Infecția - un cuvânt de care se tem femeile însărcinate dar și care nu sunt în această situație. Este ea atît de periculoasă sau frica are ochi mari? Răspunsuri la întrebările dumneavoastră am primit de la ginecologul  Marcel Bejan.

Marcel Bejan: Infecţiile pe timpul sarcinii

Marcel Bejan: Infecţiile pe timpul sarcinii Ce infecţii sunt periculoase în timpul sarcinii?

Infecțiile, suportate pînă la sarcină, de obicei, formează  imunitate pe tot parcursul vieții, ele protejează mama şi fătul de infecţii. Prin urmare, prezintă un anumit pericol infecția primară. Deci, dacă planificaţi o sarcină, consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră despre vaccinarea împotriva diferitelor infecții și treceţi un examen complet. Din păcate, există unele infecții care nu au vaccin. Dat fiind faptul că standardele de igienă din lume sunt relativ mari, bolile  infecțioase şi foarte periculoase se întîlnesc rar. Nivelul  înalt al diagnosticii prenatale depistează cele mai multe boli în stadiul incipient şi astfel ele pot fi tratate eficient. Anume acesta este motivul pentru care o femeie însărcinată să fie înregistrată la clinica prenatală ( de planificare a sarcinii ) și să facă toate examenele necesare.

Marcel Bejan: Infecţiile pe timpul sarcinii

Contaminarea se poate produce prin diferite metode. De exemplu, viruşii, rubeola, rujeola și oreionul sunt transmise prin căile de aer. Listerioza - prin intermediul produselor alimentare de origine animală, care nu corespund standardelor.  Hepatita B, HIV și chlamydia se transmit prin contact sexual de la partener la partener. Sângele și urina de la persoana bolnavă pot deveni, de asemenea purtători de infecţie în timpul sarcinii. Dacă copilul a fost infectat de la mamă, aceasta o determină testele specializate de infecţii în timpul sarcinii.

Sub conducerea planificată a sarcinii, sistematic trebuie să fie colecată urina și sângele. Dacă apar suspicii la unele boli venerice, medical colectează din vagin şi din colul uterin cu un tampon  secreţia vaginală. Examinarea cu ultrasunete poate arata anomalii ale dezvoltării fetale. Ecografia cardiacă, permite, de asemenea, determinarea unor  posibile dereglări. Dacă se suspectă o boală infecțioasă gravă, atunci se face o analiză a sângelui din cordonul ombilical sau lichidul amniotic.

Probabilitatea transmiterii infecţiilor în timpul sarcinii, pe care copilul le moşteneşte, depinde în mare măsură de cît de repede a fost diagnostică şi de eficiența tratamentului, de agentul patogen și efectele sale asupra organismului și de termenul sarcinii. Unii agenți patogeni sunt deosebit de periculoşi în primul trimestru de sarcină, în timp ce alţii prezintă un risc pentru sănătate atît înainte de naştere cît și în timpul ei.

O atenție deosebită este acordată următoarelor infecții din perioada sarcinii:

1. Infecţiile virale din timpul sarcinii:

- HIV / SIDA

- Herpesul genital (de tip 2)

- Rubeola în timpul sarcinii

- Citomegalovirus

- Eritemul infecţios

- Hepatita B, C, D

- Rujeola

- Oreionul (parotita)

- Varicela

2. Infecţiile bacteriene din timpul sarcinii:

- Chlamydia

- Streptococcus din grupa B

- Vaginita bacteriană

- Candidoza

3. Infecțiile intestinale din timpul sarcinii

- Listerioza

- Toxoplasmoza

- Salmoneloza.

Marcel Bejan: Infecţiile pe timpul sarcinii Ar putea fi vorba de o infecție, în cazul în care nu există nici un simptom?

Sub formă latentă ( în absența manifestărilor clinice ale bolii) se pot produce orice infecții sexuale. Dar de cele mai multe ori sunt ascunse chlamydia, ureaplasmosis, micoplasmoza, herpesul şi HPV (virusul papilloma umană). Aflarea exactă, dacă există o infecție este posibilă doar prin intermediul testelor. Dacă trece mult timp şi nu se atrage atenţia la aceasta, mai devreme sau mai târziu vor apărea complicaţii, ca urmare a acestui efect latent. Uneori, aceste infecții pot fi detectate întîmplător, de exemplu, atunci când se realizează un studiu cuprinzător. Infecțiile latente sunt critice - nu numai în motivul unor posibile complicații, dar că acestea sunt invizibile și nu pot deveni evidente, iar ca urmare pot duce la consecințe grave. Unele infecții nu trec în formă activă, cum ar fi virusul herpes simplex, care are caracter recurent al bolii: faza de remisie alternează cu faza acută, care pot apărea ca rezultat al imunităţii slăbite, pe fonul unei răceli sau a altor boli.

