Vom discuta două puncte de vedere radical opuse cu privire la cum să se comporte contemporanele noastre, în așteptarea unui copil în familie.

În conformitate cu prima versiune, o femeie gravidă trebuie să reţină de la orice activitate de timp îndelungat, să treacă la un alt mod de viață, să evite relațiile conjugale, locurile aglomerate, călătoriile cu mijloacele de transport public, conducerea autoturismului, sportul obișnuit cu un efort mare, cumpărăturile, dansul și distracţiile pînă la miezul nopții.

Adepții altei teorii susțin că, dat fiind faptul că sarcina - nu este o boală, atunci limitarea mamei însărcinate la ceva nu este necesară. Deci, puteți lucra în continuare pînă la nesfîrşit, să faceţi exerciţii de efort, să duceţi pungi de alimente pe jos pînă la etajul zece, să dansaţi pînă tîrziu în cluburi de noapte, să vă îngrămădiţi în metrou la o oră de vîrf sau să staţi blocate de trafic, și de asemenea, să faceţi dragoste conform cărţii Kama Sutra.

Activitatea fizica în timpul sarcinii

În orice situație în viață nu trebuie să ne grăbim spre extreme - toate trebuie să aibă o cale de mijloc. Iată acum, în timp ce așteptaţi un copil să determinăm, tipul cel mai rezonabil şi optim de comportament.

Mai întîi de toate, nu ar trebui să schimbaţi calea obișnuită a vieții; astfel de schimbări bruște pot crea disconfort semnificativ pentru dvs și cel mai important în timpul sarcinii - să se simtă cît mai confortabil. Deci, doar încercaţi să vă adaptaţi ușor comportamentul în funcție de modificările care au loc în organism. Desigur, sarcina - nu este o boală, dar acum corpul dvs are de lucru dublu. Această nouă stare necesită o anumită grijă rezonabilă.

Activitatea preferată

Oare  chiar pentru nouă luni trebuie să vă despărţiţi de ea? Nu, dar ceva va trebui revizuit:

• Este recomandabil ca timpul de lucru al "însărcinatei" să nu depășească 6 ore. Conform legii, o femeie însărcinată este transferată la așa-numita "muncă ușoară", în timp ce programul de lucru nu se va schimba. Cu toate acestea, de comun acord cu angajatorul, mamei însărcinate îi este permisă activitatea şi la domiciliu; poate să vină la muncă mai tîrziu și mai tîrziu să plece, evitîndu-se astfel orele de vîrf, puteți găsi alte compromisuri (desigur, nu este posibil la toate tipurile de muncă).

• Refuzaţi lucrul în turele de noapte, orele suplimentare, deplasările - pentru dvs este foarte important regimul zilei.

• Furnizaţi omoloagelor non-gravide rearanjarea mobilierului de birou și ridicarea unor obiecte grele.

• Nu vă ruşinaţi să aduceţi mîncare de acasă și gustări  pe care să le luaţi în timpul zilei la lucru, fără a aștepta pauza de prînz. Iar la prînz staţi, cîteva minute ieşiţi la aer curat.

• Faceţi mici pauze peste fiecare oră și jumătate, aceasta vă va ajuta să vă mențineți activitatea de lucru, bunăstarea și dispoziţia pentru întreaga zi.

• În timpul zilei de lucru, evitaţi să staţi prea mult în picioare sau pe scaun, schimbaţi periodic poziţia; în pauze încercați să efectuați exerciții ușoare de întindere a muşchilor spatelui și pieptului, alternaţi încordarea și relaxarea diferitor grupe de mușchi, pe fondul respirației profunde calm prin nas ...

• Venind acasă după o zi grea, trebuie să vă întindeţi și să vă relaxați pentru o oră, înainte de a trece la funcțiile casnice.

• Și - cel mai important - nu renunţaţi la ajutorul colegilor și membrilor familiei!

Activitatea fizica în timpul sarcinii

Iată cîteva recomandări elaborate de medicii americani pentru mamele ce lucrează. Ei indică în ce stadiu al sarcinii ar trebui să abandoneze activitatea, în funcție de exercitarea funcţiei.

Lucrul “şezut” 'cu o sarcină moderată, cum ar fi a unui funcționar, director, secretar - 40 săptămâni.

Activitatea mai mult de 4 ore consecutiv - 24 săptămâni.

Activitatea mai mult de 30 minute  într-o oră  - 32 săptămâni.

Activitatea de cel puțin 30 de minute într-o oră - 40 săptămâni.

Înclinațiile mai jos de genunchi în proces de mai mult de 10 de ori pe oră - 20 săptămâni.

Înclinații mai jos de genunchi în proces cel puțin de 2 ori pe oră - 40 săptămâni.

