Ce-ar trebui să cunoască o femeie, care vrea să nască după 30 de ani?  Ne spune medicul  obstetrician-ginecolog  Marcel Bejan.

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani

Marcel Bejan

obstetrician - ginecolog

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani Care sunt motivele de îngrijorare ale sarcinii după 30-35 de ani?

Nașterea este un proces fiziologic normal, chiar dacă femeia are peste 30 de ani. Din punct  de vedere al dezvoltării  obstetricii, la nivelul  actual, fiecare femeie poate da naștere unui copil sănătos și vârsta nu este deloc contraindicată. Este necesar doar să fie respectate anumite norme, deoarece  sarcina tîrzie  are mai multe șanse la complicații în timpul nașterii. Complicații posibile: intoxicații în a doua jumătate a sarcinii, eliminarea lichidului amniotic înainte de timp, crește riscul sarcinii  premature și celei  întîrziate, activitatea scăzută a forței la naștere, 70% din copiii cu sindromul Down  au fost născuti de femeiile după 35 de ani, crește riscul de creștere al tensiunii  și diabetului, hipoxii fetale (lipsă de oxigen ), infecții și sîngerări excesive în perioada de după naștere, probleme cu alăptarea. Nu amînați nașterea primului copil, pentru că, în primul rând, cu vârsta scade capacitatea de a concepe un copil, șansa de a avea o sarcină, în comparație cu femeile de douăzeci de ani, se reduce de 2 ori, iar spre 40 de ani probabilitatea  sarcinii spontane este de doar 10%. Și în al doilea rând, la femeile cu vîrsta mai mare de 35-40 ani, crește riscul bolilor genetice, deoarece pot provoca boli congenitale, inclusiv defecte genetice în dezvoltarea copilului.

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani Cum începeți pregătirile, în cazul în care doriți să aveți o sarcină la această vîrstă?

Medicii recomandă femeilor care au decis să aibă o sarcină la o vîrstă tîrzie,  să fie foarte responsabile.  Cu 2-3 luni înainte de sarcină e necesară tratarea tuturor  bolile posibile.  Dați o mare importanță oricărei boli, chiar și aparent mici, cum ar fi dinții netratați sau răcelile  frecvente.  În afară de aceasta  găsiți un medic ginecolog, care nu este împotriva nașterei tîrzii și intenționați  să discutati cu el despre temeri și riscuri, străduiți-vă  să scăpați  de vicii, luati aminte - la  30 de ani organismul și așa este  epuizat, verificați  greutatea,  faceți  sport, alegeți  foarte  serios maternitatea, studiați  cât mai multe informații cu privire la nașterea tîrzie  .

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani Cît de dureros și de chinuitor decurge sarcina  după 30 de ani? Ce complicații poate aduce sarcina târzie ?

Vârsta optimă pentru prima  sarcină recomandată de medici este vîsta  de la  21 pînă la 26 de ani. La această vîrstă déjà este  finalizată  pubertatea, fonul hormonal este stabilit, organismul este tânăr,  țesuturile ligamentelor și articulațiile  flexibile, ceea ce asigură o sarcină normală. Nivelul  medicinei moderne permite femeilor să nască și la 30, și la 40, și chiar 50 de ani. Cu toate acestea femeile " în vîrstă" alarmează medicii. Ei nu pun la îndoială  starea emoțională și psihologică a femeii, dar sunt  încrezuți  că,  pentru prima naștere  din punct de vedere fiziologic este optim să aibă o vîrsta mai tînară. La femeile cu vârsta de peste 30-35 de ani, în timpul sarcinii există riscul de agravare a bolilor cronice ( hipertensiune, diabet, complicații la rinichi sau la ficat etc ). Dar, totodată sănătatea mamei gravide afectează în mod negativ starea de sănătate a copilului. La  femeile cu vîrstă înaintată riscul  dereglarilor în timpul sarcinii, nașterii și lăuziei crește de câteva ori ... Apar mai frecvent avorturi spontane,  sunt mai frecvent observate abateri  ale funcției placentei, travaliul este mai lung, riscul mai mare de rupturi la naștere, sîngerări, tulburări ale lactației după naștere.  Mult mai frecvent la această vârstă, din păcate medicii trebuie să recurgă la " operație cezariană ", în timpul sarcinii și la naștere după parametrii mamei sau a fătului.

