Fiecare a șasea femeie, în urma consultației ginecologice, este depistată cu uter retrovers. Pentru unele femei acest diagnostic devine sentință, însă la altele, această observație a medicilor parcă trece pe lîngă ureche. Sigur este că: uterul retrovers în unele cazuri poate afecta asupra conceperii unui copil și chiar să devină cauza infertilității. În cele ce urmează vom vorbi despre pericolele provocate de îndoirea uterului.

Uterul retrovers și concepția

Poziția uterului

Uterul este în suspendat în pelvis de legamente flexibile care țin de pereții bazinului. În mod normal, uterul este situat în pelvis în zona de centru. Fundul uterului este poziționat de jos în sus, iar porțiunea vaginală a colului uterin este poziționată spre spate. Deci, între gîtul și corpul uterului se formează un unghi obtuz. Acesta este numit antiflexiune și este modul normal al uterului. Uneori, acest unghi poate fi orientat ușor spre posterior. Aceasta este îndoirea uterului, sau uterul retrovers.

Cauzele apariției uterului retrovers

Cel mai adesea îndoirea uterului apare pe parcursul vieții. Cauzele pentru acest lucru sunt variate:

• tumori ale uterului și ovarelor (chisturi);

• boli inflamatorii ale uterului și ale altor organe;

• endometrioza;

• adeziuni în zona pelviană;

• mușchi pelvieni slabi și tonus relaxat al mușchilor, dar și nașterea;

• stresul extrem, traumele;

• bolile intestinale;

• infantilismul sexual.

Caracteristici pentru a concepe un copil în caz de uter retrovers

În caz de uter retrovers se recomandă ca 15-20 de minute după sex să stați culcată.

În cazul în care uterul retrovers nu este puternic accentuat și poartă o caracteristică anatomic-individuală a organismului, atunci concepția copilului are loc fără probleme. În cazul în care este accentuată această boală a uterului,  atunci poate surveni o obstrucție mecanică iar sperma nu va pătrunde în uter. Cu alte cuvinte, după ejaculare, sperma se va acumula în fornixul posterior al vaginului și nu ajunge la locul potrivit.

Ce este de făcut? Pentru început, este important să se elimine cauza care a condus la prezenta poziție a uterului. În această situație ajută, de asemenea, masajul ginecologic, exercițiile terapeutice pentru consolidarea mușchilor pelvieni și a mușchilor abdominali. Medicina populară recomandă ca femeile după actul sexual să adopte poza "mesteacănului", sau 15-20 de minute să se întinda pe burtă. Extrem de importantă este și poziția în timpul actului sexual. Medicii recomandă să se adopte poziția genunchi–cot în timpul raportului sexual, deoarece astfel colul uterin se va muta la centru și va contacta cu sperma.