Alegerea corectă a pătucului pentru bebeluș are o însemnătate deosebită nu doar pentru asigurarea dezvoltării corecte și a confortului micuțului, ci și pentru facilitatea activităţilor de îngrijire a copilului de către mamă. E neapărat ca pătuțul să fie dotat cu un dispozitiv de legănare? Din ce material trebuie să fie confecționat? În articolul ce urmează vă prezentăm câteva sfaturi utile pe această temă.

Alegem pătucul pentru bebeluș

De obicei, viitorii părinți cumpără pătucurile înainte să se nască copilul. E corect să vă pregătiți din timp și să asigurați confortul micuțului. Nu va trebui să alegeți în grabă și să luați ceea ce vă cade sub mână. Aveți timp să faceți cea mai bună și corectă alegere,  ținând cont de locul unde va fi plasat acesta și de alte cerințe și dorințe pentru locul de dormit al micuțului. În grabă nu veți reuși să țineți cont de face toate acestea.  

Din ce trebuie să fie confecționat pătucul?

Alegerea pătucului e o sarcină grea. Trebuie tratată cu multă seriozitate. Mai întâi trebuie să vă uitați din ce este confecționat pătuțul. Mai mulți cumpărători preferă pătucurile din lemn. Specialiștii susțin că cele din metal au mai multe avantaje.  

Lemnul, de obicei, este prelucrat cu un lac special, în componența căruia intră formaldehida. Această substanță este foarte periculoasă pentru un nou-născut. Metalul este acoperit cu email, care este absolut inofensiv. Astfel că, dacă veți opta pentru un pătuț din metal, veți face o alegere corectă.

Aceasta nu înseamnă că trebuie neglijată total varianta unui pătuc din lemn. Dacă doriți să cumpărați un astfel de pătuc, trebuie să atrageți atenția tipul vopselei.   Fiți atenți ca  pe suprafața acestuia să nu existe  nicio zgârietură, fisuri sau alte defecte. Cele mai frumoase modele sînt acele cu sertare, unde puteți păstra hăinuțele copilului, care vă vor fi mereu la îndemână. Rotițele vă vor permite să mișcați pătuțul în locul potrivit sau să-l legănați ușor. 

Alegem pătucul pentru bebeluș

Design sau practicitate?

În ceea ce privește accesoriile suplimentare, acestea servesc doar pentru decor. Mai degrabă incomodează decât te ajută. Îți poți agăța haina. Astfel, detaliile în plus sînt inutile. Capetele siliconate sînt recomandabile. Când va crește, micuțul va începe să roadă tot ce găsește. Acestea nu doar că vor proteja capetele, dar și nu vor prezenta un pericol pentru copil.

Ce trebuie să ştii atunci când vrei să cumperi pătucul pentru bebeluş?

Fiți atenți ca distanța dintre barele verticale să fie de 7-9 cm. În cazul unei distanțe mai mari, copilul poate ieși printre iele, iar în cazul unei distanțe mai mici, bebelușul poate să-și prindă mâna sau capul în spațiul acestora.  Iată o altă sugestie pentru alegerea corectă a pătuțului pentru bebeluș.

Câteva detalii despre cum trebuie să fie fundul pătucului. Pătucurile cu fundul plat sunt mai accesibile,  pe când cele cu arcuri sau perforate sînt mai scumpe.  Acest lucru este explicabil. Fundul plat nu permite o  aerisire normală a saltelei. Pe suprafața ei se poate forma mucegai sau să se incubeze fungi. O diferență nu prea mare de preț poate periclita sănătatea copilului. Nu e cazul să faceți economii.  

Alegem pătucul pentru bebeluș

În concluzie, iată ce trebuie să știți atunci când alegeți pătucul:

  • optați pentru pătucuri de fier și pentru cele confecționate din lemn acoperit  cu cât mai puține substanțe chimice;
  • sertarele sînt utile pentru păstrarea lucrurilor copilului la îndemâna dumneavoastră;
  • fundul de  pat trebuie să fie cu arcuri sau perforat;
  • accesoriile și decorurile doar incomodează;
  • pătucul pe roți este mai mobil și poate fi ușor mișcat dintr-un loc în altul. Suprafața de sub el poate fi ușor curățată, ceea ce constituie un avantaj; 
  • fiți atenți la distanța dintre barele verticale, care trebuie să fie 7-9 cm.

Alegem pătucul pentru bebeluș

Sursa