mamaplus

Sarcina, alăptarea și dinții. Cele mai întâlnite probleme dentare înainte și după naștere

-
//
04.03.2020

Modificările hormonale și scăderea imunității din timpul sarcinii determină, la peste 50% din femei, apariția gingivitei de sarcină, afecțiune care se manifestă prin mărirea în volum a gingei și apariția de sângerări spontane la periaj. Saliva are un rol protector asupra dinților, însă în primul și cel de-al treilea trimestru de sarcină, cantitatea de salivă scade, iar aciditatea acesteia crește, factori ce favorizează apariția cariei.

Igienă dentară riguroasă în timpul sarcinii? Da!

În timpul sarcinii, viitoarea mămică trebuie să acorde o atenție suplimentară igienei orale. Pe lângă ritualul zilnic, spălările de cel puțin două ori pe zi, cea mai importantă fiind seara, înainte de culcare, să folosească ața dentară zilnic, periuțe medium manuale sau electrice, apa de gură sau dușul bucal. Pentru tratamentul gingivitei, pe perioade de maxim 3 săptămâni, viitoarele mămici pot folosi apa de gură cu clorhexidină.

Cele mai frecvente probleme dentare care apar în sarcină și în perioada de alăptare sunt gingivitele

Cel mai des, viitoarele mame suferă de gingivită. Un lucru extrem de important de știut în această privință este acela că nu trebuie să evităm periajul în zonele care sângerează, deoarece resturile alimentare rămase acolo vor accentua inflamația și sângerarea. Tot la capitolul probleme dentare sunt și cariile. Acizii ajunși în gură, datorită refluxului gastro-esofagian și vărsăturilor matinale produc eroziuni ale smalțului și favorizează apariția cariei. Imediat după vărsături, smalțul dentar este mai sensibil la eroziune, așadar nu trebuie să periem imediat, ci doar să clătim cu apă sau apă amestecată cu bicarbonat pentru a înlătura acizii.

Ce este permis și ce nu la dentist în timpul sarcinii? 

Ideal este ca toate problemele dentare să fie rezolvate înainte de sarcină. Dacă însă, minunea s-a produs, se recomandă vizita la medicul stomatolog cel puțin pentru un detartraj, deoarece tartrul existent agravează gingivita de sarcină. Apoi, în funcție de simptomele care apar, este bine să mergeți o dată pe trimestru la control sau chiar mai des. În cel de-al doilea trimestru de sarcină sunt permise aproape toate procedurile stomatologice, iar în caz de urgență, chiar și în primul și cel de-al treilea trimestru. În perioada de alăptare, nu există nici o contraindicație pentru tratamentele stomatologice.

Ce anestezie este acceptată în timpul sarcinii și în perioada alăptării?

Deși anestezicele utilizate în cabinetul stomatologic nu au efecte negative asupra copilului, este bine ca orice procedură care presupune anestezie să fie amânată pentru trimestrul doi de sarcină. Dacă însă exista dureri intense sau infecții dentare severe, acestea sunt mai dăunatoare sarcinii în orice moment al ei, decât anestezia în sine. În ceea ce privește alăptarea, studiile arată că lidocaina, bupivacaina sau nitrogenul din cursul inhalosedării nu trec în laptele matern.

Și despre radiografiile în sarcină circulă povești…

Deși există studii care afirmă că radiografiile dentare au un nivel de radiație foarte scăzut, mai scăzut chiar decât radiația cosmică zilnică, iar pacienta este protejată cu șorț cu plumb, recomandarea este ca acestea să fie evitate pe tot parcursul sarcinii, dar mai ales în timpul primului trimestru, când se formează organele copilului.

Suplimente alimentare sau un regim strict pentru a evita problemele dentare:

Problemele dentare pot fi evitate pe parcursul sarcinii și în perioada alăptării printr-o igienă mult mai riguroasă, controale stomatologice periodice, alimentație diversificată, bogată în minerale și vitamine, în concordanță cu recomandările medicului care supravegehază sarcina. Nu în ultimul rând, orice suplimente alimentare se iau numai cu acordul obstetricianului.