5 reguli ale mamei „verzi”: camera copiilor, hăinuțele, scutecele, produsele de curățare

5 reguli ale mamei „verzi”: camera copiilor, hăinuțele, scutecele, produsele de curățare

-
//
02.09.2016

„Mama verde” este mama pentru care contează sănătatea copilului.  În afară de aceasta, „mama verde” se preocupă de folosirea rațională a resurselor planetei. Am adunat câteva reguli care să ajute mamele obișnuite să „înverzească”.   

5 reguli ale mamei „verzi”: camera copiilor, hăinuțele, scutecele, produsele de curățare

Regula nr. 1. Nu vă grăbiți să faceți reparație

Psihologii susțin că femeile sunt programate să facă reparație înainte de a merge la maternitate: pentru  a pregăti casa pentru sosirea micuțului. Dar dacă nu e neapărat necesar, mai bine nu faceți reparație. Și nu e vorba doar despre climatul casei, care va fi distrus, ci și despre materialele de construcție: clei, geamuri, tapete, pardoseli, care conțin substanțe chimice. Acestea, timp de  vreo două-trei luni după reparație, iar uneori mai mult, se vor elimina în aerul din odaie. Așadar, ele nu aduc nici un folos, ci doar vor ataca organismul micuțului. Iar dacă reparația e obligatorie, folosiți materiale naturale. De exemplu, alegeți tapete de hârtie, pardoseli însoțite de un certificat eco.

Așadar, atunci când decideți sa faceți reparație, gândiți-vă la micuțul vostru. Scrieți pe o foaie ce vreți să renovați în camera copilului. Apoi plasați o bifă în dreptul lucrurilor cu adevărat necesare. Alegeți doar lucrurile benefice pentru copil, dar nu cele care sunt pe placul vostru, al rudelor sau al apropiaților.     

Regula nr. 2. Cumpărăm să purtăm

„Mamele verzi” preferă lucrurile care li se transmit prin moștenire. Pe de o parte – protejăm resursele planetei, pe de altă parte – primim haine care au fost spălate, astfel că o parte din vopselele dăunătoare și impurități a fost eliminată. De aceea aceste hăinuțe nu pot cauza alergii.

Însă orice „mamă verde” vrea hăinuțe noi pentru  copilul său. În acest caz, vă îndemnăm să optați pentru stofe care respiră din materiale naturale și să atrageți atenție la etichetă. Simbolul „Marcă de încredere” sau „Bumbac organic” este un indicator care vă poate ajuta.

Trebuie să menționăm că mulți părinți, pentru binele copiilor, cumpără  soluții moderne de umezire a aerului, de ionizare, sanare etc. sau alte echipamente, probabil, utile.

Dar gândiți-vă câte obiecte moderne  inutile păstrați în casă. Dacă nu ați utilizat nici un aparat de acest fel înainte de apariția copilului, probabil că nici după apariția acestuia nu le veți utiliza. Nu cumpărați lucruri în plus – economisiți banii și spațiul.  

5 reguli ale mamei „verzi”: camera copiilor, hăinuțele, scutecele, produsele de curățare

Regula nr. 3. Mai puține chimicale

Nu vă îndemnăm să renunțați la produsele cosmetologice pentru copii, ci să le utilizați rațional. Deoarece un copil sănătos are nevoie pentru îngrijire de produse organice: soluții pentru spălare (după o lună–două de la naștere) și cremă hidratantă. Rețineți: produsele cosmetologice pentru copil nu trebuie să fie potențial dăunătoare și să conțină componente care să provoace alergii. Cel  mai bun ajutor în alegerea acestor produse sunt semnele de certificare internațională a produselor naturale sau organice.  

La fel de atent trebuie de ales prafurile de spălat și produsele de curățare a casei în primul an de viață al copilului. Pentru că produsele de curățare nu înseamnă doar curățenie, dar și vapori de clor, amoniac, arome sintetice etc.  Produsele foarte promovate pe piață, care ucid toți microbii, omoară și microorganismele folositoare. E o situație similară cu influența  antibioticilor – ai băut o pastilă de răceală, apoi va trebui să bei încă vreo zece pentru a restabili flora intestinală. Achiziționați produse de bucătărie ecologice, cu marcă de certificare. Specialiștii recomandă produsele pe bază de lămâie. Acestea au efect antibacterian și sunt inofensive pentru copil. Vă îndemnăm să fiți raționale. Praful și murdăria sunt lucruri neplăcute, dar nu trebuie incluse în lista celor periculoase pentru viață. 

Regula nr. 4. Scutec pentru totdeauna

„Mamele verzi” cumpără scutece refolosibile pentru că sunt ecologice. Acum acestea au devenit și mai utile: chiloțeii refolosibili iau locul scutecelor de unică folosință. Nici chiar în magazinele mari pentru copii nu vă vor oferi o consultație ce să alegeți. Va trebui să citiți pe internet și să cheltuiți timp pentru a alege o pereche de chiloței potrivită pentru micuțul dumneavoastră. 

Pe de altă parte, nu veți avea  kilograme de scutece de unică folosință ca să aruncați în fiecare zi la gunoi. Puteți opta pentru scutecele ecologice, confecționate din bumbac organic nealbit. Dar acestea sunt costisitoare.

5 reguli ale mamei „verzi”: camera copiilor, hăinuțele, scutecele, produsele de curățare

Regula nr. 5. Închiriați, dăruiți, vindeți

„Mama verde” seamănă  din acest punct de vedere cu o gospodină grijulie. Ea se străduiește ca să scape de lucrurile nefolositoare. De exemplu, să le dea cunoscuților sau la puncte de colectare. Pentru vânzare există mai multe site-uri specializate în vânzarea lucrurilor folosite.

Și încă ceva. Jucăriile moderne – rațe, pianine, mașini – măcăie, se rotesc și se mișcă cu ajutorul bateriilor. Dar se știe că bateriile nu pot fi aruncate la un loc cu celălalt gunoi, acestea trebuie duse la anumite puncte de colectare.

Sursa