Ce nu trebuie să spunem mămicilor care alăptează!

Ce nu trebuie să spunem mămicilor care alăptează!

-
//
14.09.2016

Vreți să puneți o întrebare despre alăptarea la sân sau să dați un sfat surorii, prietenei, tinerei care stă la masa de alături în cafenea? Înainte de a o face, citiți această listă din 13 lucruri despre care nu trebuie să vorbiți cu tinerele mămici.

Ce nu trebuie să spunem mămicilor care alăptează!

Cum știi când copilul s-a săturat?

Rețineți o dată pentru totdeauna, mamele nu au idee dacă micuțul s-a săturat sau nu. Pe sânul mamei nu există gradații, ca pe cănile de măsurat, care să arate câți mililitri a mâncat copilul. Iar micuții, la rândul lor, nu pot spune: „Mămicuțo, m-am săturat”. Sânii și copilul nu seamănă deloc cu o benzinărie, cu procese automatizate. Mamele acționează instinctiv, pentru că nu au alte variante! Așa că nu puneți întrebări idioate!

Iarăși îl alăptezi?

Micuțul abia a mâncat, iar mama îl alăptează iarăși. Credeți că îl hrănește prea des? Lăsați grijile la o parte, nu există supradozaj cu lapte! Dacă micuțul face mofturi, este capricios, neliniștit, mama îi dă pieptul pentru a-l liniști. Este ceva natural.

Ești conștientă de faptul că alăptatul îți afectează forma sânilor?

În primul rând, păstrați pentru dumneavoastră lecțiile despre dauna alăptării naturale și sânii lăsați, cel puțin din respect. În al doilea rând, conform datelor unei reviste de chirurgie estetică, pielea, inclusiv de pe piept, se lasă și se ofilește nu din cauza alăptării, ci a sarcinii.

Poate că îți va fi mai comod dacă te acoperi?

Știți ce este cel mai rău în această întrebare? Că nu este o întrebare, ci o acuzație. Poate dumneavoastră vă veți simți mai bine dacă femeia de alături va ascunde sânul și copilul sub o eșarfă, dar lor sigur nu le va fi mai comod. Pentru mămici, prioritar este micuțul, și nu cel cu care stă la masă în cafenea, pasagerii avionului etc. Dacă nu vreți să vedeți procesul alăptării, aveți o soluție perfectă – nu vă uitați.

Ce nu trebuie să spunem mămicilor care alăptează!

Eu nu am alăptat, iar copiii mei se simt foarte bine

Exact! Foarte bine! Dar dacă mama vrea să alăpteze, pentru ea nu are nici o importanță cum ați procedat dumneavoastră și de ce. Este o problemă de alegere. Acceptați.

Oare copilul nu este cam mare?

Dar dumneavoastră nu sunteți cam mare să vă băgați nasul unde nu trebuie? Doar pentru că unii oameni nu înțeleg de ce mama continuă să își alăpteze copilul după un an, nu înseamnă că acest lucru este rău. Academia americană de pediatrie recomandă alăptarea copiilor în primul an de viață, iar apoi atâta timp cât își dorește mama și copilul.

Știi că există biberoane și lapte praf?

Nu vă îndoiți, toate mamele știu despre existența laptelui praf, a biberoanelor și a pompelor de sân. Sigur nu descoperiți America, în schimb cu siguranță veți irita multă lume. Da, femeile conștientizează că alăptatul natural reprezintă o responsabilitate mare, care, în principiu, poate fi împărțită, dacă folosim realizările tehnologiilor moderne. Însă alăptatul natural este o alegere a mamei, iar dumneavoastră trebuie să acceptați fără întrebări.

Wow, ce sâni mari ai!

Nu vă puteți abține să comentați bustul mărit al prietenei? Mai bine limitați-vă la fraza: „Arăți minunat!” Dacă puneți accentul pe sâni, ați putea crede că faceți femeii un complement, dar, de fapt, vă focusați pe ideea că aveți în față o simplă producătoare de lapte.

Ce nu trebuie să spunem mămicilor care alăptează!

Dacă dai copilului un biberon, el nu va mai accepta sânul

Prostii! Multe femei își alăptează copiii atât natural, cât și cu ajutorul biberoanelor. Nu există o regulă care să spună că dacă ați început să hrăniți la piept, trebuie să continuați așa și numai așa. Specialiștii în lactație menționează că imediat ce copilul împlinește o lună, iar lactaţia se normalizează, mama poate folosi cu încredere biberoanele.

Soțul ți-a gustat laptele?

Dacă sora, prietena, cunoscuta ar fi vrut să vă povestească așa ceva, atunci ar fi făcut-o! Tace? Atunci nu puneți întrebări prostești și nu transformați laptele matern în fetiș. Este hrana micuțului și atât!

Dacă nu ai alăpta, ai dormi mai mult

Nu există nici o diferență între a da copilului sân sau biberon. Acest lucru nu influențează asupra calității și cantității somnului. Copilul nu va înceta să vrea să mănânce, iar mama nu va înceta să se ridice din pat dacă va trece la biberon. Toate tinerele mămici dorm puțin. Așa stau lucrurile.

Ce nu trebuie să spunem mămicilor care alăptează!

Nu te chinui, dă copilului lapte praf

Oamenii care văd toate chinurile tinerei mame (stres, insomnie, durere și probleme cu sânii) îi doresc doar binele atunci când o sfătuiesc să înceteze să încerce să hrănească cu sânul și să folosească laptele praf. Toți doresc sincer ca femeia să se simtă mai bine. Însă, de fapt, încercările de a o face să se lase păgubașă nu reprezintă un ajutor. Ea vrea să alăpteze! Dacă o compătimiți, mai bine întrebați cum puteți să o ajutați, de exemplu să îi găsiți un consultant în lactație.

Alăptarea la cerere strică caracterul copilului

„Iarăși țipă și cere sân, te manipulează, chiar nu vezi?! Rezistă, nu ceda, îl vei alinta, îi vei afecta caracterul”, acestea sunt sfaturile pe care le aud deseori tinerele mămici. Să fie clar: nu poți strica caracterul copilului cu laptele matern. Unu la mână. Iar doi, unii nou-născuți vor să mănânce la fiecare oră și jumătate, iar alții la fiecare trei ore. Este normal ca micuțul să vrea să mănânce de 8-12 ori în 24 de ore. Și aici nu poate fi vorba de capricii și manipulații din partea omulețului preferat.

Sursa