mamaplus

Mișcările bebelușului în burtică: Când se simt prima dată, cum se simt și la ce frecvență

-
//
03.10.2019

Felicitări! Ai trecut de primul trimestru, ți-ai tras sufletul după prima morfologie sau bitest și acum aștepți cu entuziasm să dispară simptomele neplăcute, să crească burtica și... să simți cum mișcă bebelușul în pântece.

mamaplus

Când se simt prima dată mișcările bebelușului

Deși bebelușul începe să miște încă din săptămâna a șasea, probabil tu nu vei trăi această senzație pentru prima dată decât prin săptămânile 16 – 25 – la prima sarcină. Dacă, însă, ești la cel de-al doilea sau al treilea copil, cu siguranță le vei simți mult mai devreme, și asta pentru că le-ai mai trăit o dată, le recunoști și îți e imposibil să le confuzi cu alt fel de senzații.

Cum se simt mișcările bebelușului în burtică

Spuneam mai sus că dacă ești la a doua sarcină simți mai rapid mișcările, pentru că nu le poți confunda cu alte senzații. Mai exact, atunci când bebelușul lovește burtica, ai senzația fie că te lovesc niște aripi de fluture, fie că simți un gol de aer (asemănător gazelor), fie că un peștișor înoată în burtică. Vei realiza despre ce este vorba, de fapt, de-abia după ce mișcările vor deveni regulate.

Cât de des ar trebui să le simțim

La început, mișcările vor fi nu doar aproape insesizabile, ci și rare (la interval de câteva zile) – și nu pentru că el nu se mișcă încontinuu, ci pentru că mișcările lui nu sunt îndeajuns de puternice. Dar stai liniștită – spre sfârșitul celui de-al treilea trimestru, vei avea îndeajuns de multe de momente magice, de acest fel!

Va lovi mai puțin spre sfârșitul sarcinii?

Dacă pe primele mișcări le așteptăm cu nerăbdare... ultimele vor fi foarte greu de suportat! Și asta pentru că, deși bebelușul pare că nu mai are loc în burtică, el tot va contuinua să lovească, la aceeași frecvență cu care deja te-ai obișnuit...

E nevoie să le monitorizam?

Încă de când mișcările devin regulate, se recomandă monitorizarea lor. Dacă ți se pare că frecvența lor este în scădere, contactează medicul. Există situații în care mișcările fătului scad ca intensitate sau situații în care mama nu le mai percepe. Iată care sunt principalii factori care interferează cu percepția mișcăriilor fetale:

  • Volumul redus de lichid amniotic, care împiedică libera circulație a fătului.
  • Obezitatea duce la un perete abdominal gros, iar mama nu mai percepe mișcările.
  • Placenta anterioară – placenta se dezvoltă pe peretele anterior al uterului iar mama nu simte deloc mișțcările fătului mai devreme de săptămâna 28-30 de sarcină. Deși frustrant, nu este nici un pericol, atâta vreme cât la examenele ecografoce mișcările fătului sunt vizibile. Placenta anterioară crește grosimea peretelui uterin, iar mama nu poate percepe mișcările copilului. Va simți însă tresăririle copilului și sughițul acestuia.
  • O musculatură abdominală foarte dezvoltată face mișcările fătului mai puțin și mai târziu perceptibile.
  • Medicamentele din categoria celor cu efect calmant, drogurile și substanțele pe bază de benzodiazepine, opioide incluzând metadonă, pot seda copilul. Alcoolul are același efect!
  • Insuficiența fetală acută poate fi percepută de mamă ca o serie de mișcări rapide, în rafală. Intensitatea acestora este din ce în ce mai slabă. O suferință cronică fetală implică o reducere semnificativă a activității fetale cu cel puțin 12 ore înainte ca inima fătului să se oprească.
  • Încetarea activității fetale mai mult de zece ore poate fi un semnal de urgență medicală mai ales în trimestrul trei de sarcină.

Sursa