Poate fi surprinzător, dar să știi că femeile însărcinate au mai multe drepturi la locul de muncă decât femeile care nu sunt însărcinate. Este vorba în special de perioada celor 9 luni de sarcină și cea de îngrijire a bebelușului. Este absolut necesar să-ți cunoști drepturile, iar în cazul în care acestea nu sunt respectate de către angajator, poți face o reclamație la Inspecția Muncii.

Vezi în continuare care sunt în mod concret aceste drepturi și înlesniri.

Relația cu angajatorul în momentul în care afli că ești însărcinată

Informează în timp util angajatorul despre sarcină, astfel încât să poată stabili un program ulterior de muncă, inclusiv pentru perioada în care vei fi în concediul de maternitate.

Angajatorul trebuie să păstreze confidențialitatea cu privire la starea de graviditate a salariatei, când sarcina nu este încă vizibilă. Dacă dorește să anunțe alți salariați despre asta, are nevoie de acordul scris al gravidei.

Orele suplimentare de muncă pentru gravide sunt interzise

Angajatele care sunt însărcinate nu pot fi obligate să muncească pe timp de noapte, în ore suplimentare sau în afara programului obișnuit de muncă. Este valabil și pentru deplasările în străinătate. Pentru a evita încălcarea acestui drept, este nevoie să fie urmat în prealabil un examen medical ce va reprezenta dovada clară că angajatorul a fost informat despre situația femeii respective. (Codul Muncii al Republicii Moldova, art. 103, (5); art. 105 (1); art. 249 (2)).

De asemenea, femeia însărcinată nu poate fi obligată să muncească în zilele de odihnă sau de sărbătoare. (Codul Muncii al Republicii Moldova, art. 110, (3), art. 111, (3)).

Potrivit articolului 97 din Codul Muncii al RM, la rugămintea femeii gravide, angajatorul este obligat să îi stabilească ziua sau săptămâna de muncă parţială, retribuirea muncii fiind efectuată proporțional timpului lucrat sau în funcție de volumul de lucru făcut (alineat 2, același articol).

Angajatorul nu are voie să concedieze o femeie însărcinată

Este absolut interzisă concedierea pe durata concediului de maternitate sau în timp ce salariata se află în concediul pentru îngrijirea și creșterea copilului până la șase ani. Unica excepție ar fi situațiile în care compania intră în faliment sau este dizolvată.

Concediul de maternitate are o durată totală de maxim 126 de zile, pentru un copil și poate fi acordat începând cu săptămâna 30-a de sarcină.

Indemnizația de creștere și îngrijire a copilului se acordă până la împlinirea vârstei de 3 ani și poate fi folosită integral sau parțial. În toată această perioadă, angajatorul este obligat să îi păstreze femeii locul de muncă. Acest concediu se include și în vechimea de muncă.