Toţi părinţii ar face orice ca micuţii lor să nu plângă. De aceea mulţi dintre ei se îndreaptă spre magazine în căutarea unor suzete. În continuare vom încerca să ne clarificăm dacă bebeluşii au nevoie de suzete şi cum să facem ca ele să aducă doar beneficii.

Cum să alegem suzeta pentru copil

De ce un copil are nevoie de suzetă?

Reflexul de supt apare la copil încă în perioada intrauterină şi devine o parte inerentă a primilor ani de viaţă. Datorită acestui reflex copilul consumă laptele matern şi primeşte substanţe nutritive. Uneori, chiar fiind sătul, copilul continuă să sugă sânul mamei, ceea ce poate duce la supraalimentare. Pentru a evita acest lucru şi pentru ca micuţul să nu se apuce de supt degeţelul sau marginea scutecului, este mai bine să îi oferiţi o suzetă.

Medicii pediatri consideră că putem da micuţilor o suzetă chiar de la două sau trei săptămâni. Până atunci reflexul de supt este deja format, la fel ca legătura strânsă cu mama. Însă copiii prematuri şi micuţii aflaţi la alimentaţie artificială, cu sistem nervos uşor excitabil, au nevoie de suzetă din primele zile de viaţă.

Suzeta ajută copiilor să îşi satisfacă reflexul de supt şi să se liniştească. Ea contribuie, de asemenea, la funcţionarea normală a intestinului şi la eliminarea gazelor.

Cel mai important este că, pe lângă satisfacerea necesităţilor copilului în liniştire şi saţietate, suptul contribuie la creşterea, dezvoltarea şi întărirea maxilarului inferior. Aşa se formează muşcătura corectă, de aceea la această etapă este important ca părinţii să aleagă suzeta potrivită. 

Cum să alegem suzeta pentru copil

Avantajele suzetelor NUK

Mulţi pediatri recomandă părinţilor să procure pentru copiii lor suzete produse de firma nemţească NUK, din cauza formei ortodontice corecte. Tetinele NUK asigură un proces de alimentare maxim apropiat de condiţiile naturale, formarea corectă a muşcăturii şi dezvoltarea aparatului facilo-maxilar.

În timpul suptului suzetei NUK micuţul foloseşte aceiaşi muşchi ai buzelor, maxilarului şi limbii ca şi la suptul sânului matern – se păstrează astfel motricitatea firească, de aceea micuţul nu doar îşi satisface reflexul de supt, dar şi transformă procesul într-o procedură ortodontică utilă, antrenând muşchii aparatului facilo-maxilar.

Suzetele şi tetinele NUK au grijă de confortul micuţului. Partea plată asigură poziţia corectă a limbii şi contribuie la dezvoltarea maxilarului inferior. Partea îngustată facilitează alimentaţia şi ajută la lucrul maxilarului şi palatului gurii. În plus, suptul corect permite copilului să respire pe nas. Partea reliefată a suzetei şi tetinei ajută la dezvoltarea palatului, iar poziţia largă a buzelor pe perimetru previne înghiţirea excesivă a aerului. Orificiul deplasat în pateu pe partea superioară a tetinei permite salivei să se amestece cu mâncarea şi ajută la digestie, iar sistemul anticolice NUK AIR SYSTEM echilibrează presiunea în sticluţă şi reduce riscul de apariţie a colicelor.

Suzetele de formă ortodontică sunt dotate cu un sistem de siguranţă NUK AIR SYSTEM, care eliberează aerul, păstrând forma şi elasticitatea acestora. În plus, baza de formă anatomică, dotată cu orificii de circulaţie a aerului, împiedică saliva să se acumuleze pe bărbie şi nu provoacă alergie.  

Cum să alegem suzeta pentru copil

Tipurile de suzete NUK

Sortimentul oferit de compania NUK este destul de larg:

Tetina NUK Classic are formă ortodontică cu bază anatomică, potrivită pentru micuţi. Ele pot fi de culoare roşie sau albastră. Sunt dotate cu sisteme NUK AIR SYSTEM, care permit păstrarea formei şi elasticităţii tetinelor, fără a deforma maxilarul micuţului.

Cum să alegem suzeta pentru copil

Tetina NUK Trendline are şi ea formă ortodontică, bază anatomică şi sistem NUK AIR SYSTEM. O trăsătură a acestora este designul original, cu eroi din desenele animate Disney. Nici un copil nu va rezista în faţa lui Winne-Pooh, măgăruşului Ia sau Tigrului. 

