mamaplus

Constatarea ginecologilor: femeile confundă foarte des sângerările de implantare cu ciclul menstrual

0
//
25.11.2019

Multe femei încă mai cred că este posibil să ai ceea ce, în termeni populari, se numește „ciclu peste sarcină”. Medicii susțin însă că acesta este doar un mit și explică unanim că este imposibil să ai menstruație pe parcursul celor nouă luni de sarcină.

Ce se întâmplă de fapt?

Odată ce ai rămas însărcinată, nu mai poți avea ovulație în cele nouă luni de sarcină, așa încât și menstruația se oprește temporar. Dacă ai un ciclu menstrual regulat, unul dintre ovare eliberează în fiecare lună câte un ovul, proces numit ovulație. În perioada următoare, uterul se pregătește pentru o eventuală sarcină.

Mai exact, stratul său intern, care poartă numele de endometru, se vascularizează intens și se îngroașă. Dacă ovulul este fecundat de un spermatozoid, embrionul rezultat se implantează în endometru. În caz contrar, endometrul îngroșat se elimină sub formă de sânge menstrual.

Dacă ești însărcinată îți vine ciclul în prima lună? Ce ascunde sângerarea

Deseori confundate cu menstruația, sângerările care pot să apară la gravide chiar din prima lună nu sunt cauzate de ciclul menstrual. Aceste sângerări sunt destul de frecvente, astfel că una din patru femei le experimentează în primele 12 săptămâni de la concepție, potrivit unui studiu realizat de specialiștii Universității North Carolina, din SUA.

Cu toate acestea, sângerările de la început de sarcină nu sunt neapărat alarmante și periculoase pentru evoluția acesteia. În multe cazuri, „menstruația” din prima lună de sarcină este, de fapt, sângerarea de implantare, explică specialiștii autorității britanice privind reglementarea sănătății.

Ea se declanșează când ovulul fecundat se „lipește” (implanteză) de endometru și apare la 10-14 zile de la concepție, adică exact în perioada în care te așteptai să ai menstruație – de aici și confuzia cu ciclul menstrual.

Sângerarea de implantare este un „simptom” de sarcină relativ frecvent, dar se deosebește de menstruație prin durată și prin aspect. Astfel, ea ar trebui să dureze mai puțin decât sângerarea lunară obișnuită, să fie în cantitate mai mică, iar culoarea mai deschisă.

Adesea, sângerarea de implantare se limitează la doar câteva picături de sânge, de culoare roz. Pot să apară uneori și dureri abdominale asemănătoare celor din timpul menstruației, iar acesta este un motiv de confuzie pentru femeia însărcinată. Sângerarea de implantare ar trebui să se oprească de la sine, fără tratament.

În ce caz ar fi nevoie să consulți medicul ginecolog?

Când menstruația este diferită de lunile anterioare și știi că este posibil să fii însărcinată, trebuie să mergi la medic pentru un consult de specialitate.

O sângerare mai abundentă decât de obicei, crampele abdominale puternice, amețelile și stările de leșin pot semnala probleme care îți pun viața în pericol, așa cum sunt avortul spontan și sarcina extrauterină.