Orice părinte îşi doreşte copii sănătoşi. Este şi firesc. Dar, sănătatea unui copil ţine inclusiv de atenţia şi grija pe care o au părinţii de propria lor sănătate până la planificarea unei sarcini.

Testele obligatorii pe care trebuie să le faci dacă vrei să devii mamă

În mod firesc, pregătirea pentru o sarcină începe cu luni înainte de conceperea propriu-zisă. De ce? Deoarece starea corpului mamei este într-o strânsă legătură cu modul în care va decurge sarcina pe toată perioada ei. Totodată, există multe infecţii care, deşi credeţi că nu le aveţi, pe fundalul unei sarcini şi a unei imunităţi scăzute, se pot acutiza şi pot crea neplăceri fătului.

Testele obligatorii pe care trebuie să le faci dacă vrei să devii mamă

Iată, lista cu cele mai importante investigații medicale, pe care ar trebui să le efectuaţi în perioada în care vă pregătiţi pentru o sarcină.

TESTE OBLIGATORII:

 Consultația medicului ginecolog - necesară pentru evaluarea completă a sistemului reproductiv al femeii, dar şi pentru depistarea eventualelor afecţiuni inflamatorii ale ovarelor, ale uterului, ale colului uterin și tratarea lor preconcepțională pentru prevenirea complicațiilor în sarcină;

 Frotiul vaginal  - necesar pentru a verifica starea microflorei locale vaginale.

Testul Babeș-Papanicolau - test citologic pentru a verifica dacă la nivel de col uterin nu există celule canceroase sau o leziune, „rană”, “eroziune” care ar trezi suspecţie. Apropo, în prezent cel mai informativ test de prevenţie a cancerului de col uterin şi de evaluare a copilului uterin este “Testul Babeş-Papanicolau în mediul lichid”.

 Teste pentru TORCH infecții (Citomegalovirus, Herpes Simplex 1,2, Chlamidia , Toxoplasma , Rubeola, Rujeola, etc) – sunt infecţii cu pericol asupra sarcinii şi dezvoltării armonioase ale fătului. Pot afecta sistemul nervos al fătului şi pot crea malformaţii grave.

✔ Teste pentru depistarea altor 2 infecţii: Gonoree și Trichomonas vaginali. Sunt infecţii sexual-transmisibile care pun în pericol sarcina.

 Consultația medicului specialist sau terapeut în funcţie de afecţiunea cronică pe care o are mama. De exemplu, dacă femeia suferă de boli de rinichi, să se prezinte la medicul urolog să-i facă o evaluare corectă a rinichilor şi a sistemului urinar; dacă femeia suferă de o afecțiune a inimii, să consulte un medic cardiolog, etc.

 Consultația medicului stomatolog - în sarcină, dantura suferă, iar dinţii riscă să se demineralizeze. Din acest motiv, cariile trebuie tratate până la sarcină.

 Determinarea Rh-lui și a grupei de sânge ale ambilor parteneri - pentru a preveni incompatibilitatea de Rezus Factor care, odată ce există, necesită precauţii şi teste suplimentare pe perioada sarcinii.

 Analiza generală și biochimică a sângelui - teste ce ne arată indicii de diagnostic a multor boli (exemplu: anemia), dar și despre funcția organelor interne (rinichi, ficat, pancreas, etc).

 Analiza generală a urinei — care va fi efectuată regulat pe tot parcursul sarcinii până la naștere; unul din indicele important este GLUCOZA, pentru a preveni un diabet zaharat gestațional.

 Teste serologice pentru depistarea infecțiilor hepatice B, C

 Teste serologice pentru depistarea Sifilisului

 Test serologic pentru depistarea HIV\SIDA

TESTE OPŢIONALE:

  • Urocultura - pentru a aprecia prezența infecției urinare;
  • Colposcopia - pentru a vizualiza, pe interior, colul uterin. Se face la ginecolog;
  • Ultrasonografia tuturor organelor interne;
  • Electrocardiografia;
  • Rentghenul cutiei toracice pentru a verifica starea plămânilor, să fie exclusă o posibilă infectare cu tuberculoză.

Testele obligatorii pe care trebuie să le faci dacă vrei să devii mamă

Totodată, pot fi necesare şi alte investigaţii medicale, dar acest lucru îl decide cuplul împreună cu ginecologul, în funcţie de starea de sănătate a viitorilor părinţi.

Sursa: Mamaplus.MD