mamaplus

Este bine sau nu să cumperi lucrurile bebelușului înainte de nașterea sa?

-
//
21.05.2020

O superstiție din popor spune că nu-i bine să cumperi nimic înainte de a se naște copilul… Când ești însărcinată, intri direct într-o lume în care fiecare are câte o părere. Până ai informațiile corecte de la ecografie despre sexul bebelușului, auzi tot felul de legende și ziceri despre ba că e fetiță, ba că e băiețel. Și trebuie să recunoaștem că aceste mituri sunt simpatice și nu pot decât să ne binedispună. Dar, până la aflarea adevărului științific. În categoria legendelor, intens dezbătute este și cea despre lucrurile bebelușului. E bine sau nu să le cumperi înainte de nașterea sa?

Cum se explică superstiția că nu e bine să cumperi hăinuțe, pătuț și carurior atunci când ești încă însărcinată? Și că mai bine le ții departe de casă până se naște bebelușul? Este o superstiție desigur, care spune că dacă cumperi cărucior sau pătuț sau alte lucrușoare pentru bebe - înainte de nașterea sa e cu ghinion. În conformitate cu acest mit, se pare că mai bine este să ții cacuriorul, pătuțul și lucrușoarele bebelușului (și pătuțul și scaunul auto) departe de casa ta până la nașterea copilului altfel „s-ar putea întâmpla lucruri groaznice”.

Totuși, la fel ca în majoritatea superstițiilor, nu există dovezi pentru acest lucru: prezența căruciorului (sau a pătuțului sau a scaunului auto) în casa ta nu are absolut nicio putere să-ți afecteze sarcina sau sănătatea copilului.

De unde a început această superstiție?

Nu știm de unde provine aceast mit, însă știm că superstițiile sunt transmise din generație în generație  - și că în trecut nașterea era mai riscantă decât astăzi și mulți nou născuți murea la naștere sau imediat după naștere... Iar pentru a înfrunta frica și pentru a găsi niste explicații la lucruri care par că nu au nici o explicație - lumea inventează mituri și superstiții.

Dacă totuși ești superstițioasă...

Pentru liniștea ta - dacă ești superstițioasă, poți depozita lucrurile bebelușului la cineva cunoscut acasă - la viitorii bunici sau alte rude... La urma urmei, imporant e să nu îți produci stres, pentru că stresul nu este benefic bebelușului în timpul sarcinii.