Marcel Bejan: Infecţiile pe timpul sarcinii Ce consecințe pot avea infecţiile asupra viitorului copil?

Probabil că, orice femeie ce este în așteaptrea unui copil, îşi face griji pentru sănătatea viitorului copil. Din fericire, medicina nu stă pe loc, iar astazi medicii sunt capabili să facă față la o serie de probleme care cu câteva decenii în urmă păreau greu de rezolvat. În special, metodele moderne de diagnostic în laborator determină rapid și precis dacă dezvoltarea fătului este amenințaţă de infecții sau mama însărcinată poate fi liniştită. În special, acest lucru se aplică în cazul așa-numitelor infecții TORCH.

În 1971, Organizația Mondială a Sănătății a identificat infecțiile ce cauzează patologia gravă la infecţiile fetale din timpul sarcinii într-un complex separat, numit infecții TORCH,  la patru agenti patogeni majori: toxoplasmoza, rubeola, infecţiile cu citomegalovirus şi herpesul. Anume aceste infecții afectează negativ fătul. În primul rând, acest lucru dăunează în cazurile în care o femeie însărcinată este infectată cu una dintre aceste infecţii prima dată în viață.

Marcel Bejan: Infecţiile pe timpul sarcinii

Infecțiile intrauterine, adică infecțiile care pot infecta un copil,  ce se dezvoltă în uter, sunt o mulţime. Dar nu toate dintre ele duc la consecințe grave, cum ar fi infecțiile TORCH - complex: rubeola, toxoplasmoza, citomegalovirus şi herpesul . De la mamă la făt se transmite SIDA și hepatitele B şi C, sifilisul, precum și multe alte boli: aproximativ 50 de infecţii, strict vorbind toate sunt intrauterine. Dar există unele nuanțe, care disting aceste patru infecţii din lista uriașă. Faptul că nu există alte infecţii care duc la malformații congenitale. Mai mult decât atât, gradul de manifestare al  acestor malformaţii congenitale este invers proporțional cu vârsta gestațională. Deci, cu cît mai devreme gravida s-a molipsit, cu atît consecințele sunt mai teribile. Dacă infecţia e căpătată în timpul sarcinii tîrzii ea duce la consecinţe grave și la tulburări greu tratabile (la deficiențe de auz, de vedere, întîrzieri de dezvoltare, etc ), infecţia în primul trimestru duce la deformări teribile și pierderi fetale.

Aceasta – pe de o parte. Pe de altă parte, anume la  aceste patru infecții este mai înfricoșătoare infecția primară, adică, atunci când faza acută a bolii are loc în timpul sarcinii. Microflora- oportunistă este cea de-a treia, tabloul clinic în aceste infecţii se poate manifesta atât de asemănător încât doar prin diagnosticul de laborator, noi, în unele cazuri, putem distinge aceste infecţii. Deci, fără diagnosticul de laborator nu se poate spune ce fel de infecție a fost la copil în uter, într-atît sunt de similare simptomele pentru aceste patru infectii. Datorită faptului că agenții sunt diferiţi, deci şi metode de tratament și consecințele acestor infecţii la nou-născuţi sunt, de asemenea, diferite.

Marcel Bejan: Infecţiile pe timpul sarcinii Ce se întâmplă dacă infecția din timpul sarcinii nu este tratată?

De multe ori, primind rezultatul analizei, care a relevat o varietate de infecţii, pacienţii exprimă frică și confuzie. Cele mai frecvente întrebări pe care le adresează doctorului sunt: " Ce prezintă această infecţie? Cât de periculoasă este și care sunt consecințele pe care le-ar putea avea asupra viitorului copil? Ce se întîmplă în cazul cînd infecţia din timpul sarcinii nu este tratată?"

În tractul genital al femeilor poate fi localizată o microfloră normală dar și poate fi patogenă (periculoasă ) și cea oportunistă. Microflora patogenă - chlamydia, virușii, Trichomonas, gonoreea. Acestea provoacă de multe ori anumite complicații. Ultima poate avea micro-ulceraţii, care sunt produse de infectarea epiteliului mucoasei vaginale şi de: ciuperci, Gardnerella, etc. Această microfloră se poate afla în corp de o perioadă lungă de timp, fără a provoca vreun rău. Dar, odată cu  scăderea  imunităţii, ceea ce se întâmplă în urma unor răceli, stres, aceasta poate dobândi proprietăți agresive, provocând dezvoltarea inflamației. De aceea, este numită " oportunistă ". În deosebi ar trebui să vorbim despre starea de sarcină, care este întotdeauna predispusă scăderii imunitare și în consecință, există întotdeauna un risc de exacerbare a infecţiilor cronice. Rezultatul ar putea fi: un avort spontan, non-dezvoltarea sarcinii, infecția intrauterină a fătului, naşterea prematură.