Cum să alegem suzeta pentru copil

Suzeta NUK Genius este o inovaţie adevărată. Ea a fost elaborată cu participarea medicului ortodont Hubertus von Troyenfelsom, doctor în stomatologie. La baza acesteia stau ultimele realizări în medicină şi tehnică. Datorită tehnologiei Softflex (canale moi pe laterale), suzeta este foarte moale, ceea ce a redus la minimum presiunea asupra dinţilor şi maxilarului. Iar mişcările libere ale limbii copilului sunt asigurate de partea inferioară plată. Suzeta Genius de mărimea doi a fost testată în august 2012 de jurnalul nemţesc Ökotest şi a primit calificativul „foarte bine”.

Cum să alegem suzeta pentru copil

Suzeta NUK Freestyle est e foarte atentă cu pielea micuţului. Baza ei anatomică este dotată cu orificii mari de ventilare, care reduc la minimum contactul bazei cu pielea feţei copilului şi nu provoacă iritaţii. Pe faţa micuţului nu rămân urme, care apar, de regulă, atunci când copilul foloseşte suzeta timp îndelungat şi sub bază se acumulează salivă. Aceste suzete, ca şi alte modele NUK, contribuie la dezvoltarea sănătoasă a cavităţii bucale. Încă până la plasarea pe piaţă ele au fost testate de 100 de mămici, 92% dintre care au menţionat că „suzeta este fină cu pielea”, iar 82% au numit-o inovaţională. 

Cum să alegem suzeta pentru copil

Latex sau silicon?

Toate suzetele şi tetinele NUK sunt produse din latex sau silicon. Dacă nu ştiţi ce material se potriveşte copilului, este mai bine să îi oferiţi posibilitatea de alegere şi să cumpăraţi diferite tipuri.

Latexul este un material natural, deosebit de rezistent, de culoare galbenă-aurie. Suzetele din acest material sunt moi şi calde la pipăit. Datorită rezistenţei materialului, ele sunt potrivite şi pentru copiii cărora au început să le crească dinţişorii. Suzetele din latex au un gust special, care poate să nu îi placă micuţului. Grăsimile alimentare şi razele solare degradează latexul, făcându-l poros. Dacă o suzetă din latex începe să se lipească, aceasta trebuie schimbată. Se recomandă înlocuirea lor la fiecare 1-2 luni.

Siliconul este un material sintetic de calitate înaltă. Spre deosebire de latex, el nu are gust şi este rezistent la temperaturi înalte, la acţiunea razelor solare şi a grăsimilor alimentare. Însă el nu rezistă muşcăturilor, de aceea suzetele NUK pentru copiii mai măricei sunt confecţionate din silicon rezistent. Suzetele şi tetinele din silicon trebuie înlocuite la apariţia primelor fisuri sau urme de muşcătură, de regulă la fiecare 1-2 luni.

Cum să alegem suzeta pentru copil

Alegem mărimea

Odată cu micuţul creşte şi cavitatea lui bucală, de aceea la fiecare etapă de vârstă el are nevoie de suzete de dimensiuni diferite. NUK oferă trei:

1 – recomandat pentru bebeluşii între 0 şi 6 luni;

2 – elaborat pentru micuţii de la 6 până la 18 luni;

3 – creat pentru copii mai mari de 18 luni.

În plus, tetinele au orificii de dimensiuni diferite:

S – pentru alimentele lichide, aşa ca laptele matern, ceaiul, apa;

M – pentru laptele-praf;

L – pentru alimente consistente, aşa ca terciurile.

Cum să alegem suzeta pentru copil

Sfaturi pentru îngrijirea suzetelor şi tetinelor

Orice suzetă a ales copilul dumneavoastră, aceasta trebuie corect îngrijită:

  • Suzetele şi tetinele trebuie păstrate în recipiente curate şi ermetic.
  • Ele trebuie dezinfectate prin fierbere cel puţin o dată pe zi.
  • Suzetele au termen de folosinţă: cele din silicon sunt recomandate pentru 1-2 luni, iar cele din latex – pentru maximum 3 luni.
  • Înainte de a o da copilului, suzeta nouă din ambalaj trebuie dezinfectată.

Întregul sortiment de suzete şi tetine NUK poate fi găsit în reţeaua de farmacii Elody, în hipermarketurile metrou şi pe site-ul farmacie.md, unde toate produsele NUK pot fi achiziţionate cu o reduce re de 20%.