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani Ce e de făcut  în cazul cănd sarcina întîrzie chiar și dupa 30 de ani ?

De ce nu apare sarcina și  ce e de făcut  într-o astfel de situație  din păcate, în prezent aceasta este una dintre cele mai actuale probleme în viața de familie. Și dacă ați început să vă puneti astfel de întrebări, să știți că cel puțin 7 din 10 cupluri infertile  rezolvă această problemă. Dar  pentru a estima în avans efortul de care veți avea nevoie pentru a avea o  sarcină este aproape imposibil de prezis. Totul e prea individual, uneori e dificil și în același timp e necesar. După 35 de ani, după un studiu al medicilor, la femei  fertilitatea scade  brusc - capacitatea de însămînțare și ducere a sarcinii.  Cu siguranță nu înseamnă că această remarca se referă anume la soarta dumneavoastră.

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani Iată câteva sfaturi pentru femeile care doresc cît mai repede să ramînă însărcinate:

• Faceți dragoste doar atunci când vreți și nu atunci când vă cere calendarul ovulației.

• Beți vitamine, concentrându-vă pe vitamina E, C și acid folic, pentru bărbați -  vitamina A și  microelemente  cum ar fi fier și iod.

• Bucurați-vă de viață.  Relaxați-vă și dormiți suficient. După posibilitate faceți  plimbări  la aer cu o durată de 40 de minute pe zi, dar cea mai benefică este plimbarea de o oră.

• Nu dăunează sportul, fitnesul, pilates, yoga, etc.

• Excesul de greutate - una dintre cele mai frecvente motive  de a nu rămîne gravidă.  Încercați să scăpați   de grăsime,  fiindcă la femei grăsimea se depune, inclusiv în zona organelor genitale și  acționează asupra sistemului de reproducere ca un alt organ hormonal, suprimînd activitatea lor.  Dar și exagerarea în  pierderea greutății, de asemenea nu e bună. Calculați greutatea ideală, folosind calculatorul on-line (sunt multe pe internet ) și încercați  să rămâneți la această cifră.

• În cea de a doua fază a ciclului evitați supraîncălzirea. Evitați băile fierbinți, expunerea  la soare sau în solar .

• Nu abuzați de alcool și țigări .

• Încercați să rezolvati problemele psihologice, care ar putea să apară pe parcursul anului, chiar și în orice familie fericită, cu ajutorul unui psiholog sau de sine stătator.

• Ascultați-vă organismul, analizati situația - și intuiția vă va arata calea de rezolvare și locurile slabe.

Medicii specialiști în reproducere și fertilitate, cred că aveți cel puțin încă 10 ani pentru a rezolva problema de sarcină.  Așa că, până la 45 de ani vă puteți trata, recupera și în  cazuri extreme să  folosiți metode de fertilizare artificială sau in vitro sau  puteți apela serviciile mame surogat.

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani Care sunt avantajele maternității tîrzii ?

