Dulciurile pe care poate să le  mănânce mama care alăptează

Dulciurile pe care poate să le mănânce mama care alăptează

-
//
24.11.2016

Dacă în timpul sarcinii nu ați renunțat să gustați căte o bucățică din tortul preferat sau din alte dulciuri, nu-i așa că nașterea micuțului v-a făcut să vă întrebați  dacă aveți voie să consumați dulciuri? Vă vom relata mai jos despre consumul dulciurilor în perioada alăptării.  

Dulciurile pe care poate să le  mănânce mama care alăptează

În timpul alăptării, organismul femeii se epuizează, consumând o bună parte din energie pentru producerea laptelui, iar cea mai bună sursă de energie o reprezintă, după cum se știe, glucidele, care se conțin anume în dulciuri. Dulcele, în timpul alăptării, nu doar că-i oferă mamei forță, dar îi și îmbunătățește starea emoțională și îi stimulează lactația.

Ce dulciuri pot fi consumate în timpul lactației

Înainte de a enumera produsele dulci permise mamei, să analizăm trei reguli de referitoare la consumul acestora în timpul alăptării:

  • Nu consumați zahăr. Probabil că de la început vă va fi mai greu să beți ceaiul fără zahăr, dar vă veți obișnui, odată cu curățarea receptorilor de gust veți simți mai bine gustul ceaiului (dar nu gustul zahărului, ca mai înainte).
  • Renunțați la bomboanele din comerț și ciocolate. Se  recomandă fructele uscate.
  • Acordați  prioritate glucidelor. În pofida faptului că dulciurile reprezintă cea mai simplă și mai rapidă metodă de a asigura organismul cu glucide, străduiți-vă să le acumulați din produse secundare, precum legumele, pâinea, crupele. Insuficiența de glucide poate fi compensată de fructoză. Însă dacă chiar și după aceasta mama care alăptează are nevoie de dulce, aceasta trebuie să-și revizuiască meniul.
  • Înlocuiți sucurile din comerț, care nu au tangență cu mâncarea sănătoasă (conțin mult zahăr și conservanți),  cu sucurile proaspăt stoarse, murse sau compoturi. 

Acum să vedem lista dulciurilor permise în timpul alăptării. Dieta mamei care alăptează este destul de strictă, produsele „noi” se introduc treptat și cu atenție, ca să poată  analiza toleranța copilului la componentele acestora. De aceea în prima lună e mai bine să renunțați chiar la dulciurile permisibile în timpul alăptării sau să le consumați cu maximă atenție. Excepție fac merele coapte, biscuiții galetă și pesmeții dulci.

Dulciurile pe care poate să le  mănânce mama care alăptează

Produsele dulci permise în perioada alăptării:

  • zefirul;
  • marmelada fără coloranți și concentranți;
  • torturile pe bază de iaurt și brânză de vaci;
  • confiate;
  • merele coapte;
  • pastilă.

Dulciurile interzise mamei care alăptează:

  • apa gazată;
  • ciocolata albă, neagră și cu lapte;
  • torturile cu cremă grasă.

Laptele condensat era interzis de către medici să fie consumat de mamele care alăptează, acum, ținând cont de tehnologia de preparare, consumul acestuia este doar  restricționat.

Produsele enumerate pot cauza reacții alergice la micuți, care se manifestă nu doar sub formă de urticarie și înroșire a pielii, dar și prin dureri în burtă.

Se poate de consumat bomboane în perioada alăptării?

În perioada alăptării este interzis consumul bomboanelor în a căror  componență intră cacao, cofeina, alunele, coloranții și conservanții. Însă nu toate bomboanele conțin aceste ingrediente. În cantități minime,  sunt acceptabile  lucumul și kozinaki.

Dulciurile pe care poate să le  mănânce mama care alăptează

Putem mânca tort dacă alăptăm?

Torturile din comerț, cum v-am spus mai sus, intră în lista produselor interzise în această perioadă, pentru că au adaosuri chimice, coloranți și alte substanțe cu efecte negative. Pe când torturile coapte acasă, în cantități nu prea mari, sunt permise, dar acestea  trebuie să fie preparate doar din produsele permise în perioada alăptării.   Nu e voie să adăugați cacao, cafeină, coloranți, emulgatori și drojdii. Aceste ingrediente sunt dăunătoare nu doar pentru micuț, dar și pentru mamă. Crema pentru ungerea  prăjiturilor poate fi pregătită din smântână naturală.

Fiți atente că torturile de casă, ornate cu mastic, care nu sunt potrivite pentru dumneavoastră. Dacă sunteți în ospeție și ați fost  servită cu o felie de tort cu o astfel de cremă, înlăturați stratul superior și gustați o bucată din pișcot, nu vă va face rău.

Se poate de consumat halva în timpul alăptării?

Se știe că halvaua îmbunătățește lactația, dar mamele trebuie să fie atente la acest produs din comerț. Citiți atent componența produsului. Vedeți dacă nu conține cacao sau cafeină. Halvaua poate fi pregătită  și în condiții casnice. Dar nu uitați, deși  poate fi consumată în perioada alăptării, poate cauza micuțului alergii sau influența negativ asupra intestinului și a sistemului digestiv, manifestndu-se prin formarea de gaze, intensificarea colicelor și apariția constipațiilor. La apariția acestor simptome, e important să excludeți halvaua din consum.  

Dulciurile pe care poate să le  mănânce mama care alăptează

Mama care alăptează are voie să mănânce ciocolată?

Ciocolata, chiar în doze mici, îi poate provoca micuțului alergii. În afară de aceasta,  ciocolata conține o cantitate mare de conservanți și înlocuitori artificiali, având o influență negativă asupra organismului micuțului.

Dacă mama nu poate trăi fără ciocolată, aceasta trebuie introdusă în meniu nu mai devreme de 6  luni  și în cantități foarte mici. Și trebuie să fiți atente la starea copilului după ce ați consumat-o. 

Sursa