Ce facem cu “roșul în gât”? Recomandările medicilor!

Ce facem cu “roșul în gât”? Recomandările medicilor!

-
//
08.06.2017

Amigdalita, cunoscută și sub termenul de angină sau “roșu în gât”, este o afecțiune des întâlnită mai ales la copii. Maladia reprezintă inflamația amigdalelor, cu simptomul principal de durere în gât.

Ce facem cu “roșul în gât”? Recomandările medicilor!

Amigdalele palatine (2) fac parte din inelul limfatic Waldeyer (în total 6 amigdale la număr), care au rolul de apărare a căilor respiratorii contra agresiunilor externe. Țesutul amigdalelor secretă o serie de factori imunologici importanți pentru organismul nostru. Insă amigdalele sunt organe utile imunologic atâta timp cât sunt în stare normală de funcționare, deoarece prin activitatea lor reușesc să învingă factorii agresivi care ajung la nivelul lor. Atunci când factorii nocivi din mediul extern, în special microbii (streptococul beta-hemolitic din grupul A fiind cel mai important) depășesc capacitatea de apărare a amigdalelor, ei se acumulează în țesutul amigdalian, încep să producă toxine pe care le dispersează în organism prin circulația sângelui, ducând la grave complicații cardiace, articulare (reumatism inflamator) sau renale.

In așa situație, amigdalele se transformă într-un focar periculos de infecție!

Dar nu orice roșu în gît înseamnă și o amigdalită infecțioasă. Roșeața sau hiperemia gâtului (amigdalelor și a faringelui) este de cele mai multe ori provocată de o agresiune minoră, apărută la schimbările de temperatură, consumul de alimente reci. Simptomele sunt minore, fără febră ridicată, fără alterarea stării generale și fără complicații în 80%-85% din cazuri. Roșu în gât este foarte frecvent în sezonul rece, la copii până la 10-12 ani, și nu este nevoie de tratament cu antibiotice!!! Dacă se administrează antibiotice la o faringită simplă se creează rezistență la microbi, se blochează formarea imunității atât de necesare.

Deci în cazul în care copilul Dumneavoastră se plânge de dureri în gat, nu mai manâncă, mai ales din cauza durerii și a febrei, trebuie să vă prezentați urgent la ORL-ist pentru investigații și tratament.

Ce facem cu “roșul în gât”? Recomandările medicilor!

CAUZE SAU ETIOLOGIE?

1. Cauza principală este de natură virală, în proporție de aproximativ 70%, fiind implicate: virusurile gripale, paragripale, adenovirusurile, enterovirusurile și virusul sincițial respirator.

2. Cauzele bacteriene se întâlnesc mai rar, dar sunt mai agresive, cu simptomatologie mai gravă și mai greu de tratat. Principala bacterie implicată este Streptococul beta-hemolitic de grup A.

Este bine să știți! Dacă boala nu este tratată corespunzător sau anginele se repetă de multe ori, această bacterie poate migra de la nivelul gâtului spre inimă, rinichi și articulații, provocând alte afecțiuni care aparent nu ar avea nici o legatură cu angina. Alte bacterii care pot provoca boala sunt: stafilococul, pneumococul, meningococul etc.

SEMNE ȘI SIMPTOME

Caracteristici

Amigdalita virală

Amigdalita bacteriană

Debut

Lent, insidios

Brusc

Febră

Mică

Mare, cu frison și transpirații

Stare generală

Satisfăcătoare

Alterată

Durere de gât

Intensitate scăzută sau medie

Durere de gât intensă

Durere la inghițire

Absentă

Prezentă

Eritem

Discret

Intens

Cefalee

Absentă

Prezentă, datorită intoxicării bacteriene

Ganglioni limfatici regionali

Nedureroși

Dureroși, măriți în dimensiuni

Depuneri purulente

Absente

Prezente

Probabil veți auzi la medic termeni ca amigdalita eritematoasă, amigdalita flegmonoasă, amigdalita pultacee sau ulceronecrotică. Acestea sunt stadii de evoluție a bolii.

Dacă amigdalita eritematoasă reprezintă doar o ușoară înroșire a amigdalelor, amigdalita pultacee reprezintă depuneri purulente în gat, iar amigdalita ulceronecrotică, ulcerații ale amigdalelor.

TRATAMENT

Formele ușoare de amigdalită, fără depuneri purulente, cu stare generală bună, fără febră prea mare, fără dureri intense în gât și care sunt de obicei virale, se tratează acasă. In aceste cazuri se recomandă repaus la pat pe toată perioada febrilă, o alimentație semilichidă și hidratare corespunzătoare, mai ales prin ceaiuri calde. Pentru combaterea febrei se recomandă antitermice și antiinflamatoare. Pentru durerile în gât se pot administra antiseptice locale.

