Deși multe cupluri nu realizează acest lucru, infertilitatea nu este doar o problemă specifică la prima sarcină, ci poate apărea și ulterior în viață, chiar dacă ai deja un copil. Nu este vorba despre efectul primei sarcini, ci mai degrabă de alte afecțiuni trecute cu vederea sau apărute între timp. Iată de ce se întâmplă acest lucru și ce sfaturi oferă medicul specialist.

mamaplus

Ce este infertilitatea secundară:

Infertilitatea secundară reprezintă inabilitatea de a obține o sarcină sau de a duce o sarcină la termen după ce anterior ai avut o naștere. Organizația Mondială a Sănătățiiextinde definiția înglobând în cadrul său și femeile care au suferit avorturi spontane repetate sau nașterea unui copil mort în urma unei sarcini duse la termen și care nu mai reușesc acest lucru. Prin comparație, infertilitatea primară este atunci când un cuplu care nu a mai avut copii nu poate concepe.

Cauze pentru infertilitatea secundară:

- Infertilitate masculină - număr redus de spermatozoizi sau absența spermatozoizilor, probleme cu forma lor sau cu mișcarea acestora
- Probleme cu ovulația - neregulată sau inexistentă
- Trompe uterine blocate
- Endometrioză
- Fibroame uterine
- Pierderi de sarcină recurente
- Probleme imunologice (cu celulele natural killer NK sau cu anticorpii antispermatici)
- Mucus cervical ostil
- Probleme cu endometrul
- Adeziuni sau cicatrici uterine
- Mai există și posibilitatea de cauze inexplicabile

Uneori pot fim implicați și factori care țin de stilul de viață (fumatul joacă un rol important în acest sens) sau medicamentele pe care le administrezi. 

De ce nu pot rămâne însărcinată a doua oară:

Această întrebare frământă pe multe persoane care se confruntă cu infertilitate secundară. Însă aceasta poate apărea în primul rând dacă ai vârsta mai mare decât la prima sarcină(de exemplu, la 38 de ani fertilitatea scade natural semnificativ comparativ cu 35 de ani). Apoi, dacă ai un alt partener, poate fi vorba de o problemă nediagnosticată de infertilitate sau poate să fi dezvoltat între timp o problemă de fertilitate. 

De asemenea, poate fi vorba despre o problemă de fertilitate care s-a agravat, de exemplu dacă ai endometrioză sau boala ovarului polichistic; este posibil ca rezerva ovariană să fi scăzut între timp. Și greutatea poate influența fertilitatea; astfel, dacă ești sub sau supraponderală poate apărea o problemă cu ovulația la femei, respectiv cu sănătatea spermei la bărbați. Mulți proaspeți părinți ajung să acumuleze în greutate, ceea ce poate conduce la probleme de fertilitate. Mai există și posibilitatea ca între timp să fi apărut o problemă de sănătate necunoscută, de exemplu tu sau partenerul ai dezvoltat diabet sau iei medicamente pentru tensiune sau suferi de depresie; aceste afecțiuni și tratamentele asociate pot influența fertilitatea.

Sunt și situații în care ultima sarcină a cauzat o problemă de fertilitate sau complicații, precum o infecție pelviană sau mai multe proceduri de tip dilatație și chiruretaj pot conduce la adeziuni uterine sau trompe uterine blocate. În urma unei cezariene se poate dezvolta un țesut de tip cicatricial, care joacă un rol în gradul de fertilitate. Nu în ultimul rând, poate să nu existe un motiv anume pentru care nu poți rămâne însărcinată, chiar dacă ai născut deja, sunt și situații în care medicina nu are un răspuns.

Sursa