mamaplus

Ce spun specialiștii despre manichiură, tocuri înalte și băi fierbinți în timpul sarcinii?

0
//
29.08.2019

Ești însărcinată, știi exact care sunt lucrurile pe care ai voie să le mănânci și care ar trebui evitate, știi câtă mișcare să faci și că este important să te hidratezi, dar oare ce alte lucruri din rutina ta sunt sigure și care pot fi periculoase pentru dezvoltarea bebelușului? Află aici ce spun specialiștii despre manichiură, tocuri înalte și băi fierbinți în timpul sarcinii.

mamaplus

Este în regulă să-mi fac manichiura sau pedichiura la salon, atunci când sunt însărcinată?

„Da, dacă salonul respectă toate practicile recomandate pentru igienă și sterilizarea instrumentelor folosite. Există întotdeauna un anumit risc de a lua vreo infecție pentru orice persoană care merge să-și facă manichiura sau pedichiura la salon, iar echipamentul utilizat acolo nu este sterilizat cum trebuie. În cazul unei femei însărcinate trebuie luat în calcul că, și bebelușul poate fi expus acestui risc, de aceea, este esențial să fii mai precaută ca oricând. Interesează-te de certificatele și licențele tehnicianului de unghii. O idee bună este să-ți aduci trusa ta de manichiură de acasă, dar chiar și așa, este important să rogi tehnicianul să poarte mănuși, să nu-ți taie cuticulele și nici să nu le împingă pe dedesubt, de asemenea ai grijă la mirosurile la care te expui. Asigură-te că vei sta într-o încăpere cât mai ventilată”, susține Judith Bishop, profesor la departamentul de obstetrică și ginecologie, din cadrul Universității din California.

Sunt însărcinată, pot să port tocuri înalte sau sunt periculoase?

„Să porți tocuri înalte în timpul sarcinii nu este o idee prea bună. Iei în greutate, forma corpului se modifică, centrul de greutate se schimbă, făcându-te să mergi diferit și având mai puțină stabilitate! În plus, și ligamentele tind să fie mai slabe în această perioadă, să existe o anumită instabilitate a articulațiilor, mușchii să se încordeze inutil și să crească riscul de a te dezechilibra și de a pica, iar acest lucru ar putea dăuna bebelușului din burtică. De aceea, ar fi bine să te gândești de două ori înainte să alegi să porți tocuri înalte”, spune Jennifer Shu, pediatru.

Pot să fac băi fierbinți în sarcină?

„Se recomandă evitarea saunei și limitarea timpului petrecut (mai puțin de 10 minute) în cadă sau jacuzzi cu apă fierbinte în perioada sarcinii, mai ales în primele săptămâni de sarcină, fiindcă temperaturile crescute (mai mult de 38 de grade C sau 101 grade F) pot fi periculoase pentru bebelușul aflat în plină dezvoltare (de la afectarea dezvoltării craniului, coloanei vertebrale până la avort spontan)”, susține Catherine Lynch, profesor obstetrică-ginecologie, vicepreședintele Asociației Women’s Health (Sănătatea Femeii).

Sursa