După ce treci peste primele emoții atunci când testul de sarcină îți confirmă bănuiala că ești însarcinată, este firesc să te gandești la ceea ce ai de făcut. Monitorizarea sănătății femeii este un aspect esențial pentru dezvoltarea viitorului făt. Totuși, care sunt pașii, la ce specialiști trebuie să te adresezi și ce investigații medicale e necesar să faci? Pentru a avea răspunsuri la aceste întrebări, prezentăm un scurt plan de acțiuni pentru viitoare mămică. 

Ce medici trebuie să consulte o viitoare mămică

Femeia însărcinată trebuie să bată la ușa următorilor specialiști: 

Ginecolog 

Ar trebui să alegi un specialist, care va monitoriza întreaga sarcină. El ar trebui să cunoască bolile ereditare cu care vă confruntați, nașterile sau avorturile anterioare. Ginecologul va avea nevoie de rezultatele analizelor asupra florei, citologie, infecțiilor virale (HIV, hepatită, sifilis), analizele pentru infecțiile cu transmitere sexuală, citomegalovirus, herpes, precum și informații despre sensibilitatea organismului la rubeola, toxoplasmoza.

Dentist

Înainte de a naștere trebuie să scăpați de infecțiile orale, cariilor dentare.

Cardiolog

Otolaringolog

Alergolog

Endocrinolog

Ce medici trebuie să consulte o viitoare mămică

În plus, trebuie să mai faceți următoarele investigații medicale:

  • Ecografia organelor reproducătoare și a glandelor mamare;
  • Analizele de sânge și urină;
  • Ecografia glandei tiroide.

Dacă femeia a avut mai multe încercări până a ajuns însărcinată, medicul ar putea să-i ofere îndreptări la:

  • Colposcopia colului uterin;
  • Disteroscopie;
  • Endometrial biopsie.

Administrarea contraceptivelor orale, precum și întreruperea utilizării sterletului cu 2-3 luni înainte de concepție. Dacă familia are boli genetice sau a fost expusă la radiații de la unul dintre viitorii părinți, merită să vizitați specialistul potrivit.

Sursa: Mamaplus.MD