Fie că plănuiești să devii mămică pe cale naturală, fie prin mijloace alternative, este foarte important să știi care este perioada în care ești fertilă. Metoda calendarului sau metoda temperaturii corporale bazale sunt, printre altele, modalități eficiente de a urmări ovulația și de a-ți spori șansele de a rămâne însărcinată.

Calendarul ovulației unei femei se schimbă constant, acest lucru devenind problematic atunci când încerci să rămâi gravidă sau, din contra, să eviți o sarcină. De aceea, este recomandat să fii în temă și să îți urmărești cu atenție ciclul menstrual. Noi îți explicăm cum:

Metoda calendarului:

Ovulația după calendar este diferită, desigur, de la o femeie la alta. Metoda calendarului poate fi o modalitate bună de a afla care sunt zilele în care ești fertilă, dacă îți dorești să rămâi însărcinată, dar și care sunt zilele în care corpul tau îți oferă o metodă contraceptivă naturală.

În primul rând, calculează care este durata ciclului tău menstrual, începând cu prima zi a menstruației ca ziua întâi, până la momentul în care menstruația ta începe din nou. După, începe o altă numărătoare. Pentru ca metoda calendarului să fie eficientă și pentru a putea prezice care sunt zilele în care te afli la ovulație, trebuie să urmărești cel puțin trei cicluri menstruale. Iată cum faci acest lucru folosindu-te de matematică:

Notează care este cel mai scurt ciclu menstrual din cele monitorizate (ex. 27 de zile) și scade 18 din numărul total de zile (27 – 18 = 9). Dacă prima zi a primului ciclu menstrual monitorizat este 4 mai, adaugă 9 zile (cu prima zi inclusiv) și vei afla care este prima zi fertilă din calendarul ovulației din luna respectivă (4 mai + 9 = 12 mai – prima zi fertilă).

Pentru a afla care este ultima zi fertilă din calendarul ovulației, alege cel mai lung ciclu menstrual (de exemplu 30 de zile) și extrage 11 din numărul total de zile (30 – 11 = 19). La data de 4 mai, adaugă 19 zile (inclusiv prima zi) și vei obține o dată aproximativă a ultimei zile fertile (4 mai + 19 = 22 mai este, așadar, ultima zi fertilă).

Fie că îți dorești să devii mămică, fie că vrei să eviți o sarcină, urmărește aceste zile pentru a ști ce ai de făcut.

Metoda temperaturii corporale bazale:

O altă metoda de a determina care este calendarul ovulației este să urmărești schimbările de temperatură din corpul tău atunci când te afli în stare de repaus. Pentru a-ți urmări ovulația, măsoară-ți temperatura cu ajutorul unui termometru bazal îndată ce te trezești, înainte de a desfășura orice altă activitate. Dacă te afli la ovulație, temperatura ta corporală va fi mai mare.