Trei din patru gravide acuză arsuri la nivelul esofagului, în partea superioară a abdomenului. Senzația poate apărea după masă sau independent de aceasta. Incidența fenomenului crește pe parcursul sarcinii, însă dispare după naștere. Sarcina este caracterizată prin numeroase modificări și adaptări fiziologice ale corpului mamei, care pot produce simptome gastro-intestinale, dintre care cele mai frecvente sunt tocmai arsurile la stomac. Simptomele sunt, de obicei, mai frecvente la prima sarcină și mai reduse la următoarele.

mamaplus

Cauze:

Arsurile gastrice în cazul femeii gravide sunt cauzate, în general, de boala de reflux gastro-esofagian. Acest fenomen, care constă în creșterea nivelului de acid gastric din stomac către esofag, este favorizat în timpul sarcinii de mai mulți factori, printre care dezechilibrul hormonal și faptul că pe parcursul sarcinii, sfincterul esofagian inferior, situat în mod normal la nivelul abdomenului, se ridică spre cavitatea toracică, o zonă în care se aplică presiune negativă.

Această presiune, prin intermediul unui mecanism de „aspirație”, facilitează reîntoarcerea alimentelor și a substanțelor acide din stomac către esofag. Această ascensiune continuă duce la inflamarea esofagiană, care creează senzația de „arsură”.

De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că uterul, crescând în volum, ocupă din ce în ce mai mult spațiu în cavitatea abdominală, producând o presiune care, odată cu evoluția sarcinii, poate agrava senzația de arsură la stomac.

Simptome:

  • durere toracică, mai ales după ce gravida s-a aplecat, s-a întins în pat sau după masă;
  • arsuri la nivelul gâtului;
  • răgușeală;
  • senzația de regurgitare a alimentelor înghițite sau creșterea bruscă a nivelului conținutului gastric și urcarea lui până în cavitatea bucală;
  • eructații,
  • tuse;
  • astm.

Remedii și prevenire:

În primul rând, viitoarea mamă trebuie să fie foarte atentă la alimentația sa și să își împartă mesele în mici gustări, pentru a ușura digestia. De asemenea, e bine să elimine alimentele grele și periculoase, cum ar fi cele picante, alimentele acide și mâncărurile fierbinți.

Totodată, e bine să se evite consumul băuturilor alcoolice, dar și fumatul în timpul sarcinii. Fumatul și consumul de alcool pot compromite creșterea fătului și sănătatea maternă. Mai mult, aceste obiceiuri stimulează refluxul gastroesofagian.

Apoi, trebuie să fie atentă la cum se odihnește. Atunci când se întinde în pat, arsurile devin mai puternice, motiv pentru care trebuie să își găsească poziții în care să sufere mai puțin. Spre exemplu, poate încerca să se odihnească pe partea dreaptă, pentru a facilita golirea stomacului. Ar fi mai bine să doarmă cu capul ușor ridicat pe o pernă, întrucât poziția orizontală favorizează arderea.

O altă variantă ar fi cea medicală. Mai exact, medicamente prescrise de medicul ginecolog care pot atenua senzațiile deranjante de arsură. Există medicamente care nu sunt absorbite sistemic și care nu provoacă probleme fătului.

E indicat ca femeia gravidă să evite îmbrăcămintea strâmtă, care crește presiunea asupra abdomenului.

Sursa