Activitatea fizică adaptată posibilităților e necesară pentru fiecare dintre noi. În sarcină, multe femei se tem de mișcare. Însă medicii recomandă că, dacă ești o persoană foarte activă de felul tău, e bine să continui să faci sport și în perioada sarcinii. Dacă nu ai fost activă înainte, e bine să te îndrepți spre exerciții simple.

mamaplus

Înainte de orice, vorbește-i medicului despre istoricul tău cu mișcarea și sfătuiește-te cu el despre ce exerciții e bine să abordezi și la ce intensitate.

Ca îndrumări generale, dacă nu ești obișnuită cu activitatea fizică, e bine să începi treptat. Ar trebui ca, de-a lungul unei săptămâni, să aduni 2 ore și jumătate de exerciții fizice. Ca să-ți fe mai ușor, împarte-le în ședințe de câte 10 minute. Mersul în pas rapid, dansul și înotul sunt printre sporturile recomandate femeilor însărcinate care vor să-și păstreze sănătatea și tonusul. Dacă ai curte, poți să mături frunzele sau să ai grijă de plante. Nu sta în poziții incomode și cu capul în jos, ci așază-te lângă răsaduri și lucrează de lângă ele. Ai grijă să bei câte puțină apă și înainte de a te apuca de sport, și în timpul exercițiilor și după ce le termini, pentru a-ți păstra hidratarea. Ia o pauză dacă începi să respiri prea greu sau ai alte neplăceri.

Poți încerca, de asemenea, să lucrezi cu greutăți. Evită-le pe cele foarte grele și alege unele de o jumătate de kilogram. Poți folosi în loc de greutăți două sticle de 0,5 litri umplute cu apă. Inspiră când le ridici și expiră când le lași în jos. Ai grijă să nu pui presiune mare pe zona lombară. După primul trimestru de sarcină, e bine să nu faci exerciții stând întinsă pe spate. 

Atenție! Se recomandă ca pe timpul sarcinii să te ții departe de sporturi care îți cresc riscul de a cădea, precum schiul sau călăritul și de cele în timpul cărora te-ai putea lovi în zona abdominală, precum baschetul, handbalul sau fotbalul. De asemenea, e bine să eviți scufundările.

Sursa