Ca viitoare mămică, poate ai auzit că, în timpul perioadei de sarcină, nu este recomandat să îți vopsești părul. Astfel, depinde foarte mult de produsul pe care urmează să-l achiziționezi, de aceea este important ca vopseaua de păr să nu conțină amoniac, parabeni, peroxid, resorcinol și parafenilendiamină. De asemenea, poți opta și pentru metodele alternative de vopsire a părului, cum ar fi sucul de lămâie, sucul de morcovi sau de sfeclă ori ceaiul de mușețel. Indiferent ce vei alege, te vei mândri de reflexele părului tău, chiar și în perioada de sarcină!

mamaplus

Ce poți face?

Așteaptă până la al doilea trimestru de sarcină. În primele 12 săptămâni de sarcină, fătul este într-o etapă de vulnerabilitate, iar specialiștii recomandă evitarea oricăror chimicale dăunătoare. Deși nu sunt studii care să asocieze vopsirea părului și riscurile prenatale, este mult mai sigur să le eviți în primele 12 săptămâni de sarcină.

Alege o vopsea care îți va proteja părul, cum ar fi fără amoniac și fără decoloranți. Dacă alegi să te vopsești singură, optează pentru o vopsea semi-permanentă deoarece nu conține decoloranți și limitează expunerea părului la chimicale.

Ai nevoie de o cameră ventilată sau aerisită. Dacă ești la salon, așază-te într-un spațiu care este ventilat, iar dacă ești acasă, vei avea nevoie de o cameră bine aerisită, chiar cu o fereastră deschisă pentru a nu inhala mirosurile toxice ale vopselelor.

Protejează-ți pielea mâinilor! Datorită mănușilor, pielea ta va fi puțin expusă substanțelor toxice. Urmează instrucțiunile produsului și asigură-te că îți vei spăla atât mâinile, cât și părul după întreaga procedură.

Poți face un test asupra unei șuvițe de păr. Schimbările hormonale îți pot face pielea sensibilă atunci când vine vorba despre vopsirea părului. Înainte de a aplica produsul pe întreaga suprafață, poți testa vopseaua pe o șuviță sau două de păr. Așteaptă 24 de ore pentru a vedea dacă există o reacție adversă.

De altfel, orice vopsea de păr care nu conține amoniac, parabeni, peroxid, resorcinol și parafenilendiamină este sigură în a o utiliza pentru părul tău în timpul perioadei de sarcină. Cu toate acestea, chiar dacă este o soluție sigură, trebuie să faci și un test de încercare pentru a vedea dacă există efecte secundare.

Ce presupune testul de încercare?

Indiferent ce brand ți-ai ales, este necesar să verifici ce potențial de risc are această vopsea. Aplică puțină vopsea în cot și lasă să se usuce. În cazul în care simți durere, mâncărime, iar zona cotului s-a umflat ori s-a înroșit, atunci nu folosi vopseaua de păr!

Cum poți preveni riscurile la care te expui?

  • Urmează, întotdeauna, instrucțiunile produsului;
  • Încearcă, întotdeauna, un test înainte de a aplica produsul pe întreaga suprafață a părului;
  • Asigură-te că produsul nu intră în contact cu pielea sau cu ochii;
  • Cumpără, întotdeauna, brand-uri de calitate. Cele ieftine pot distruge calitatea părului tău;
  • Nu consuma niciodată lichide sau alimente în timp ce te vopsești! Poți ingera, din neatenție, părți din vopsea;
  • Folosește șampon și balsam de calitate;
  • Clătește-ți părul pentru a înlătura întreaga vopsea.

Vopseaua naturală

Cei mai mulți dintre specialiști recomandă folosirea unor metode alternative de vopsire a părului atât în timpul perioadei de sarcină, cât și după naștere, și anume:

Henna

Poți mixa pudră de hennă, decocție (n.r. fierbere a unor plante medicinale în apă) și suc de lămâie. Astfel, culoarea părului tău va fi una castanie sau roșu-portocaliu.

Cafea

Folosește zațul de la o ceașcă de expresso. Amestecă-l împreună cu o jumătate de ceașcă de balsam de păr. Aplică-l pe părul curat și ud, în același timp, și lasă-l să se usuce timp de o oră. Această vopsea îți va înnegri culoarea părului, în special firele albe.

Ceaiul de mușețel

Infuzia concentrată din mușețel va deschide culoarea părului și va acoperi firele albe. Umezește-ți părul, iar apoi aplică ceaiul de mușețel, lăsându-l să se usuce timp de o oră, apoi spală-l.

Sucul de morcovi

Sucul de morcovi oferă părului o culoare roșu-portocalie care se va menține timp de câteva săptămâni. Mixează sucul de morcovi cu ulei de cocos sau de măsline și aplică-l pe păr. Lasă-ți părul să se usuce timp de o oră, iar apoi spală-l cu oțet din cidru de mere. Pentru o culoare mai arzăoare, folosește, în locul sucului de morcovi, sucul de sfeclă.

Sucul de lămâie

Sucul de lămâie oferă o deschidere a culorii părului cu timpul. După ce ai aplicat sucul de la o lămâie, lasă-ți părul să se usuce timp de o oră, chiar și sub razele soarelui pentru rezultate mai bune.

Sursa