mamaplus

Dezvoltarea intrauterină a bebelușului: Când începe să miște și cum puteți comunica

0
//
11.09.2019

Din momentul în care sarcina este confirmată, ca viitoare mamă începi una dintre cele mai fascinante perioade ale vieții tale. Zi după zi, evoluția fătului este incredibilă, progresând rapid de la o celulă microscopică la un organism complet dezvoltat… totul în doar 40 de săptămâni, pare incredibil, nu?

mamaplus

Ce se întâmplă în primul trimestru?

În această etapă a sarcinii, pornind de la celula ou, evoluția este fantastic de rapidă. Până în săptămâna a 12-a micuțul tău are aproape toate părțile corpului dezvoltate complet. Știai că inima embrionului începe să bată la 22 de zile după concepție și este posibil ca medicul să audă bătăile inimii copilului încă din săptămâna 10 de sarcină?

Tu cum te simți?

În primul trimestru al sarcinii copilul este mic, are doar câțiva centimetri și sub 50 g astfel că nu îi poți percepe mișcările. Dincolo de grețuri și starea de oboseală pe care este posibil să le experimentezi, schimbările hormonale din corpul tău își pun amprenta și asupra stării tale psihice – începe perioada aceea de așteptare și griji pe care doar o viitoare mamă le va putea înțelege.

Evoluția fătului în trimestrul al doilea

Începând cu al doilea trimestru de sarcină (săptămâna 12 de dezvoltare fetală sau luna a 4-a), fătul are aproximativ 15 cm și cântărește peste 100 g. Începe să capete alura unui copilaș cu piele transparentă prin care se văd organele în formare. Apare păr fin pe cap (lanugo) și se formează amprentele la nivelul degetelor. Acum se intensifică și mișcările fetale, încă discrete dar continue. Fătul începe să exerseze și primele reflexe precum respirația, suptul și înghițitul. Practic el începe să te imite și, deși încă nu seamănă cu tine, sigur simți că l-ai putea recunoaște.

Știai că apropiindu-te de jumătatea sarcinii (săptămânile 15-18) deja fătul se mișcă mai viguros, astfel că acum vei simți mai bine mișcările bebelușului tău? - sunt inconfundabile, îți vor da o senzație minunată și legătura cu pruncul tău intră într-o nouă etapă! Poți vedea în lunile care urmează cum starea lui de agitație va rezona perfect cu ritmul vieții tale.

În perioada următoare (săptămânile 19-21) evoluția fătului este spectaculoasă. Pielea se acoperă cu un strat numit vernix care o protejează de acțiunea lichidului amniotic, genele, sprâncenele și unghiile cresc, ochii sunt deja formați – este deci un bebeluș în miniatură, având acum aproximativ 30 cm și în jur de 450-550 g.

Tu cum te simți?

Practic aceste săptămâni reprezintă pentru multe femei, deci probabil și pentru tine, cea mai frumoasă perioadă a sarcinii, deoarece grețurile au trecut și burtica încă nu a crescut, dar schimbările hormonale și bucuria sarcinii pe care începi să o simți se văd pe fața ta și îți dau o stare de bine de-a dreptul specială.

Cum evoluează sarcina în trimestrul trei?

Al treilea trimestru este perioada în care fătul ia cel mai mult în greutate. Știai că în ultimele 3 luni de sarcină el practic își dublează greutatea? La începutul acestei perioade va avea aproximativ 1-1.5 kg și 30-35 cm. Îl vei simți din ce în ce mai activ pentru că în această perioadă i se dezvoltă spectaculos musculatura, are perioade regulate de veghe și de somn, tresare și se agită, dovadă că nivelul de dezvoltare al creierul a devenit suficient de ridicat pentru a coordona atât funcțiile vitale, cât și reflexele.

Continuarea