 Maternitatea târzie (vorbim despre prima naștere ) are avantajele sale. La maturitate o femeie, de regulă, are o  abordare responsabilă față de nașterea primului copil, ea are deja o carieră, o garanție financiară bună. Dacă perioada  fiziologică optimă pentru naștere începe aproximativ la vârsta de 22 ani, apoi psihologic și emoțional femeia devine gata pentru maternitate  aproximativ cu 10 ani mai târziu - la 30-32 de ani. Trebuie de recunoscut faptul că după vârsta de 30-35 de ani, la educația copilului contribuie nu numai mama  dar și tata. Acest lucru se datorează faptului că după 35 de ani,  bărbații sînt mult mai atașați de familie. În ceea ce privește femeia, copilul ce se naște după 30 de ani, de obicei este  planificat și mult-așteptat.  Femeiea la această vârstă este mai atașată de  copil, îi acordă mai multă atenție, timp și efort. Psihologii sunt  de părerea că copiii tîrzii sînt  mai talentați și înzestrați, aceasta este legat de atitudinea părinților față de ei. Este evident faptul că cu cît mai mult se ocupă cu copilul, cu atât mai mare este probabilitatea de a descoperi talentele inerente în el.  Există, de asemenea  păreri că sarcina tîrzie  întinerește femeia.  Pe de o parte, într-adevăr  așa și este. Motivul sunt hormonii sexuali feminini - estrogenii. Pe de altă parte, sarcina și alăptarea copilului întârziat este  a doua tinerețe. În plus  nașterea târzie, are și alte plusuri. De exemplu, după așa o sarcină menopauza apare  mai târziu și decurge  mai ușor.  Dacă e să vorbim despre celebritățile care s-au născut ca copii tîrzii, apoi în această listă sunt - compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart,scriitorul rus  Lev Tolstoi, chimistul Dmitrii Mendeleev , poetesa Marina Tsvetaeva , actrița Liudmila Gurchenko, dansatorul Nicolai Țiskaridze, cântăreața Zemfira.

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani Multe din femeile din  Moldova nasc copii la vîrstă tîrzie ?

Femeile secolului XXI sunt pregătite psihologic de maternitate la 27-30 de ani, uneori mai târziu. Totul constă în faptul că s-a schimbat rolul femeilor în societate. Înainte de naștere are nevoie de timp pentru a obține studii superioare, una sau mai multe facultăți, pentru a  schimba câțiva parteneri sexuali și doar apoi se decide să aibă copii.  În Moldova se observă o scădere a ratei natalității și schimbării structurii demografice. Potrivit reprezentantului adjunct al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație ( UNFPA ) în Moldova, Boris Gâlca , în viitor va fi tot mai dificil să se mențină un nivel stabil al vieții sociale, pdeoarece se închee tot mai puține căsătorii și multe din ele sunt la vârstă  târzie, ceea ce indică o scădere a nașterilor.  Numărul mamelor care  nasc pentru prima dată, la vârsta de 30-40 de ani, acum este de trei ori mai mare decât cu 20 de ani în urmă.

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani Nașterea după 30 - doar cezariana ?

Decizia cu privire la cezariană se ia în baza unor considerente:

Complicații medicale: hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli de rinichi, boli de inimă, schimbări ale glandelor mamare și schimbări la nivelul colului uterin .

Toate aceste boli se pot agrava în timpul sarcinii. Potrivit statisticilor, cezariana este folosită de două ori mai des la femeile ce au atins vârsta de 30 de ani. În afară de complicații asociate cu îmbolnăvirea diferitor organe și sisteme ale femeilor din grupul nostru, există complicații ale sarcinii ca atare. În primele 3 luni de sarcină avorturile spontane la ele, sînt de patru ori mai multe decat  la cele tinere.

Problemele fiziologice: oasele pelviene modificate - fie foarte înguste sau deformate din cauza fracturilor, deplasarea oaselor; tumori situate de-a lungul pacurgerii copilului prin canalul de naștere, schimbări cicatricizate ale  vaginului, detașarea placentei într-un cervix închis, placenta care închide ieșirea din  uter .

Complicații la naștere: slăbiciune și dezechilibrarea  aptitudinii la naștere; rigiditatea ( deschidere slabă ) colului uterin, elasticitate insuficientă a țesuturilor, în special țesuturile moi ale canalului de naștere, ceea ce duce la ruperea lor, slăbirea  funcției contractile a uterului și colului  uterin, ce nu se deschide complet -  acestea pot duce la traumarea copilului .

Și vârsta în sine nu este un factor decisiv pentru cezariană,  posibil să fie doar o opțiune. Chiar dacă femeia este de 35-38  sau  40 de ani, aceasta nu înseamnă că îi este prescrisă cezariana. Statistic nașterea prin cezariană, este de fapt mai frecventă decât cea naturală. Dar nu vârsta e cauza, ci schimbările care au loc între timp.

