Tratamentele stomatologice se pot efectua fără probleme pe toată perioada sarcinii, cu condiția ca medicul stomatolog să fie informat, cu privire la istoricul medical al gravidei.

Specialiștii explică ce afecțiuni orale sunt des întâlnite în rândul femeile însărcinate, dar și cum pot fi evitate.

„Este bine ca înaintea conceperii unui copil, femeile să trateze absolut toate problemele dentare, sau măcar urgențele dentare, ca în timpul sarcinii să evite anesteziile, sau razele dentare. Radiografiile fac foarte rău organismului în timpul sarcinii.

Este bine ca în primul semestru de sarcină, să se evite maxim folosirea anestezicului, pentru că este perioada în care se formează embrionul, dar dacă este impetuos necesar, dacă trebuie neapărat și nu avem ce să facem, se folosește anestezic fără adrenalină și anumite antiobiotice care sunt acceptate și de medicul ginecolog și le putem folosi. Este adevărat, în timpul sarcinii apare gingivita de sarcină.

Gingiile se inflamează foarte tare și avem și o sângerare abundentă asupra gingiilor, de aceea în timpul sarcinii este foarte important să se facă igiena mult mai des decât se face în mod uzual. Eventual, la două-trei luni să facem un detartraj și o igienizare. Asta nu implică niciun fel anestezia sau folosirea de substanțe nocive asupra fătului.”