mamaplus

Sinuzita sau otita afectează sarcina? Răspunsul și recomandările ginecologului

-
//
17.02.2020

În timpul sarcinii, fiecare viitoare mămică se poate confrunta cu anumite afecțiuni sau probleme cauzate de sistemului imunitar slăbit, care în mod normal, nu pun în pericol întregul organism. Însă, odată cu sarcina apar numeroase aspecte care influențează modul de dezvoltare al afecțiunilor, fiind necesare o atenție sporită și un tratament aparte.

Sinuzita și otita sunt două probleme destul de comune în această perioadă a anului, dar care pun nenumărate întrebări în mintea graviduțelor. Medicul ginecolog-obstetrician Silviu Iștoc, ne spune în continuare tot ce ar trebui să știm despre sinuzita și otita dezvoltate în timpul sarcinii.

Ce înseamnă sinuzita? Dar otita?

Sinuzita se poate dezvolta în orice moment al sarcinii, din primul, al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. Aceasta este o infecție care induce o inflamație în mucoasa sinusurilor. Sinusurile sunt „buzunare” pline de aer, situate în jurul nasului. O infecție a sinusurilor poate provoca diferite simptome, inclusiv: drenarea mucusului, nas înfundat, durere și presiune în jurul feței, durere de gât, durere de cap.

Pe de altă parte, otita reprezintă inflamația acută sau cronică a membranei care căptușește conductul auditiv extern în cazul otitei externe, respectiv cavitatea urechii medii în cazul otitei medii. Printre simptomele care însoțesc otita se numără: durere intensă, inițial discontinuă cu caracter de junghi, ulterior devenind continuă, durere la apasarea pe ureche, înfundarea urechii, scăderea de auz.

Ce provoacă apariția sinuzitei și a otitei?

Simptomele unei infecții ale sinusurilor pot imita alte afecțiuni precum alergiile sau răcelile comune. O infecție acută poate dura până la patru săptămâni, în timp ce infecțiile cronice pot dura mai mult de 12 săptămâni. Sinuzita în timpul sarcinii poate fi declanșată de o infecție virală, bacteriană sau fungică. În unele cazuri, sinuzita apare în urma unei complicații a răcelii comune. De asemenea, există un risc mai mare pentru dezvoltarea infecției sinusurilor dacă persoana prezintă alergii. În ambele cazuri, mucusul poate bloca cavitățile sinusului și duce la umflare și inflamație.

În plus, infecțiile urechii pot apărea atunci când agenții patogeni precum bacteriile sau virușii găsesc o cale de a intra în ureche și de a o imflama. Acești agenți patogeni pot fi aceeași care provoacă și sinuzita. Inflamația duce la blocarea tuburilor Eustachiene (tubul care leagă urechea medie și faringele). Acest blocaj duce la acumularea de lichid în urechea medie, rezultând infecții.

Sinuzita și otita afectează sarcina?

Din fericire, aceste două afecțiuni nu afectează sarcina dacă sunt tratate în mod corespunzător. Astfel, este necesar să te adresezi imediat medicului tău dacă ai detectat vreun simptom descris mai sus întrucât, fiind vorba despre o infecție, aceasta se poate răspândi.

Tratarea afecțiunilor

În timp ce poate fi tentant să administrezi tratamente comune pentru o ameliorare rapidă a simptomelor, anumite medicamente ar putea fi dăunătoare, în funcție de stadiul sarcinii. De exemplu, aspirina poate cauza probleme cu coagularea sângelui și poate afecta inima sau plămânii fătului în etapele finale ale sarcinii.

În unele cazuri, medicul poate prescrie corticosteroizi pentru ameliorarea congestiei nazale, dar numai după primul trimestru. Cel mai bine este să eviți următoarele medicamente în timpul sarcinii, deși în anumite ciecumstanțe acestea pot fi prescrie în doze mici, în special pentru persoanele cu alergii: decongestionante orale, ibuprofen, expectorante.

Este foarte important să respecți indicațiile medicului pentru a trece peste aceste „obstacole” fără a pune sarcina în pericol.