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani Deseori se nasc gemenii după 30 de ani?

Acest mit este destul de adevărat. După 30 de ani, potrivit medicilor crește șansa de a avea doi bebeluși frumoși în același timp. În general, aceasta nu este rău. Mulți chiar visează să aibă gemeni. Pe de o parte, problemele sunt de două ori mai multe, iar  pe de altă parte și fericirea este dublă. Reeșind  din  punct de vedere medicinal, gemenii sau chiar tripleții sunt, de obicei născuți  în cazul însămănțarii artificiale, de exemplu ICI, la care merg cuplurile după 30-35 de ani.

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani

Marcel Bejan. Ce trebuie să ştie femeile care vor să nască după vârsta de 30 de ani Ce  consecințe pot apărea în dezvoltarea sănătătii  copilului ?

Sarcina după 35 de ani, desigur nu poate fi complet fără risc, dar nu este atît  de mare precum credeți și în multe cazuri aceasta poate fi redusă la minim.

Cel mai mare pericol care amenință femeile nulipare ce au vîrsta mai mare este  nașterea unui copil cu anomalii genetice, în special cu sindromul Down. Statisticile arată că pericolul pentru o femeie, la vârsta de 40 de ani  de a avea un copil cu sindromul Down este de nouă ori mai mare decât la vârsta de 30 de ani. Cu toate acestea, să ne uităm la cifre și nu la gradul de creștere al riscului. Pentru o femeie de 40 de ani  șansa de a naște un copil cu sindromul Down este mai mică decât 1 la sută. Cu toate că riscul crește odată cu vârsta, la femeile de 45 de ani, el este de 3 la sută, dacă priviți din altă parte, probabilitatea de a avea un copil sănătos este de 97 la sută. Desigur, manipularea cu cifrele are limitele sale.  Dacă  are să se întâmple acest lucru cu dumneavoastră, atunci se va întâmpla 100 de procente. "

 Femeile cu varsta peste 35 ani sunt mai predispuse la boli, decît cele mai tinere, la complicații de sănătate în timpul sarcinii, în special la diabet zaharat și hipertensiune arterială, care sunt specifice pentru persoanele în varstă. Acest tip de complicații apare în jur  de 6 la suta la femeile peste 35 ani, comparativ cu 1,3 la sută pentru cele mai tinere. Potrivit statisticilor la  femeile mai în vârstă crește, de asemenea riscul complicațiilor sarcinii, inclusiv desprinderea placentei și starea patologică a fătului, care necesită intervenție medicală și pot avea consecințe foarte grave pentru sănătatea mamei și a copilului. La fel crește riscul de avort spontan. Nașterea poate fi mai dificilă  și cu durată mai lungă, ceea ce duce la necesitatea unor intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, examinînd numărul de studii cu privire la acest subiect, Dr. Dorfman a constatat că durata medie a nașterii la femeile cu vîrsta mai mare decăt la cele tinere depășea numai 45 minute .

De asemenea, creste probabilitatea că  pur și simplu au petrecut  mai mult timp pe această planetă, spune Dr. Dorfman, - că femeile în vârstă au suferit  impactul substanțelor  toxice și  nocive din mediu. Pentru femeile cu vîrsta peste 35 ani, creste riscul problemelor din cauza endometritelor, fibromelor , care pot afecta fertilitatea și decursul sarcinii.

Dar toate aceste pericole pot fi minimizate  dacă femeia care, după toate probabilitățile  planifică cu atenție o sarcină, se pregătește fizic pentru ea. Organele fătului se formează în primele 12 săptămâni de sarcină, iar în acest moment fătul este foarte  vulnerabil, potrivit medicilor, deaceea  dacă înainte de a rămâne gravidă veți avea o alimentație sănătoasă,  veți renunța la țigări și alcool, cofeină și droguri, veți lua vitamine și veți face exerciții, atunci șansa să purtați cu ușurință și să aveți un  copil sănătos  vă este garantată.