Multor femei, vizita la ginecolog le provoacă sentimente controversate. Evident, aceasta este o necesitate, însă, nici pe departe una plăcută. Cum să vizităm corect ”doctorul pentru femei”, astfel încât să avem disconfort minim și totodată să beneficiem de o consultație și tratament profesionist? 

Prima vizită la ginecolog, care de regulă, are loc încă la școală, presupune întotdeauna frica de necunoscut. Ce-mi vor face? Ce trebuie să am cu mine? Ce fel de analize trebuie să fac? Întrebări sunt o mulțime și, în marea majoritate a cazurilor, nu prea este cu cine te consulta. 

După prima vizită la ginecolog, majoritatea femeilor revin la el doar dacă apar anumite nereguli, înainte de a-și planifica o sarcină sau dacă sunt gravide. După naștere, însă, uită despre faptul că aceste vizite și controale la medicul ginecolog trebuie să aibă loc cu regularitate. 

Vizita la ginecolog: Ce trebuie să știm?

În pofida faptului că există o sumedenie de clinici și specialiști în ginecologie, este o sarcină extrem de complicată să găsești așa numitul doctor ”propriu”. 

Dacă ar exista o rețetă în baza căreia ar putea fi ales un specialist înalt calificat care să vi se potrivească anume dumneavoastră, o împărtășeam cu mare plăcere. 

Dar se întâmplă ca și mai înainte, fiecare femeie merge la specialist în baza sfaturilor pe care le-a primit de la o prietenă sau alta. 

Cineva are noroc și reușește să găsească doctorul potrivit din prima încercare și care rămâne doctorul personal pentru toată viața. Alteori, nu doar doctorul dumneavoastră dar și al mamei, surorii, celor mai bune prietene, fiicei ș.a.m.d. 

De la ce vârstă este bine să vizităm medicul ginecolog? 

Nu există un răspuns univoc la această întrebare pentru că odată ce apar probleme din partea sistemului reproductiv, femeia trebuie să se adreseze imediat la doctor indiferent de vârsta pe care o are. De cele mai multe ori, domnișoarele se prezintă pentru prima dată la medicul ginecolog la vârsta de 15-16 ani în cadrul școlii. Este de remarcat faptul că domnișoara trebuie să se prezinte le medicul specialist dacă planifică să înceapă viața sexuală sau mai ales dacă a început-o deja. Odată ce femeia a început viața sexuală, vizitele la ginecolog și analizele de rigoare trebuie făcute cu regularitate. Însă, această regularitate depinde de situațiile concrete: 

  • De fiecare dată când  fost schimbat partenerul sexual; 
  • O dată pe an chiar dacă nu aveți pe ce vă plânge și partenerul sexual este stabil; 
  • Odată ce vă deranjează ceva, imediat, trebuie să cereți sfatul medicului ginecolog.   

Multe boli ginecologice evoluează fără manifestări clinice evidente, rămân neobservate chiar de femeia afectată. 

Pe fundalul unei evoluții de durată și în lipsa unui tratament adecvat, ele pot genera complicații grave, care sunt mai greu de tratat, iar uneori în general nu se mai tratează. 

Una dintre cele mai periculoase complicații la ziua de astăzi este infertilitatea.

Vizita la ginecolog: Ce trebuie să știm?

Vom încerca să vă atragem atenția asupra câtorva aspecte simple, care, de cele mai multe ori, sunt neglijate de către femei, dar pe care trebuie să le cunoașteți: 

  • Nu planificați vizita la medicul ginecolog în timpul ciclului menstrual, pentru că va fi imposibil să faceți analizele de rigoare, iar medicul nu va putea să vă examineze. 

Este de remarcat că în cazul sângerărilor, care nu sunt asociate cu menstruația sau în cazul ciclului menstrual care durează mult mai multe zile, este necesar să vă adresați neîntârziat la doctor. 

  • Dacă aveți un calendar  în care însemnați zilele critice, obligatoriu, luați-l cu dumneavoastră. Dacă încă nu aveți un asemenea calendar, numaidecât faceți unul.   

Fiecărei femei i  se recomandă să aibă un astfel de calendar din ziua în care i-a venit primul ciclu menstrual. Atunci când veți ajunge la medicul ginecolog, acesta neapărat se va interesa de vârsta la care a apărut ciclul menstrual, durata ciclului, data ultimei menstruații. Având la îndemână acest calendar, veți răspunde cu ușurință la aceste întrebări. 

  • Nu uitați despre procedurile igienice înainte de a vă planifica vizita la doctor. 
  • Cu o lună înainte de a vă planifica vizita, renunțați la antibiotice, preparate antivirale, nu administrați supozitoare vaginale, creme sau tablete.   

Vizita la ginecolog: Ce trebuie să știm?

