Cum ajutăm băieții să treacă peste divorțul părinților. Interviu cu specialistul Tatiana Cozman

Cum ajutăm băieții să treacă peste divorțul părinților. Interviu cu specialistul Tatiana Cozman

-
//
23.03.2016

Familia s-a destrămat, foștii soți au parcurs o perioadă foarte dificilă în timpul divorțului și acum, cu certificatul de desfacere a căsătoriei în mână, au devenit liberi și absolut străini unul altuia, urmând ca fiecare să înceapă o viață nouă.

Destrămarea familiei nu trece fără urmări, ea lasă o rană adâncă în sufletele foștilor soți, durere și resentimente, afectând și starea de sănătate a acestora. Stresul poate provoca diverse boli, unele grave, cu consecințe letale. După divorț, de regulă, are loc împărțirea bunurilor, deseori în cadrul unui proces de judecată, cu scandal, se înrăutățesc condițiile de trai, deoarece există necesitatea împărțirii apartamentului, apar probleme materiale, probleme în comunicarea cu copiii. Ce este de făcut atunci când în familie crește un copil, în special un băiat? Cum să îi explicăm ce s-a întâmplat? Doamna Tatiana Cozman, psiholog, deținătoare a unei diplome de master în psihologia copilului, ne-a ajutat să răspundem la aceste întrebări. 

Cum ajutăm băieții să treacă peste divorțul părinților. Interviu cu specialistul Tatiana Cozman

Tatiana Cozman, magistru în psihologia copilului, Liceul Tehnologic ORT „B.Z. Herzl”, lector al cursului de psihologie a familiei, Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”

Cum ajutăm băieții să treacă peste divorțul părinților. Interviu cu specialistul Tatiana Cozman Cât de periculos pentru copil este divorțul părinților?

Divorțul este un fenomen destul de răspândit în țara noastră, cu toate acestea, în pofida numărului mare de cazuri, divorțul rămâne o perioadă extrem de complicată pentru toți membrii familiei. Copiii sunt deosebit de sensibili la aceste schimbări. Ei reacționează, în primul rând, la schimbările în starea de spirit și comportamentul părinților, ceea ce influențează asupra comportamentului și stării lor emoționale. Un micuț de un an, deși nu înțelege esența procesului de divorț, poate deveni agitat și capricios din cauza faptului că simte starea de stres a părinților. Copiii mai mari pot dezvolta ticuri, performanțele școlare pot scădea, pot apărea reacții nevrotice cu mult înainte de divorț, pentru că ei simt problemele care există în familie.

Cum ajutăm băieții să treacă peste divorțul părinților. Interviu cu specialistul Tatiana Cozman Cum să explicăm fiului cauza divorțului părinților?

Nu trebuie să ascundem de copii divorțul sau separarea părinților. Sinceritatea și deschiderea sunt principiile de bază în discuția cu copilul. Este de dorit ca discuția să fie purtată ținând cont de vârsta și personalitatea acestuia. Nu este nevoie să intrăm în detalii cu privire la cauzele și motivele divorțului, explicația trebuie să fie pe înțelesul copilului, pentru că frazele sau cuvintele necunoscute îl pot speria și mai tare. Dacă pentru un micuț sunt suficiente câteva fraze, discuția cu un copil mai mare trebuie bine gândită. Este bine să evităm formulările acuzatoare: „tata pleacă de la noi/ne părăsește”, „dacă mama ta/tatăl tău nu ar fi fost atât de…”, și să folosim fraze neutre, de tipul „iată ce s-a întâmplat în familia noastră”, „nu mai putem fi împreună” etc. 

Este foarte important să explicăm copilului că părinții se separă unul de altul, dar nu renunță la el, că el este iubit de amândoi și așa va fi mereu. Viața de mai departe, comunicarea cu unul dintre părinți se va schimba, la început va fi mai dificil, dar cu timpul se va obișnui, totul va reveni la normal și împreună vor putea face față noilor provocări. Dacă copilul pune o mulțime de întrebări sau una și aceeași întrebare, este important să răspundeți cu răbdare la toate întrebările, aceasta va reduce starea lui de anxietate și agitație.  

