Hipertensiunea arterială în sarcină este o problemă serioasă, care nu ar trebui ignorată atunci când apar primele simptome.

Hipertensiunea arteriala în sarcină poate fi sau nu condiționată de anumite probleme arteriale prezente înainte de a rămâne gravidă.

Există mai multe tipuri de hipertensiune arterială în sarcină:

1. Hipertensiunea cronică: apare înainte de a fi însărcinată sau în timpul sarcinii, însă nu mai târziu de săptămâna 20. Dacă durează mai mult de 12 săptămâni de la naștere, aceasta se numește hipertensiune arterială cronică.

2. Hipertensiunea arteriala gestațională (de sarcină): aceasta apare după săptămâna 20 de sarcină și dispare complet după naștere.

3. Preeclamsia: este o condiție medicală serioasă cauzată de hipertensiune arterială și prezență de proteine în exces în urină după săptămâna 20 de sarcină. Dacă nu este tratată, boala poate conduce la complicații, chiar moartea fătului sau a mamei.

Scăderea fluxului de sânge de la nivelul placentei va reduce cantitatea de oxigen care ajunge la copil, dar și nivelul de nutrienți.

Astfel, copilul riscă să se nască mult mai mic și fragil.

Ruptura de placentă este o altă consecință. Placenta începe să se detașeze de peretele uterin, ceea ce va duce la deprivarea copilului de oxigen. Mama va constata o sângerare vaginală puternică.

Consecințele pot rămâne pe termen îndelungat pentru mame. Femeile care fac preeclampsie au un risc crescut de a dezvolta mai târziu în viață boala cardiovasculară, în ciuda faptului că tensiunea arterială se normalizează după naștere.

Cum decurge nașterea:

În unele cazuri, medicul ar putea decide să grăbească nașterea și să inducă travaliul cu câteva zile înainte de termen.

Dacă hipertensiunea arterială în sarcină apare încă din primul trimestru, atunci va trebui să urmezi un tratament medicamentos care să îți țină tensiunea arterială sub control.

Va trebui ca pe parcursul sarcinii să fii cât mai relaxată, să rămâi în repaus la pat pe măsură ce sarcina avansează și să te ferești de stări emoționale puternice.