Dacă ai 20-30 de ani, o întrebare nerostită despre când ai de gând să faci copii planează ca o muscă iritantă deasupra capului tău. „Ce planuri ai“, „Care mai e viața ta“, „Vreau și eu niște nepoței, acum, când mai sunt încă în putere“... probabil că te-ai săturat de toate astea...

Care e cea mai bună vârstă pentru a avea un copil?

Cercetătorii spun că cea mai bună vârstă, din punct de vedere, biologic, este, bineînțeles, cea din tinerețe, atunci când organismul e sănătos. Anii 20 ai unei femei sunt cei mai buni pentru obținerea unei sarcini sănătoase, care să meargă brici. Riscul de boli e minim, atât la mamă, cât și la bebe. Dar în societatea în care trăim azi, anii 20 ai unei femei înseamnă studii superioare și punerea unor baze solide pentru o carieră. Nu poți să te duci la facultate cu biberonul după tine. Statutul de mamă tânără a devenit, întrucâtva, un subiect sensibil în societatea noastră. O sarcină nedorită îți poate da toată viața peste cap, nu în sensul ăla rău, ci în sensul ăla că ți-o schimbă definitiv.  

Maternitatea la vârste tinere e o provocare

Dar chiar și când are diploma de licență și e la casa ei la începutul celei de-a treia decade de viață, femeia zilelor noastre nu se aruncă să facă copii. Dacă vârsta de 21 de ani era o vârstă rezonabilă acum o generație, statutul de mama tânără poate să te izoleze. Ce vrem să spunem? Vrem să spunem că o mamă tânără interacționează cu mame mult mai în vârstă decât ea. Asta nu e o problemă în sine, dar apare problema unei maturizări emoționale. E suficient de matură mama ca să poată să educe un copil? O bloggeriță, mamă de tânără, spune că de toate astea s-a lovit când l-a avut pe fiul ei, la 21 de ani, dar tot ea spune că fericirea de a avea un copil covârșește absolut toate paradigmele societății. Au crescut împreună, s-au sprijinit unii pe ceilalți, au reușit, cumva, să nu-și compromită nici cariera, nici educația copilului.

Cea mai bună vârstă pentru a avea un copil rămâne, sociologic vorbind, o problemă pentru decada a patra de viață. A fost făcut un sondaj telefonic, pe femei cu vârste între 45 și 90 de ani cu întrebarea „care considerați dvs că e cea mai bună vârstă pentru a avea un copil?“

Care e cea mai bună vârstă pentru a avea un copil?

Mamă la 30 de ani

Răspunsurile s-au axat pe problema maturității emoționale. Potrivit celor intervievate, vârsta de 34 de ani a fost dată ca reper pentru a avea un copil. Atunci când ești tânără, ai sprijinul material al unei cariere deja solide și un bagaj emoțional care să-ți confere sentimentul de siguranță fără de care nu poți face mai nimic.

Ca o concluzie, se pare că perioada 30 – 34 de anie cea mai bună ca să ai un copil. Daaaar… dacă se-ntâmplă mai repede, nu-i nimic. Am văzut, din experiența altora, că maternitatea la vârste mici e, în sine, o experiență unică de viață.

Sursa: clickpentrufemei.ro