Sarcina presupune o serie de transformări care, din păcate, pot duce și la declanșarea unor afecțiuni care de care mai neplăcute. Printre acestea se numără și colestaza de sarcină, ce apare în ultimul trimestru. Așa cum vom vedea și din articolul de mai jos, principalul ei simptom sunt mâncărimile, care se deosebesc însă de obișnuitele iritații ale pielii specifice sarcinii. Iată de ce acestea nu trebuie sub nicio formă ignorate și trebuie să ții permanent legătura cu un medic pentru a evita, pe cât posibil, ca bebelușul să fie afectat de această problemă de sănătate. Numai așa vei ști că ești în siguranță și că vei diminua riscul să ai o naștere prematură. Cu toate acestea, în cazuri extreme, medicul poate propune și inducerea nașterii înainte de termen.

De ce nu este bine să ignori mâncărimile pielii în sarcină

Ce este colestaza

Colestaza de sarcină, cunoscută și sub numele de colestază intrahepatică de sarcină, este o afecțiune prenatală a ficatului ce apare mai ales în ultimul trimestru. Aceasta se leagă de reducerea fluxului de bilă din ficat spre duoden.

Care sunt cauzele ce duc la apariția colestazei de sarcină

Până în prezent, experții nu au putut determina cauzele exacte ce pot duce la apariția acestei maladii. Cu toate acestea, există anumite opinii comune legate de posibilele cauze ale colestazei. Iată-le pe cele mai cunoscute:

  • Femeile ce au avut diverse afecțiuni hepatice vor fi mai predispuse spre colestază în timpul sarcinii
  • Femeile ce suferă de diabet gestațional au un risc mai ridicat de a se îmbolnăvi de colestază
  • Cele cu sarcină gemelară sau care au o sarcină obținută prin fertilizare  in vitro pot fi mai expuse riscului de a dezvolta colestază
  • Transformările hormonale din ultimul trimestru de sarcină (nivelul de estrogen din corpul mamei este cel mai ridicat în săptămânile 36-37 ) pot contribui la declanșarea colestazei. Astfel, în urma activității hormonale modificate, ficatul nu mai poate asigura transportul bilei la fel de bine ca de obicei, astfel că anumite substanțe chimice se depozitează la nivelul terminațiilor nervoase de sub piele, provocând mâncărimi puternice.

De ce nu este bine să ignori mâncărimile pielii în sarcină

Simptomele colestazei de sarcină

Acestea se leagă de cel de-al treilea trimestru de sarcină și sunt următoarele:

  • Mâncărimi puternice la nivelul mâinilor și picioarelor (pe palme și tălpi)
  • Urina devine mai închisă la culoare
  • Pielea și ochii pot avea o tentă galbenă
  • Fecalele se deschid la culoare

De asemenea, trebuie să știm că mâncărimile provocate de colestază sunt diferite față de iritațiile și mâncărimile ce apar de obicei în timpul sarcinii, în regiunea abdomenului. Acestea din urmă apar pe măsură ce sarcina avansează și abdomenul își mărește volumul. 

În schimb, mâncărimile pielii din colestază sunt mult mai intense, în special pe timpul nopții, fapt care îți poate tulbura considerabil somnul. 

Dacă te confrunți cu aceste simptome, ia legătura cât mai rapid cu un medic. În plus, dacă apare și greața, crește și mai mult necesitatea de a proceda astfel.

Prima măsură pe care o va lua medicul va fi să-ți facă niște analize pentru a vedea cum îți funcționează ficatul, precum și pentru a-ți măsura nivelul de bilă din sânge. În plus, cel mai probabil ți se va face și o ecografie pentru ca starea ficatului tău să fie analizată mai bine, dar și una pentru a vedea dacă este totul în regulă cu bebelușul.

Care sunt riscurile pe care le poate avea colestaza

Așa cum s-a menționat deja, mâncărimile pielii din ultimul trimestru de sarcină nu trebuie sub nicio formă ignorate. Analizează-te bine și ține permanent legătura cu un medic, întrucât această afecțiune poate avea consecințe din cele mai grave, precum nașterea prematură sau fătul poate fi afectat din cauza faptului că acizii din bilă ajung prin pereții placentei și pot deteriora inima acestuia. Riscul cel mai mare ca acest fenomen să se întâmple este în săptămâna a 37-a de sarcină.

De aceea, nu de puține ori se poate întâmpla ca medicul să decidă inducerea nașterii, astfel încât bebelușul să nu fie în pericol din cauza colestazei.

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că mâncărimile pielii provocate de colestază pot să nu se limiteze la palme și tălpi și se pot extinde pe tot corpul.

De ce nu este bine să ignori mâncărimile pielii în sarcină

Tratamentul recomandat în caz de colestază de sarcină

  • În cazul în care te confrunți cu mâncărimi cauzate de colestază de sarcină, nu este indicat să-ți administrezi tu singură diverse unguente despre care crezi că le-ar putea ameliora. Dacă vei face așa, riști să-ți faci rău și ție, dar și bebelușului.
  • Totodată, trebuie să știi că aceste manifestări neplăcute încetează după ce naști. Ca să elimini însă riscurile ce pot surveni, adresează-te unui medic, ce va decide ce tratament îți este cel mai adecvat.
  • Cel mai probabil ți se va prescrie un medicament pe bază de ursodiol, menit să reducă nivelul bilei din sânge, împiedicând totodată ca acizii din aceasta să ajungă la placentă și la făt. 
  • Nu în ultimul rând, este posibil să ți se recomande și un unguent cu corticosteroizi pentru a ameliora mâncărimile prea puternice. Este însă foarte important să urmezi cu maximă strictețe indicațiile legate de cantitatea în care trebuie utilizat acesta, întrucât s-a constatat că și corticosteroizii pot afecta bebelușul.

Voi știați până acum că anumite mâncărimi ale pielii nu trebuie sub nicio formă ignorate?

Sursa: www.qbebe.ro