mamaplus

Călătoria cu avionul la femeile însărcinate, în special la cele care au fobie de zbor

-
//
13.06.2019

Teama de zbor nu este neobișnuită, fiind o senzație experimentată de multe persoane când călătoresc cu avionul. Însă atunci când frica se transformă în fobie și ești însărcinată pot apărea unele probleme. Iată câteva informații care vă vor ajuta să le depășiți mai ușor!

mamaplus

Fobia de zbor în sarcină

Pentru cei care nu înțeleg ce simți atunci când te confrunți cu fobie de zbor, aflați că apare un nivel ridicat de anxietate care te împiedică să mai acționezi rațional; stresul pe care îl resimți este atât de ridicat încât e dificil să-l descriu în cuvinte. Cele mai puternice manifestări ale acestei fobii includ atacuri de panică.

Deși fobia de zbor poate reprezenta o fobie de sine stătătoare, uneori reprezintă o parte din mai multe fobii. Astfel, poate reprezenta o manifestare a claustrofobiei, teama de spații închise, acrofobiei, teama de înălțimi. Alte cauze care pot sta la baza apariției sale sunt teama de a nu deține controlul, de turbulențe, de accident aviatic, de terorism. Practic, este un simptom și nu o boală în sine, având diverși factori declanșatori în funcție de persoană.

De multe ori fobia de zbor se declanșează chiar în sarcină, pentru că acum apare sentimentul de responsabilitate pentru o altă ființă. Iar mamele simt nevoia puternică de a-și proteja bebelușul cât este în burtică, prin urmare activitățile care le aduceau plăcere sau bucurie se pot transforma în surse de îngrijorare și pot fi private drept pericole. De asemenea, după naștere corpul unei femei este inundat de hormoni care conduc la o obsesie cu privire la siguranță – instinctul de protejare pentru puiul său este extrem de puternic. Chiar dacă acei hormoni dispar cu trecerea timpului, tiparele comportamentale pot să persiste.

Cum să zbori când ești însărcinată

Fiecare părticică din instinctul matern îți transmite că nu este deloc o idee bună. Te va ajuta întotdeauna medicul în astfel de situații. Discuți cu el despre distanța și durata călătoriei și acesta îți oferă sfaturi cu privire la ce lucruri poți face sau nu înainte de zbor. De obicei este sigur să zbori în primele 8 luni de sarcină, deși unii medici nu încurajează călătoriile după 24 de săptămâni. Dacă ai o sarcină cu risc de naștere prematură sau complicații este posibil să ți se interzică zborul cu avionul. Ai grijă să-ți întinzi picioarele pe timpul zborului, să te hidratezi și să consumi gustări sănătoase, dacă starea emoțională îți permite. Îmbracă-te cu haine lejere, care să îți permită să te miști. Trebuie mereu să ai la îndemaână șervețele uscate pentru că îți transpiră abundent mâinile și câteva pliculețe cu zahăr care te pot ajuta puțin să îți revii. Nu te sfii să discuți cu medicul despre temerile tale și nu te teme să-i ceri ajutorul, poate să încadreze fobia drept o afecțiune medicală asociată sarcinii.

În cele din urmă, tu ești singura în masură să stabilească dacă fobia de zbor poate reprezenta un impediment în a călători cu avionul. Cu siguranță trebuie să cântărești motivele pentru care zbori și cât de importantă este deplasarea respectivă pentru tine.

Sursa