Ridicarea scărilor mai mult de 4 ori  pe zi - 28 săptămâni.

Ridicarea unor obiecte care cîntăresc mai mult de 3 kg - de la primele zile de sarcină.

Menajul - cum să nu exagerați?

Mama însărcinată ar putea și ar trebui să se ocupe cu menajul, pur și simplu, pentru că acum vă va aduce o plăcere deosebită! În casa unei femei însărcinate totul strălucește, iar la bucătărie - șuieră, sfîrîie, miroase. În plus, în timp ce suntem în aşteptarea copilului în cap ne vin diverse idei strălucite pentru remodelarea și schimbarea designului în casă. Și aici, din nou, cel mai important lucru - nu exagerati!

Vreţi să modificaţi în casă? Perfect! Luaţi jurnale de specialitate, creion, hîrtie, urcaţi cu toate aceste bogății pe canapea şi lăsaţi liberă imaginaţia! Aveți posibilitatea să coaseţi perdele frumoase (de preferință maşina de cusut electrică, decît mecanică), şerveţele tricotate, macramé. Dar pentru a merge pe la alte cumpărături la piețe, oferiţi această plăcere altora să o facă. Și, desigur, nici cu lac sau vopsea sau acetonă în casa în care locuieşte mama însărcinată nu umblaţi ca să nu vă miroase.

Același lucru este valabil și pentru faptele culinare. Pe de o parte, preferințele gustative în schimbare trebuie să se experimenteze în arta de a găti. Pe de altă parte, prezența prelungită la bucătărie, în condiții de temperatură ridicată și umiditate pot fi dăunătoare (dilatarea vaselor de sînge, ceea ce duce la un flux sangvin excesiv a uterului şi la creşterea excitabilităţii acestuia). Prin urmare, cea mai bună opțiune ar fi de a limita timpul în paradisul culinar doar pînă la doua ore, distribuite uniform pe tot parcursul zilei.

Activitatea fizica în timpul sarcinii

În timpul curățeniei prin casă, este de preferat să folosiți produse de curățare portabile, aspiratoarele ușoare, mini pentru suprafețe orizontale, de birou și mobilier tapițat, precum și curățarea umedă, fără detergenți chimici: ei sunt foarte toxici și pot afecta dezvoltarea copilului în primele stadii ale sarcinii – pot duce pînă şi la formarea malformațiilor la copil. Curățarea podelei după "metoda bunicii", care este în patru labe, este posibilă numai după săptămîna a 38-a, cînd sarcina este considerată la termen și sunteți gata pentru naştere! În perioadele anterioare astfel de fapte în domeniul de uz casnic, se pot termina cu travaliu prematur, aşa că fiţi atente.

Acest cuvînt dulce - cumpărături!

Poate că nu face să pierdem timpul pe o poveste despre cît de dulce este excursia după cumpărături. Și dacă e așa - noi nu vă vom priva de această plăcere, pentru că o stare de spirit bună pentru o femeie însărcinată este foarte importantă! Încercați să nu vă aflaţi în magazin mai mult de o oră pe zi. Combinaţi plăcerea de a vizita un butic sau un supermarket cu o plimbare utilă - la magazin și înapoi. Evitați cumpărăturile în zilele de sărbătoare și în weekend, precum și la sfîrșitul zilei de lucru - de data aceasta în magazine sunt prea mulţi vizitatori. Evitaţi cumpărăturile în timpul epidemiei de gripă și infecțiilor respiratorii acute. În supermarket-uri, acolo unde este cazul - "Auchan", "Mega" - utilizaţi casele cu marcajul pentru femeile gravide, și, în general, nu ezitați să staţi la coadă. Cînd duceţi greutăţi mari în mîini, sarcina maximă pentru întreaga perioadă a sarcinii - 3 kg.

În sus pe scări

Desigur, mersul pe jos în sus pe scări poate fi făcut de viitoarea mamă. Dar nu mai mult de două etaje și nu mai mult de două ori pe zi. Prin urmare, în cazul în care destinația este la etajul 15, puteți urca în siguranță pe jos pînă la etajul al doilea, iar restul de 13 cu ascensorul! Desigur, nu există reguli, fără excepții. Și dacă trăiţi la etajul 5, fără ascensor... Dar urcînd scările, faceţi de mai multe ori pauze.

Autolady?

