Stresul poate împiedica conceperea unui copil, nu însă în mod direct. Mai mult, problemele legate de concepere pot provoca un stres.

Poate oare stresul influența asupra conceperii unui copil?

Persoanele apropiate și prietenii vă pot recomanda să vă relaxați și să așteptați până nu va veni momentul potrivit. Chiar dacă astfel de sfaturi vă pot irita, să știți că ele merită atenția dvs.

Stresul poate influența activitatea unei părți a encefalului (hipotalamus), care ține sub control hormonii. Hipotalamusul răspunde pentru activitatea hormonilor, necesari pentru eliberarea ovocitelor. Aceeași parte a encefalului controlează și nivelul testosteronului la partenerul dvs..

Dacă stresul nu va trece fără urmări pentru organism, atunci ovulația se va produce mai târziu decât de regulă în timpul ciclului menstrual sau nu se va produce deloc. Această stare se numește lipsa ovulației, provocată de stres.

Posibil, organismul dvs. este obișnuit cu situațiile zilnice de stres, de aceea acestea cel mai puțin probabil se vor răsfrânge asupra ciclului menstrual. Desigur, fiecare persoană reacționează în mod individual la stres. Orice eveniment tensionat poate provoca diverse abateri a ciclului și respectiv, să împiedice conceperea. Amânarea ovulației poate fi influențată și de schimbarea regimului, de exemplu o călătorie de afaceri.

Dacă ați ajuns într-o situație stresantă, aceasta poate influența caracterul eliminărilor vaginale. Dacă de regulă, înainte de ovulație volumul acestor eliminări este mare, atunci suportând un stres puteți observa că acestea sunt sau chiar lipsesc. S-ar putea să vi se pară, că organismul încearcă să ovuleze, dar stresul împiedică acestui proces.

Poate oare stresul influența asupra conceperii unui copil?

Din fericire, reținerea ovulației, provocată de stres nu împiedică conceperea unui copil, cu condiția, că în timpul ciclului ați avut relații sexuale în fiecare 2-3 zile. Stresul poate diminua interesul dvs. față de acest proces. De aceea, trebuie să stabiliți motivele exacte ale stresului.

Încercați să introduceți în viața dvs. schimbări, care vă vor aduce mai multă liniște. Un regim alimentar corect, efortul fizic, orele de yoga sau meditare vă vor ajuta să depășiți stresul. Posibil, ar trebui să mergeți împreună cu partenerul dvs. departe de ochii lumii și grijile cotidiene.

Dacă nici metodele descrise mai sus nu vor ajuta la stabilirea ciclului, merită să cereți ajutorul unui specialist, care va putea stabili cauzele exacte a lipsei ovulației. Posibil, medicul vă va prescrie un tratament pentru restabilirea fertilității, cum ar fi medicamentul Clomifen. Acest preparat stimulează ovulația. În perspectivă, terapia cognitiv-comportamentală vă poate ajuta să aduceți liniște în viața dvs. tensionată. Discutați cu medicul posibilitatea unei astfel de terapii. Sentimentul singurătății, care vă poate cuprinde în procesul de planificare a sarcinii, poate doar complica încercările de depășire a stresului. Astfel, puteți împărtăși din sentimentele și emoțiile dvs. cu membrii comunității noastre, care se află într-o situație similară.