Prima jumătate a sarcinii a rămas în trecut. Ați adăugat considerabil în greutate, dar și proporțiile corpului s-au schimbat. Înainte de a adormi, mult timp vă căutaţi o poziţie confortabilă. În cele din urmă adormiţi. Și deodată vă treziţi din cauza unei dureri la picior, în talpă, în mușchiul gastrocnemian, în coapsă. Durerea este severă, ascuțită, dar încă şi imediat nu trece ... Aceste senzaţii neplăcute cauzate de spasme - contracții musculare involuntare. Din păcate, aceste crize adesea deranjează mamele gravide. Pentru a ne lupta cu ele, trebuie să știți cauzele lor, care poate fi destul de variate.

Convulsiile din timpul sarcinii. Ce e de făcut?

Cele mai frecvente cauze de convulsii în timpul sarcinii sunt considerate cele legate de echilibrul electrolitic, în special lipsa consumării, în mod activ, în această perioadă de calciu, potasiu, magneziu sau excesul de fosfor. De obicei, crampele electrolitice apar pe timp de noapte, de multe ori - în mușchii de la un picior. Cum puteţi scăpa de această situație neplăcută?

În primul rând, vă poate ajuta o dietă adecvată: dieta ar trebui să fie bogată în vitamine și minerale - mîncaţi mai multe produse lactate (lapte, brînză, iaurt, caşcaval), fructe, pește, carne, carne de pasăre. Dacă este necesar, medicul va prescrie medicamente care conțin, de exemplu, magneziu.

În al doilea rând, dacă vă chinuie în mod regulat convulsiile și vă imaginaţi déjà că muşchii v-ar putea deranja pe timp de noapte, înainte de culcare masaţi locurile, fără a le apăsa din greu. În cele mai mari crampe, sarcina dumneavoastră este să depășiţi dorința instinctivă de a vă ghemui, de a nu vă mișca și de a aștepta să treacă durerea - dimpotrivă, încercați să vă relaxați și să lucraţi cu muşchii, întinzîndu-i. De exemplu, atunci cînd apar crampe la picior, trebuie să staţi în picioare sau jos, sprijinindu-vă pe talpă. Puteţi încerca să mutaţi piciorul spre gleznă, talpa să-o trageţi maxim în partea din față, astfel muşchii se vor întinde. Ceva timp după ce vor trece crampele, durerea încă va persista, dar în curînd se va trece.

O alta cauză destul de comună - creșterea volumului și greutatea uterului, care apasă asupra venelor, dereglînd circulația sîngelui la nivelul picioarelor. Vasele pot fi strînse și din cauza lenjeriei sau altor haine incorect selectate. Mai mult decît atît, trebuie să monitorizaţi cu atenție greutatea dvs. aşa cum creşterea excesivă nu este necesară nici pentru dvs şi nici pentru copil.

Convulsiile din timpul sarcinii. Ce e de făcut?

Încălţămintea strîmtă sau nepotrivită (tocul prea mare sau mic, talpa incomodă); varicele; talpa plată. Acești factori afectează, de asemenea, circulaţia sîngelui la picioare. Posibila apariție a convulsiilor o puteți judeca după starea dvs: oboseală și "zumzet" în picioare; îmbrăcămintea se strînge în falduri inghinale; a devenit strîmtă încălţămintea; simți furnicături în picioare. Iar cînd vă dezbrăcaţi și vă scoateţi încălţămintea, rămăn urme distincte și lungi pe corp.

Dacă aveți dereglată circulaţia sîngelui, scoateţi încăţămintea și luaţi o altă poziţie, astfel încât picioarele să fie la același nivel cu trunchiul sau mai sus - dacă se îmbunătățeşte fluxul de sînge la nivelul membrelor inferioare, apoi se restaurează şi fluxul de singe, se reduce şi stagnarea sîngelui. De exemplu, puteţi să staţi cu picioarele pe un scaun sau pe masă. Masaţi uşor picioarele de la talpă în sus, mişcînd degetele. Dacă este posibil, scoateți încăţămintea sau îmbrăcămintea prea strîmtă și schimbaţi hainele pe altele mai largi. Înainte de a merge la culcare faceţi o baie caldă la picioare, masaţi-le ușor. Atunci cînd mergeţi la culcare, puneţi picioarele pe o pernă mai tare. Dimineață, neridicîndu-vă din pat, masaţi picioarele dinspre talpă spre parte de sus a piciorului și aplicaţi un bandaj ușor elastic sau îmbrăcaţi ciorapii speciali. Aveţi grijă de garderobă: alegeţi lenjeria confortabilă, de preferință, realizată din materiale naturale, încăţămintea confortabilă.

