Cu ce începe, totuși, o sarcină? Da, la prima vedere aceasta pare a fi o întrebare naivă. Desigur… conceperea. Dar ce înseamnă conceperea? După cum se știe, este un proces de apariție a unei noi vieți. Spermatozoidul și ovulul se contopesc și… se întâmplă minunea!

Pregătirea pentru concepere: cel puțin o planificare

Perioada de pregătire către însuși procesul de concepere a unei noi vieți, poartă denumirea de profilaxia de preconcepție. Cu ajutorul acesteia sunt create cele mai bune condiții pentru apariția noii vieți. Viitorii părinți trebuie să abordeze această chestiune cu maximă seriozitate.

Pregătirea pentru sarcină

În condițiile noastre, se obișnuiește ca sănătatea copilului să devină o prioritate abia în primele săptămâni de viață intrauterină, uneori, însă, este vorba chiar și de câteva luni. Acest lucru, însă, este absolut greșit. Pentru conceperea unui copil, părinții trebuie să se pregătească cu mult timp înainte ca evenimentul să aibă loc.

Sănătatea până în momentul conceperii

Cu un an înainte de conceperea viitorului copil, atât femeia cât și bărbatul trebuie să se preocupe serios de starea sănătății. Prima etapă – renunțarea la vicii. Este timpul de renunțat la fumat, consumul de băuturi spirtoase, cu atât mai mult substanțe narcotice.

Mai departe urmează să faceți toate analizele necesare. Rezultatele acestora vor prezenta starea generală de sănătate a celor doi soți. Doar așa pot fi depistate la timp unele infecții și afecțiuni ascunse din organism.

Pregătirea pentru concepere: cel puțin o planificare

Sportul de dragul bebelușului

Este foarte important ca înainte de a concepe un copil să faceți sport, de exemplu, să începeți a merge la bazin, să faceți plimbări în aer liber.

Apropo, practicarea sportului nu presupune extenuarea organismului prin diverse exerciții fizice până la epuizare totală. Va fi suficient să alergi zilnic prin parc.

Și nu este cazul să credeți că pregătirea pentru conceperea unui copil înseamnă doar grija pentru sănătatea fizică a organismului. O importanță deosebită o are și echilibrul spiritual. Rețineți, fiecare situație de stres aduce un prejudiciu enorm organismului uman. Și această stare de stres poate influența sănătatea viitorului copilaș. Se știe că stresul este eliminat din organism cu mult mai greu decât oricare infecție. Iar capacitatea sa distructivă este cu mult mai mare decât toate afecțiunile de ordin fizic.

Regimul alimentar înainte de concepere

Alimentația are o importanță majoră. Sănătatea viitorului copil depinde, în mare parte, de mineralele și vitaminele din organismul mamei. Alimentația incorectă poate distruge sănătatea mamei dar și a viitorului copil.

Dar ce înseamnă regimul alimentar corect? Așa dar, în rația alimentară a femeii urmează a fi incluse cât mai multe fructe și legume, din meniu trebuie să fie exclusă mâncarea grasă și condimentele chimice.

Dietele pentru viitoarele mame, de asemenea, trebuie să devină tabu. Femeia urmează să se alimenteze sănătos și echilibrat, de 4-5 ori în zi, să nu mănânce ”din mers” și orice are la îndemână. Sunt foarte bine venite sucurile naturale proaspete.

Femeia care planifică să devină mamă trebuie să se odihnească cel puțin o treime din 24 h. Înainte de somn – să facă plimbări în aer liber.

Așa dar, în condițiile în care aceste reguli simpli vor fi respectate și moștenirea ereditară este bună, poți sconta că vei naște un bebeluș sănătos și fericit.