Acest lucru este necesar pentru a avea rezultate veridice ale analizelor. 

  • Dacă planificați să faceți anumite analize, se recomandă să nu urinați cu 1,5-2 ore înainte de vizita la doctor   și să excludeți contactele sexuale cu 2-3 zile înainte. 
  • Analizele hormonale se fac pe stomacul gol în anumite zile ale ciclului menstrual. 
  • Dacă trebuie să faceți ultrasonografia organelor bazinului, trebuie să aveți vizica urinară goală. 

Ce fel de analize trebuie să faceți și pentru ce? 

Atunci când vizitați medicul ginecolog, doar analiza de frotiu este obligatorie, dar care poate oferi foarte puțină informație. Examinările suplimentare se fac doar dacă pacienta dorește acest lucru.     

Vizita la ginecolog: Ce trebuie să știm?

  • Materialul de cercetare pentru depistarea unor asemenea infecții cum ar fi gonoreea,  chlamydia, trichomoniaza, virusul papiloma uman, herpesul genital, de asemenea, pentru analiza la ureaplasma, mycoplasma și microflora, se recoltează din eliminările organelor genitale. 
  • Sânge din venă se recoltează pentru analizele la sifilis, HIV, hepatita B și C, studierea fonului hormonal, analiza biochimică. 

În caz de necesitate, medicul vă poate prescrie examinări suplimentare: 

  • Ultrasonografia organelor bazinului – examinarea organelor interne ale sistemului reproductiv. 

Ultrasonografia se efectuează, de regulă, în două moduri – prin peretele abdominal și vaginal. În cazul domnișoarelor care nu au, încă, viață sexuală, procedura se realizează doar pe cale abdominală.  

Vizita la ginecolog: Ce trebuie să știm?

  • Colposcopia – presupune examinarea colului uterin cu ajutorul unui aparat special – colposcop, care mărește imaginea de câteva ori ceea ce permite examinarea minuțioasă a colului uterin.   
  • Examenul citologic al colului uterin – se studiază compoziția celulară a mucoasei colului uterin. 

De curând se recurge la examinarea prin screening pentru diagnosticarea la stadii incipientă a bolilor de col uterin întrucât astfel se permite depistarea schimbărilor patologice care au loc la nivel celular în stadii incipiente, inclusiv, în lipsa schimbărilor evidente. 

  • Histeroscopia – examinarea cavității uterine cu ajutorul unui instrument optic superfin – telescopul cu diametru ce măsoară doar câțiva mm se introduce în cavitatea uterină prin vagin și col uterin.  

În prezent, această metodă este cea mai informativă de diagnosticare a stării endometrului uterului. Histeroscopia poate fi efectuată atât cu scop de diagnosticare cât și cu scop de tratament. 

  • Chiuretajul diagnostic a canalului cervical și cavitatea uterină – este o manipulare chirurgicală răspândită pe larg în practica ginecologică. 

Intervenția permite înlăturarea formațiunilor patologice din cavitatea uterină și canalul cervical, iar materialul obținut să fie studiat histologic (se recurge în cazul proceselor hiperplastice (hiperplazia), endometru, polipi endometriali, polipi ai canalului cervical și colului uterin ș.a.m.d.). 

  • Tomografia computerizată – metoda tomografică de examinare a organelor interne ale omului cu ajutorul razelor roentgen.    
  • Laparoscopia – este o metodă chirurgicală,  care cu ajutorul a trei înțepături în peretele abdominal, în cavitatea bazinului se introduce o cameră video și manipulatori.    

Vizita la ginecolog: Ce trebuie să știm?

Această metodă permite medicilor să examineze organele sistemului reproductiv al femeii din interior, iar în caz de necesitate, să prescrie tratament operativ. 

Se recurge la metodele de examinare sus menționate doar în cazul în care există suspiciuni de boală și nu fac parte din lista procedurilor obligatorii atunci când mergi în vizită la medicul ginecolog.     

Despre ce este necesar să întrebi doctorul? 

Nu vă fie frică să adresați doctorului întrebări și nu vă jenați dacă nu știți sau nu ați înțeles ceva din prima. 

Medicii studiază, de regulă, foarte mulți ani și se pricep bine în specialitatea lor – obligația lor de bază. 

Atunci când sunteți la consultația medicului sunteți în drept să cunoașteți detalii și, cel mai important, să vi se explice clar starea sănătății dumneavoastră, metodele de examinare planificate, diagnoza și tratamentul prescris.    

Sperăm că informațiile incluse în acest articol vor fi utile atât pentru domnișoare cât și pentru femei. Pentru cele care abia își planifică o vizită la medic, dar și pentru cele care fac acest lucru cu regularitate. Fiți sănătoase!