În urmă cu 10 ani posibilitatea de a conduce o mașină fiind însărcinată nu era discutată. În sensul că răspunsul ar putut fi doar unul - nu! Dar timpul dictează propriile legi; multe s-au schimbat în viața noastră ... Este deja dificil de a spune fără echivoc ce e mai periculos pentru mamă - o pasiune pentru metrou sau atenția cu sufletul la gură în spatele volanului. Probabil, în cazul în care aceasta este o maşină bună, echipată cu un sistem modern de securitate (airbag-uri, centuri de siguranță, sistem de frînare anti-blocare), precum și alte sisteme care facilitează controlul mașinii și femeia - un șofer experimentat, şcalele înclină în favoarea deplasării într-o mașină privată. Desigur, în mod ideal, ar fi ca la volan să nu fiţi dvs. Dar, dacă nu dispuneţi de un șofer personal, încercați să respectați următoarele reguli:

• Evitați participarea la blocajele de trafic în ceasurile de vîrf.

• Purtați întotdeauna centura de siguranță (centura trebuie să fie plasată sub piept pe burtă şi sub burtă).

• Alegeți poziția spătarului la scaun mai confortabilă pentru șofer.

• Conduceţi nu mai mult de o oră  fără întrerupere și nu mai mult de 2,5 ore pe zi.

• Și, desigur, respectaţi cu strictețe regulile de circulație și limitele de viteză!

Activitatea fizica în timpul sarcinii

Atunci cînd călătoriţi în transportul public din nou, evitaţi orele de vîrf și epidemiile de boli virale. Intrînd în salon, nu așteptați pînă cînd va ghici cineva să vă dea locul dintre pasageri. Și amintiți-vă, în timpul sarcinii nu este ultimul tren, autobuz sau tramvai - să alergaţi după el este contraindicat!

Și acum - dansul!

Dacă dumneavoastră preferaţi distracția în presarcină, mergeaţi în cluburi de noapte, acum trebuie să schimbaţi viaţa în mod semnificativ. În primul rând prin faptul că pentru mamele însărcinate este extrem de important de a respecta regimul zilei, dar şi respectarea timp suficient odihnei de noapte. Cluburile de noapte  nu sunt de dorit, pentru că e în cazul în care vă aflaţi sub influența unor stimuli de sunet puternici - este, de asemenea, dăunător pentru sistemul nervos al micuţului care trăiește în dvs. Cu privire la pericolele fumatului pasiv, probabil, toată lumea știe deja. Și, bineînțeles, dansul pînă cînd picaţi, bowling și diverse sporturi nu au nici o relație cu mama însărcinată. Mișcări bruşte, active de dans modern pot face rău. Cea mai comună consecinţă a acestor distracții este creşterea tonului uterin, amenințarea cu întreruperea sarcinii. Dar valsul cu iubitul la o petrecere, acasă cu prietenii poate fi chiar util: mișcările line de dans ajută la combaterea stagnării sîngelui venos în zona pelviană.

Ce oportunități de agrement sunt posibile pentru viitoarea mamă? Mai întîi de toate, este plimbarea la aer curat. Dacă este posibil, ieşiţi în afara orașului, în pădure sau la rîu; dar dacă nu - plimbări în parcurile din oraș sau gradina publică, în fața casei. Psihologii recomandă ca femeile gravide să participe la expoziții de artă, spectacole de teatru, concerte de muzică clasică. Desigur, puteți merge să vizitați și să distraţi oaspeții, dar nu prea des și prea tîrziu (pentru dvs distracţiile trebuie să se încheie cel tîrziu la ora 22).

Fiţi rezonabile!

Vreau să subliniez că toate recomandările conținute în acest articol sunt proiectate pentru femeile tinere sănătoase, cu sarcini necomplicate, care doresc să păstreze un stil de viaţă activ şi fără daune pentru copil. Desigur, dacă aveți probleme de sănătate, de sarcină, activitatea dumneavoastră în timpul sarcinii ar trebui să fie limitată în mod semnificativ - în interesul dumneavoastră. În orice caz, înainte de a face o concluzie finală pentru dvs, consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră.

Care este pericolul sarcinii excesive în timp ce aşteptaţi un copil? Din păcate, nonconformitatea cu regulile de mai sus din comportamentul cu privire la "însărcinată" pot duce la consecințe foarte grave. Acestea includ tulburări puternice de somn, în prima jumătate a sarcinii toxemie, oboseală, scăderea sau pierderea poftei de mîncare, creşterea sau reducerea semnificativă a tensiunii arteriale, probleme de vedere, varice pronunțate ale perineului și edeme ale membrelor inferioare.

Toate aceste fenomene pot duce la încălcări ale circuitului de oxigen şi substanţelor nutritive pentru făt și amenințări cu avort. Deci, vă rugăm să vă gîndiţi privitot la activitatea fizică în drum, la locul de muncă și acasă - din momentul în care aţi aflat despre sarcină pînă cînd copilul se naște! Abordarea va fi cheia pentru o naştere sănătoasă a unui copil sănătos. Să aveţi noroc - întotdeauna și peste tot!