În ultimii ani, sunt din ce în ce mai recunoscute beneficiile practicării gimnasticii acvatice pre și postnatale pentru sănătatea femeii gravide și a viitorului ei copil. Apa este un mediul excelent pentru practicarea unor exerciții de gimnastică adaptate perioadei de sarcină, pregătirii pentru naștere și revenirii la normal în perioada postnatală.

Ușurința practicării gimnasticii acvatice, în comparație cu practicarea exercițiilor de gimnastică aerobică, explică preferința și cerința pentru acest tip de mișcare din partea multor gravide, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, când, datorită greutății crescânde, mișcările încep să devină din ce în ce mai greoaie.

Dincolo de beneficiile mișcării în apă, trebuie menționată și "starea de bine" pe care gravidele o menționează în mod constant că o au după practicarea unui asemenea program. Acest fapt a fost demonstrat de McMurry & all (1990) în articolul "The beta endorphin responses of pregnant women during aerobic exercise în water" care arată că secreția de beta endorfine crește în mod semnificativ când gravidele practică exerciții de gimnastica în apă.

Efectele concrete ale gimnasticii acvatice

Muzica, care însoțește asemenea programe se adaptează tipurilor de exerciții practicate, făcând astfel posibil ca în timpul sesiunilor, gravidele să se relaxeze.

Efectele concrete ale gimnasticii acvatice constau în îmbunătățirea circulației sangvine și limfatice, îmbunătățirea respirației, reglarea digestiei, reducerea edemelor, reducerea tensiunii articulațiilor și relaxare. La programele de gimnastică acvatică poate avea acces orice gravidă, deorece nu există condiția existentei unor abilități de înot, atâta timp cât apa din piscină are o adâncime corespunzătoare.

Restricțiile participării la programele de gimnastică acvatică sunt legate de existența unor afecțiuni, cum ar fi boli de inimă, infecții, diabet, epilepsie și insuficiență respiratorie. Tot aici ar trebui menționată încă o categorie de afecțiuni, a căror apariție este strâns legată de sarcină și care, de asemenea, trebuie luate în considerate cu multă atenție, pentru a nu periclita evoluția normală a sarcinii existente. Ele sunt avorturile spontane în antecedente, cerclajul colului uterin, hipertensiunea arterială, întârzierea de creștere intra-uterină, membranele rupte.

Gimnastica acvatică după naștere

Postnatal există câteva contraindicații pentru practicarea gimnasticii acvatice cum ar fi perineele nevindecate, secrețiile vaginale sau infecțiile. Programul de gimnastică acvatică trebuie să se deruleze întotdeauna în prezenta unui personal calificat reprezentat de o moașă și de un kinetoterapeut, pentru ca gravidele să fie într-un climat de siguranță totală când se găsesc în piscină.

Gama de exerciții care se poate include într-un asemenea program este reprezentată de: exerciții pentru îmbunătățirea circulației, rotația și înclinarea pelvisului, exerciți de streatching, de respirație, înot și relaxare.

Un asemenea program de exerciții se practică doar în piscine special destinate și amenajate pentru a îndeplini toate cerințele impuse de standardele de igienă și securitate pe care le cere practicarea lui.