Marcel Bejan: Infecţiile pe timpul sarcinii

Şiretlicul celor mai multe infecţii este faptul că de foarte multe ori ele înșăși nu se manifestă. Numai în urma unei SARS sau a unui stres pot fi dureri abdominale vagi şi dureri de spate, o creştre a eliminărilor de la nivelul tractului genital, mâncărimi și iritații mici în zona genitală. Toate aceste simptome în timp, ar putea să dispară chiar și fără tratament. Infecțiile în organism se pot afla cu anii, fiind un proces lent ascuns. Şiretlicul aceste infecții, de asemenea, constă în faptul că, aflîndu-se în adâncul țesuturilor, este foarte dificil de tratat cu antibiotice, în astfel de cazuri tratamentul va fi efectuat în mod complex, apelînd la mai multe medicamente.

Marcel Bejan: Infecţiile pe timpul sarcinii Infecţiile din timpul sarcinii pot provoca sau nu complicaţii?

 Aceasta depinde de tipul și agresivitatea agentului patogen, de imunitatea viitoarei mame, de stresul  care poate apărea în timpul sarcinii, în urma gripei și SARS. De asemenea, depinde de starea placentei, care îndeplineşte rolul de protecţie, de starea copilului, de stabilitatea și rezistența la infecții. Infecțiile oportuniste (chlamydia, viruși, Trichomonas) sunt mult mai susceptibile de a provoca complicații în timpul sarcinii. De asemenea, important este timpul de infectare. Daca infecţia a nimerit în organism înainte de sarcină, atunci el déjà a început să se lupte cu ea, se produc anticorpi care protejează copilul de boală. În acest caz, riscul complicațiilor  este mult mai puțin frecvent ( 1%). În cazul apariţiei infecției în organism la etapa primară în timpul sarcinii, atunci crește riscul de infecție intrauterină și este de 30-40 % .

Una dintre cele mai frecvente complicaţii ale infecţiilor în timpul sarcinii este dezvoltarea insuficientă placentara şi, ca rezultat, se  reduce pătrunderea oxigenului şi substanţelor nutritive la făt. Cele mai frecvente plângeri ale pacientelor sunt mâncărimi și arsuri ale organelor genitale externe și în vagin, eliminările ce culoare alb-gălbuie din tractul genital, umflături, secreții mirositoare, dureri abdominale (de asemenea, în momentul contactului sexual). Boala poate avea un caracter închis și se descoperă doar atunci când se adresează la ginecolog.

Marcel Bejan: Infecţiile pe timpul sarcinii Orice infecţie poate fi tratată?

Statisticile moderne cu privire la bolile cu transmitere sexuală bacteriene și virale, nu au un tablou clar, care să ne arate adevărul acestor boli. Există mai multe motive. De multe ori, oamenii nu merg la doctori pentru că ei nu știu despre boala lor, dacă sifilisul și gonoreea sunt cunoscute înca din antichitate, au simptome clare, ele sunt de temut și sunt tratate, apoi despre noile boli sexuale, cum ar fi chlamydia, trichomoniaza, vaginita bacteriană, micoplasmoză, mulți nici măcar nu știu. Da, aceste infecţii se manifestă fără simptome, mai ales la femei.

Între timp, noile boli cu transmitere sexuală sunt periculoase, deoarece suferă nu numai partenerii sexuali - acestea sunt transmise fătului în uter și prin laptele matern, prin salivă, prin sărut şi transfuzii de sînge. Aceşti microbi nimerind în organism prin sânge, limfă, spermatozoizi și așa mai departe pot afecta o varietate de organe ba chiar și întreg corpul.

Bolile cu transmitere sexuală, din păcate, sunt  cele mai răspîndite boli la nivel mondial. Nu unele dintre cele mai răspîndite, ci sunt cele mai răspândite. Chiar şi ţările cele mai dezvoltate nu rămîn cu puţin în urmă, iar dar după unii indicatori pot depăși ţările din lumea a treia.

Depistarea și tratarea infecțiilor genitale trebuie făcută în stadii incipiente, atunci când - acest lucru va permite evitarea complicaţiilor şi  consecințelor grave, cînd pot apărea şi alte boli cu transmitere sexuală. Dacă aveți unele suspecţii, consultați un medic, deoarece numai un medic poate confirma diagnosticul şi poate indica tratamentul corespunzător. Nu încercați să vă vindecaţi singuri. Chiar dacă simptomele au dispărut, terminaţi cursul atribuit, pentru că infecția în organism ar putea fi încă prezentă. Vorbiţi despre infecţia detectată cu partenerul de sex și asigurați-vă că el tot va recurge la tratament, în caz contrar s-ar putea repeta infecţia. Renunțaţi în perioada tratamentului la sex. Folosiți prezervativul.

Sursa: Mamaplus.MD