În caz de varice, medicul vă poate trimite la un ortoped sau phlebologist care vă va prescrie medicamente pentru a preveni dezvoltarea ulterioară a bolii, în timp ce cpentru reşterea excesivă în greutate se recomandă zile de repaus alimentar.

Oboseala musculară (care poate să apară după o lungă călătorie de mers pe jos, în picioare, scris, cusut, tricotat, etc). Acum, multe femei refuză concediul prenatal, iar unele mame însărcinate lucrează la calculator și conduc maşina. În acest caz, vă putem recomanda organizarea zilei de lucru, planificarea atentă a timpului și pauzelor. Pe durata pauzei, primul lucru care ar trebui să-l faceţi este masarea părților corpului, care mult timp au fost încordate (muşchii gîtului, umerilor, cefii), precum și celor care efectuează muncă obositoare, plictisitoare şi repetativă (mîinile, degetele, antebraţele). Desigur, fiind ocupat de ceva, este dificil să ne amintim de o scurtă pauză sau pur și simplu suntem prea leneși pentru a face o scurtă gimnastică de relaxare a muşchilor "stagnaţi". Dar grija de sănătate nu este necesară numai în timpul sarcinii ...

Scaunul pe care staţi, ar trebui să fie atît de mare încît spatele să poată fi rezemat în totalitate pe speteaza scaunului. Picioarele nu doar trebuie să atingă podeaua, dar să fie tot piciorul pe ea. E bine, în cazul în care scaunul are cotiere - sprijiniţi mîinile.

Convulsiile din timpul sarcinii. Ce e de făcut?

Dacă conduceţi maşina, nu fiţi leneșe să reglaţi scaunul, ținînd seama de burta în creștere. Scaunul ar trebui să fie ușor înclinat. Reglați centura de siguranță, astfel încât să vă simțiți confortabil cu o curea fixă sub piept iar alta sub burtă, fără a vă strînge. Mîinile trebuie să fie, de asemenea, situate comod. Nu ezitați să purtaţi mănuși speciale, fără degete, care au tampoane sintetice ce se întind pe ambele părți ale nervului median de la încheietura mîinii şi previn crampele. Ele pot fi folosite atît  în timp ce conduceți mașina, cît și atunci cînd se lucraţi la calculator.

Frigul. Astfel de crize sunt uşor de prevenit - suficient să vă îmbrăcaţi pentru sezon. În cazul în care apar, apoi intraţi în cel mai apropiat magazin sau orice alt loc cald și frecaţi mîinile și picioarele înghețate.

Diferite boli, inclusiv cele endocrine (boli tiroidiene și glandele paratiroide, diabet); boli ale aparatului locomotor (artrită reumatoidă, reumatism, gută și osteocondroza); boli ale sistemului cardiovascular, rinichii, în special nefropatie gravidă; boli ale sistemului nervos. Dacă suferiți de oricare dintre aceste boli, apariția convulsiilor poate indica o agravare a stării dumneavoastră. Prin urmare, medicul vă poate prescrie un tratament, fie vă prescrie o nouă doză a medicamentelor pe care le luați înainte.

Spuneți-i medicului dumneavoastră despre crampe. S-ar putea să vă prescrie examene suplimentare: chimia sîngelui, consultaţia unui endocrinolog, internist, nefrolog, neurolog sau ortoped. În nici un caz nu vă trataţi singure. Doar asigurându-vă că crizele nu sunt asociate cu orice motive serioase, încercați unul dintre sfaturile noastre simple.