Copilul dumneavoastră poate avea nevoie de:

  1. Acetaminofen, care scade durerea și febra. Urmați instrucțiunile deoarece acetaminofenul poate provoca leziuni hepatice dacă nu este administrat corect.
  2. AINS sau antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul. Acestea ajută la scăderea umflăturilor, durerii și febrei. AINS pot provoca sângerări la nivelul stomacului sau probleme renale la anumiți oameni, mai ales în cazul administrărilor concomitente de anticoagulante. Citiți întotdeauna eticheta medicamentului și urmați instrucțiunile. Nu administrați aceste medicamente copiilor cu vârsta sub 6 luni, fără a fi îndrumați de medic.
  3. Antibioticele ajută doar la tratarea unei infecții bacteriene. La ora actuală, concepția privind abordarea amigdalitelor pultacee este următoarea: pot fi tratate cu antibiotice din spectrul penicilinei sau cu o cefalosporină, dar există cazuri în care aceste tratamente cu antibiotice bine conduse nu reușesc să sterilizeze focarul. Dacă pacientul suferă 3-4 pusee acute pe an sau 7 pusee acute în doi ani, renunțăm la tratament și recomandăm amigdalectomia.
  4. Amigdalectomia este intervenția chirurgicală de înlăturare a amigdalelor. Copilul poate avea nevoie de intervenție chirurgicală dacă are amigdalită cronică decompensată sau recurentă.

ATENȚIE!

Amigdalectomia efectuată fără indicație strictă și fără a epuiza toate mijloacele de tratament conservator poate avea consecințe importante asupra căilor aeriene pentru tot restul vieții. In primul rând, din cauza înlăturării unui organ cu funcție normală de apărare, și în al doilea rând, lărgirea spațiului faringian duce la uscăciunea cronică a gâtului, sensibilitatea faringelui la răceli frecvente și la apariția frecventă a faringitelor, laringitelor, traheo-bronșitelor și a unor afecțiuni pulmonare.

Ce facem cu “roșul în gât”? Recomandările medicilor!

Cum pot îngriji de copilul meu?

Ajutați copilul să se odihnească. Lăsați-l să înceapă treptat activitățile sale, fără efort intensiv. Încurajați copilul să mănânce și să bea. Ajutați copilul să bea suficient lichid pentru a preveni deshidratarea. Întrebați cât de mult lichid are nevoie copilul dumneavoastră în fiecare zi și ce lichide sunt cele mai bune. Împiedicați răspândirea germenilor. Spălați-vă de multe ori mâinile și mâinile copilului. Nu lăsați copilul să împartă alimente sau băuturi cu nimeni. Copilul dumneavoastră se poate întoarce la grădiniță sau la școală atunci când se simte mai bine și febra a dispărut timp de cel puțin 48-72 de ore.

Apelați 903 în următoarele situații:

- Copilul dumneavoastră, brusc prezintă probleme de respirație sau de înghițire!!!

Când trebuie să vă adresați la pediatru, medic ORL sau medic de familie?

  •  Simptomele copilului dvs. nu se îmbunătățesc sau se înrăutățesc.
  •  Copilul dvs. are o erupție pe corp, obrajii roșii și limba roșie, umflată. 
  •  Copilul dumneavoastră nu poate mânca sau bea din cauza durerii.
  •  Copilul dvs. are schimbări de voce sau nu vă este clar ce vorbește.
  •  Copilul dvs. prezintă o inflamație și mărire exagerată a amigdalelor sau regiunii submandibulare, sau are probleme cu deschiderea gurii.
  •  Copilul are gâtul rigid sau mai dur decât de obicei.
  •  Copilul dvs. nu a urinat timp de 12 ore sau este foarte slăbit și obosit.
  •  Copilul are pauze în respirație atunci când doarme.
  •  Aveți întrebări sau nelămuriri despre starea sau îngrijirea copilului dvs.

Informațiile prezentate reprezintă doar un ajutor educațional. Nu este sfat medical pentru tratamente individuale, fără monitorizarea medicului.

Discutați cu medicul înainte de a urma orice tratament medical pentru a stabili dacă este sigur și eficient pentru Dumneavoastră sau copilul dvs.

Lucia Cojocari, medic otorinolaringolog TerraMed

Centrul medical TerraMed
Chișinău, str. Cuza-Vodă, 44A
tel.: 022 202 373
info@terramed.md
www.terramed.md