Multe femei preferă să folosească așa numitele metode naturale de planificare a familiei, care se bazează pe observarea semnelor din punct de vedere fiziologic și a simptomelor fertilității (atunci cînd o femeie este capabilă să conceapă) și a simptomelor infertilității (atunci cînd o femeie nu este capabilă să conceapă), după fazele ciclului menstrual.

Metoda de contracepţie „calendarul”

Scopul acestei metode – definirea perioadei „periculoase”, atunci cînd capacitatea de a fertiliza este mare. Metoda calendarului (sau ritmului) este simplă: evitarea contactului sexual în perioada în care riscul de a rămîne însărcinată este mare. În rest, nu este nevoie să vă gîndiți la metodele de contracepție și să nu apelați la nici una din ele.

Pentru o aplicare de succes a acestor metode este nevoie de autodisciplină și înregistrarea atentă a datelor, iar în afară de aceasta, eanu reprezintă o metodă de contracepție, ci o metodă care vă va permite să determinați perioada fertilă, abstenența în această perioadă este doar un mod de a preveni sarcina.

 Metodele naturale de planificare ale familiei pot fi utile:

•          Femeilor care nu pot aplica alte metode;

•          Femeilor care au un ciclu menstrual regulat;

•          Cuplurilor care nu pot utiliza alte metode din cauza convingerilor religioase sau filozofice;

•          Cuplurilor care sunt gata să evite contactul sexual o perioadă mai mare de o săptămînă, în timpul fiecărui ciclu;

•          Cuplurilor cărora metodele moderne de contracepție nu le sunt disponibile.

Această metodă este departe de a fi ideală – la 100 de femei care folosesc metoda naturală pentru protecție, 10-15 devin jertfa unei sarcini nedorite, date estimate pe decursul unui an. Mai mult, metoda calendarului nu poate fi folosită în cazul în care femeia are un ciclu menstrual neregulat. Abstinența în cazul femeilor, de regulă, poate să-i îngreuneze viața.

Determinarea timpului cînd apare și durata posibilă a concepției se analizează în baza duratei ciclului menstrual din ultimile 8-12 luni, nu mai puțin. Începutul perioadei de risc este calculat prin scăderea numărului 18 din cea mai scurtă durată a ciclului (de exemplu, în 12 luni, cea mai scurtă durată a ciclului a fost 26 zile, din acest motiv începutul perioadei fertile  are loc în a 8-a zi a ciclului).

Sfîrșitul perioadei de risc este calculat prin scăderea numărului 11 din durata cea mai mare a ciclului (de exemplu, în 12 luni, cea mai mare durată a ciclului au constituit 30 zile, de aceea, sfîrșitul perioadei fertile este în cea de-a 19-a zi a ciclului). În așa mod, perioada posibilei concepții începe în cea de-a 8-a zi a ciclului și sfîrșește în a 19-a (în exemplul de mai sus ciclul menstrual nu poate fi numit absolut regulat, de aceea și durata perioadei fertile a constituit 11 zile). În această perioadă, sexul fără riscul concepției, este cel din a 8-a zi a ciclului (începutul căreia este în prima zi a menstruației) și după a 19-a zi.

Este bine să vă abțineți de la contactul sexual în perioada „periculoasă”, sau să folosiți metode suplimentare de contracepție (prezervativ, spermicide), în ultimă instanță, să recurgeți la contracepția postcoitală.

Pentru calcul vă puteți folosi de tabelul de mai jos:

Metoda de contracepţie „calendarul”

Mod de utilizare a tabelului: ciclul menstrual de la 27 la 33 zile. În tabel ar trebui să găsiți durata cea mai scurtă a ciclului – 27 zile și determinați prima zi cu risc (în acest caz – a 9-a zi după începutul menstruației). În continuare este necesar să găsiți cea mai lungă perioadă a ciclului – 33 zile și stabiliți-i perioada riscantă (conform exemplului, 22 zile după începutul menstruației). În acest caz, perioada care implică risc va dura din a 9-a pînă în a 22-a zi al ciclului  menstrual (din prima zi al ultimului ciclu menstrual).

Siguranța aceste metode este indirectă cu diferența mare dintre cea mai scurtă și cea mai lungă durată a ciclului menstrual, pentru altimile 8-12 luni. Pentru femeile cu un ritm neregulat al ciclului, această metodă este total inacceptabilă.