"Curând voi deveni mămică!." Ce poate fi mai frumos în viaţa unei femei? Timpul însă a făcut rectificările lui referitor la această perioadă şi ne obligă să o combinăm cu serviciul sau cu studiile.

Cum trebuie să te comporţi în această perioadă, cu ce te poţi confrunta şi cum să-ţi păstrezi buna dispoziţie şi sănătatea în aşteptarea bebeluşului?

    1. Dacă sânteţi o viitoare mamă care lucrează

Sarcina şi serviciul (studiile)

Partea juridică a problemei

Primul lucru de care trebuie să aveţi grijă, dacă lucraţi este să vă informaţi angajatorul despre sarcina.Nu trebuie să va fie frică, conform legislaţiei RM şi Codului Muncii, (Parte a X, capitolil II, art.247 si 251) amgajatorul nu are dreptul să va reducă din salariu şi nici să vă elibereze din funcţie pe motiv că sânteţi însărcinată, cu excepţia închiderii firmei, dar şi în acest caz veţi avea o serie de măsuri de siguranţă. Aşadar punerea la curent al angajatorului cu situaţi ata nu va face altceva decât să te ferească de greutăţi, şi sa-ţi pună în pericol sănătatea de exemplu dacă munca ta este legată de deplasări dese  sau producţie nocivă ((art. 249 şi 250) sau capitolul "Munca femeii", partea a 4-a srt. 172)

Confortul psihologic la locul de muncă

Trebuie să ştiţi că de modul în care vă veţi comporta la începutul sarcinii depinde în mare măsură liniştea ta spirituală și relațiile la locul de muncă. Toţi dintre noi, si seful tau, şi colegii și persoanele de alături, sânt oameni vii cu propriile caracteristici. În cele mai dese cazuri colectivul are o atitudine pozitivă faţă de salariatele gravide, dar există și excepții, şi depinde de tine cum vei fi primită. Înțeleagă că, dacă nu sunteți în relații bunevu şeful, după vestea despre sarcină  și încercarea de aţi cere drepturile, amenințările cu  judecata, angajatorului  puţin îi va păsa de confotul tău la locul de muncă şi va avea dorință puternică să găsească un motiv să te concedieze , fără a încălca legea. Pe de altă parte, în cazul în care aveți relații  bune, dacă angajatorul avea planificat să te ridice în funcţie, sau un anumit loc de muncă pentru tine, va căuta doar un înlocuitor pentru tine atât timp cât vei lipsi. Iar dvs. veţi păstra bunele relaţii şi veţi fi aşteptată cu bucurie înapoi. 

Stimulentele şi compromisurile

In timpul sarcinii , veți avea nevoie de unele compromisuri din partea şefilor,pentru că starea ta din primele luni, îşi va lăsa efectul asupra performanțelor tale. În plus, trebuie să mergeţi regulat la consultaţii medicale și teste sau poate chiar să staţi internată. Fiecare femeie este individual și în primele săptămâni încă nu știi exact cum va decurge sarcina noastră  și cu ce anumeurmează să vă confruntaţi. Uneori o femeie este capabilă să lucreze până în ultima zi de sarcină, bucurându-se de munca pe care o face, fiind perfect activă. Dar se mai întâmplă că după  doua -treia luni , femeia să se simtă epuizată, şi nici măcar nu e în stare să se trezească la timp în condițiile unei toxicoze puternice. Prin urmare, este foarte important să-ţi asiguricondiții normale de muncă și eventual, să cădeţi de acord cu şeful la un program individual, dacă este posibil. Un director inteligent şi profesionist mereu va pune valoarepe angajaţii buni.

 2.Studentele. Sarcina şi studiile

Aşa e rânduit de natură ca vârsta perfectă pentru o naştere să fie între 20 şi 25 de ani, iar această perioadă concide cu anii de studenţie. Şi nu vrei deloc să laşi studiile şi sa-ţi iei un an pauză ca pe urmă să începi totul de la capăt. Tocmai de aceea multe femei încearcă să combine sarcia cu studiile. Deci ce dificultăţi vă aşteaptă şi cum să obţineţi un sprijin?

Partea juridică

Din păcate, sarcina nu-ți dă niciun drept să nu mergi la ore, să întârzii, să ai  "cozi" la sesiuni, precum și să fii scutită de teste și examene. Și nici pe înţelegerea din partea profesorilor nu prea poţi conta, deși, uneori, mai reușești să obții simpatia și sprijinul lor.

Cel mai indicat este de a încerca să rezolvi această problemă la decanatul institutiei. Trimite o cerere la administrație pentru a vă oferi un program individual de cursuri și examene, motivând adecvat situaţia ta, anexând certificatele medicale care confirmă sarcina. Și decanatul după examinare vă va veni în întâmpinare. Dacă, însă, se presupune ca naşterea să intervina în timpul sesiunilor, atunci puteţi ruga decanatul să va dea un răgaz pentru examene. Cu toate acestea, va trebui să înveți de una singură subiectele şi temele omise şi să dai toate examenele şi testele .

Puteţi apela pentru ajutor şi la  sindicatele studențești, care operează în cele mai multe dintre instituţiile de învăţământ, dacă vă aflați într-o poziție dificilă.

Confortul psihologic

Procesul de învăţământ presupune ore lungi de stat în pe scaun în auditorii, de aceea prevină profesorul că veţi avea nevoie să ieşiţi. Uneori vei avea dorinţa nu numai să-ţi destinzi picioarele, dar şi să mergi la toaletă, sau să mănânci. În ceea ce privește lucrarările de laborator asociate cu substanțe periculoase, atunci aveți posibilitatea să le faceţi pe baza datelor obținute de colegii de grup, dar pentru asta trebuie să preveniţi profesorul şi să-i prezentaţi certificatul care confirmă sarcina. 

Și , desigur, un mare ajutor vă pot oferi membrii familiei dumneavoastră . Deoarece programul de studiul aglomerat vă va ţine în tensiune între sesiuni ceea ce poate afecta negativ sănătatea dumneavoastră. Prin urmare, înțelegând situaţia în care vă aflaţi încercaţi să rămâneţi calmă .

Oricum ar decurge studiile sau serviciul, nu uitaţi în această perioadă cea mai importantă este sarcina, sănătatea copilului care depinde în totalitate de starea dvs de spirit şi de sănătate. Obligatoriu faceţi pauze, odihniţi-vă, nu staţi ore în şir la calculator şi alimentaţi-vă corect-

Important este să vă îmbrăcaţi confortabil.  Îmbrăcăminte trebuie să îndeplinească trei reguli: să fie liberă și să nu vă strângă în zona burtei, da preferință lucrurilor făcute din materiale naturale, care sunt confortabile de purtat, aruncați tocurile înalte, pentru că  și pe un toc mic  poţi arata frumos, dar picioarele tale se vor simţi  confortabil.

Nu uitaţi de importanţa plimbărilor în aer liber. Indiferent dacă ieşiţi la o plimbare prin parc sau în curte, important este să vă alimentaţi organismul dvs. şi pe cel al fătului cu oxigen. Şi fiţi sănătoşi!

Autor: Natalia Ostrovscaia