mamaplus

Câteva mituri despre sarcină pe care ar trebui să le uiți pentru totdeauna

-
//
26.03.2020

Ești însărcinată și încerci să afli cât mai multe lucruri despre ceea ce ai voie sau nu ai voie în această perioadă. Citești, te documentezi, întrebi și alte mămici, însă este bine să verifici sfaturile primite împreună cu medicul tău. Este posibil să descoperi că unele dintre ele nu sunt demne de încredere.

Ecografiile, analizele de precizie, procedurile medicale au transformat radical experiența sarcinii în prezent, iar multe dintre lucrurile pe care le știau mamele și bunicile noastre nu mai sunt valabile. Iată câteva exemple.

Dacă nu mănânci ce poftești poți pierde sarcina

Sunt gravide care tânjesc după anumite alimente mai mult sau mai puțin accesibile, iar altele care nu au nicio poftă pe tot parcursul sarcinii. Medicii au încercat să găsească răspunsuri pentru aceste manifestări, însă dau asigurări că nu există nicio legătură între riscul de a pierde sarcina și faptul că nu ai putut mânca pepene în luna decembrie. Schimbările hormonale din timpul sarcinii pot modifica simțurile, ceea determină atât aversiunea pentru unele alimente, cât și preferințele pentru altele. De asemenea, carențele nutriționale temporare pot provoca anumite pofte. De pildă, pofta de ciocolată poate fi declanșată de lipsa de crom și magneziu, pofta de fructe poate semnala un deficit de vitamina C și betacaroten, pofta de murături ar putea indica un nivel scăzut de sodiu. Așa că este bine să îți îndeplinești astfel de pofte, dar cu măsură și răbdare.

Trebuie să mânânci pentru doi

Total greșit, spun nutriționiștii. În sarcină este foarte importantă calitatea hranei, și nu cantitatea. Medicii spun că, pentru evoluția favorabilă a sarcinii, nu este nevoie de un aport caloric ridicat, ci de o dietă echilibrată și naturală, care să cuprindă hrană din toate grupele alimentare. În primul trimestru de sarcină nu este nevoie de creșterea aportului caloric, iar în trimestrul al doilea și al treilea se poate ajunge treptat la un plus de 300-400 de calorii pe zi. Ceea ce ar echivala cu o gustare sănătoasă în plus, adică un iaurt, o porție de migdale și un fruct. Dar în niciun caz nu înseamnă dublarea porțiilor de mâncare. Nu trebuie uitat faptul că surplusul ponderal reprezintă un risc pentru sarcină și naștere.

Forma și mărimea burticii pot indica sexul bebelușului

Nu este dovedit faptul că burticile rotunjite ascund fetițe, iar cele ascuțite – băieți. Forma și mărimea burții este determinată de tonusul muscular, de tonusul uterin, de dimensiunea și poziția bebelușului. Cea mai sigură metodă de a afla sexul copilului este ecografia de morfologie fetală după primul trimestru de sarcină. Așa că, după aflarea veștii, te poți gândi și la numele copilului.

Nu e bine să ridici mâinile deasupra capului pentru că afectează bebelușul

Dacă mama sau bunica te avertizează că nu trebuie să ridici mâinile deasupra capului este pentru că în trecut se credea că acest gest ar putea duce la înfășurarea cordului ombilical în jurul gâtului bebelușului. În realitate, acest lucru nu este posibil. Mișcările mamei nu pot influența poziția cordonului ombilical sau mișcările bebelușului. Este adevărat că unii bebeluși se nasc cu cordonul ombilical în jurul gâtului, dar nu se știe din ce cauză se întâmplă acest lucru. Însă medicul vizualizează poziția cordonului înainte de naștere, iar dacă există riscuri, decide nașterea prin cezariană.

Nu este bine să cumperi hăinuțe bebelușului înainte de naștere

Aceasta este o superstiție des întâlnită, potrivit căreia nu ar fi de bun augur pregătirile cu tot ce trebuie pentru bebeluș înainte de venirea acestuia pe lume. Mămicile moderne au renunțat la această credință populară. Chiar și specialiștii recomandă ca amenajarea camerei bebelușului să aibă loc înaintea celui de-al treilea trimestru de sarcină, când mișcarea devine mai dificilă. Oricum, părinții moderni au la dispoziție magazine online cu produse pentru copii.

Trebuie să eviți sportul în timpul sarcinii

Sunt femei care nu fac deloc mișcare în timpul sarcinii, crezând greșit că acest lucru ar deranja copilul din burtică. Evident că nu trebuie să experimentezi sporturi noi și nu trebuie să exagerezi cu efortul fizic. Dar un nivel mediu de mișcare specifică gravidelor, cum este gimnastica lamaze, este necesară. De asemenea, orice femeie gravidă trebuie să meargă pe jos o jumătate de oră pe zi.

În orice caz, controalele de rutină la medicul care monitorizează sarcina te pot ajuta să afli răspunsuri la întrebările ce te frământă și să lămurești valabilitatea sfaturilor primite de la cei din jur.