Cum ajutăm băieții să treacă peste divorțul părinților. Interviu cu specialistul Tatiana Cozman

Cum ajutăm băieții să treacă peste divorțul părinților. Interviu cu specialistul Tatiana Cozman Cum trebuie educat băiatul ai cărui părinți sunt divorțați?

Există câteva nuanțe ale educației băiatului de către mamă după divorț:

  • Deseori, băieții au tendința de a învinovăți mamele pentru plecarea tatălui din familie. Mama trebuie să manifeste înțelegere pentru starea copilului, deoarece supărările și pedepsele nu rezolvă nimic. Este mai bine să lăsați băiețelul să se liniștească și să își exprime toate gândurile, iar apoi să discutați împreună toate temerile și preocupările fiecăruia.
  • Nu este de dorit să îi repetați că el a rămas în familie unicul bărbat, apărător, susținător etc., pentru că aceasta deformează autopercepția băiatului, acesta își asumă rolul de „înlocuitor” al soțului pentru mamă, ceea ce afectează în mod negativ stima de sine. Copilul este copil, el nu este pregătit fizic și psihologic pentru o astfel de responsabilitate.
  • Nu vorbiți în termeni negativi despre fostul soț în prezența băiatului, pentru că acesta se simte purtător al unei părți a tatălui, iar cu înțelegerea faptului că această „parte” este rea sau trădătoare este greu de trăit.
  • Dacă aceasta este posibil, încercați să păstrați cu fostul soț relații amicale sau cel puțin onorabile. Întâlnirile băiatului cu tata, timpul petrecut împreună influențează benefic asupra formării la băiat a unui rol masculin sănătos. În plus, atenția tatălui va fi încă o dovadă a faptului că și după divorț copilul rămâne iubit de ambii părinți.
  • Dacă întâlnirile cu tatăl sunt imposibile, ar fi de dorit ca în anturajul băiatului să existe un alt bărbat. Poate fi vorba despre bunel, prieteni, antrenor, care îi pot compensa băiatului deficitul de atenție masculină.
  • Nu este nevoie ca, din cauza sentimentului de vină față de copil, să uitați de ocupațiile Dumneavoastră, de hobby-uri, de serviciu, de sine însăși, pentru a compensa băiatului deficitul de atenție din partea tatălui. Mama nu poate înlocui compania și comunicarea cu un bărbat, oricât s-ar strădui.

Cum ajutăm băieții să treacă peste divorțul părinților. Interviu cu specialistul Tatiana Cozman

Cum ajutăm băieții să treacă peste divorțul părinților. Interviu cu specialistul Tatiana Cozman Cum să susținem moral băiatul?

Este important și necesar să susținem moral băiatul în timpul procesului de divorț. În primul rând, trebuie să fim atenți la schimbările stării de spirit, ale stării emoționale, ale comportamentului. În al doilea rând, trebuie să înțelegem că și băiatul traversează o perioadă complicată, chiar dacă nu există semne exterioare. În al treilea rând, încercați să ascultați copilul în mod activ, adică să înțelegeți ce emoții și griji se ascund în spatele cuvintelor și frazelor lui. Scopul ascultării active este de a permite copilului să se deschidă, să capete încredere, să se simtă înțeles și acceptat, de a menține relațiile apropiate și de încredere între părinți și băiat, chiar și în aceste perioade dificile din viața lui.

Rețineți: Psihologii au stabilit că fetele și băieții reacționează în mod diferit la divorțul părinților. Băieții resimt separarea părinților mai acut și mai dramatic decât fetele, în special dacă sunt singurii copii în familie. Aceasta se explică prin faptul că, de regulă, după divorț băieții rămân cu mamele și nu mai dispun de exemple de comportament masculin, dereglându-se astfel procesul de însușire a rolului de bărbat.

Interviu realizat de Crisitna Scripnic