Un fenomen deloc plăcut, constipația poate să apară mai ales în timpul sarcinii, din cauza schimbărilor la nivel hormonal. În special în primul trimestru, în organismul mamei creşte nivelul progesteronului, ceea ce încetineşte parcursul scaunului în intestine.

Chiar dacă rolul acestui hormon este de a relaxa musculatura şi ligamentele, pentru a pregăti corpul mamei în vederea expansiunii necesare pentru a face loc bebeluşului şi pentru a facilita naşterea, schimbările pot avea un impact negativ asupra tranzitului intestinal, în primul trimestru mai ales.

Organismul se pregăteşte pentru dezvoltare

Din păcate, constipația este una dintre problemele cu care se confruntă majortatea gravidelor la un moment dat şi asta din cauza faptului că întregul sistem digestiv devine mai lent pentru ca intestinele să extragă nutrimenții de calitate necesari pentru dezvoltarea fătului. În felul acesta corpul absoarbe apa înainte de a trece prin intestine şi apare constipația urmată de slăbirea muşchilor pelvieni, iar cum sarcina creşte şi uterul se măreşte, acesta va apăsa pe vezică, fapt ce va agrava starea de constipație.

Simptomele constipației în sarcină:

Adesea în sarcină constipația poate fi însoțită de arsuri la stomac tocmai din cauza încetinirii procesului de golire a stomacului, explicat prin creşterea secreției gastrice necesare digestiei.

De asemenea, apare senzația de balonare constantă, durerile de spate mai ales în zona lombară, stare de oboseală şi somnolență în exces, stres, defecație dureroasă şi gaze.

Un pericol iminent este apariția hemoroizilor tocmai din cauza prezenței scaunelor tari, aspect ce duce la apariția sângerărilor anale din cauza fisurării pereților rectului.

Remedii naturiste pentru a combate constipația:

Yoga este o bună modalitate de a avea grijă atât de fizicul cât şi de psihicul tău pe timpul sarcinii şi nu numai, practicată zilnic te va ajuta să îți întăreşti musculatura.

De altfel şi exercițiile Kegel, simple, dar de efect te vor ajuta să creşti randamentul muşchilor pelvieni. I indicat ar fi să le faci mai ales atunci când urinezi, prin întreruperea fluxului de urină cât de des posibil.

Alege să faci zilnic minim 30 de minute de mişcare, mers pe jos, dans şi nu uita să te hidratezi corespunzător.

Optează pentru o alimentație bogată în fibre, legume şi fructe proaspete pentru a forma volumul scaunului şi a ajuta scaunul să se deplaseze spre eliminare mai uşor.

Un alt remediu naturist este ghimbirul pe care îl poți folosi în salate sau în apă, usturoiul te va ajuta să elimini gazele şi să scapi de balonare, în timp ce fructele uscate şi cele crude vor duce la eliminarea mai uşoară a scaunelor.

Şi nu în ultimul rând nu uita de probiotice, iaurturile cu culturi vii care vor stimula de asemenea bacteriile din intestinul tău ajutând la eliminarea scaunului mult mai rapid şi uşor.