Pare greu de crezut, însă un studiu recent atestă faptul că bebelușii concepuți în sezonul rece au mai multe șanse să nu aibă probleme de greutate pe măsură ce se măresc, spre deosebire de copiii concepuți vara.

Bebelușii concepuți iarna au șanse mai mari să fie copii cu greutate normală

În comparație cu copiii concepuți vara, cei a căror concepere a avut loc iarna nu au de-a face la fel de frecvent cu grăsimea în exces în timpul vieții, a concluzionat autorul studiului, profesorul Christian Wolfrum, de la Universitatea ETH din Zurich.

Care este explicația:

Oamenii de știință au corelat conceperea în anotimpul rece cu o cantitate mai mare de țesut adipos maro prezent în corp atât la șoareci, cât și la oameni.

În mod obișnuit, la oameni se găsesc cantități mici de grăsime maro, ce poate fi găsită cu precădere sub limbă, în zona claviculei sau pe lungimea coloanei vertebrale.

Spre deosebire de grăsimea albă, care e asociată cu boli cronice precum cele cardiovasculare sau chiar cu cancerul, grăsimea maro ajută la arderea caloriilor, generând căldură.

„Analizate împreună, rezultatele indică faptul că la oameni și la șoareci conceperea în iarnă declanșează o programare genetică a spermei, încât moștenitorii să aibă un exces de țesut adipos maro, o adaptare mai bună la supraalimentare și la hipotermie”, a concluzionat autorul studiului.

Oamenii de știință elvețieni au analizat prin CT 8400 de adulți și i-au comparat, în funcție de momentul în care au fost concepuți: anotimp cald sau rece. Cei din a doua categorie aveau cantități mai mari de țesut adipos maro, în comparație cu cei din prima categorie.

„Până acum, se credea că e vorba despre temperaturile pe care oamenii le resimt pe parcursul vieții. Dar observațiile noastre arată că temperaturile de dinaintea concepției pot afecta nivelul de grăsime maro de mai târziu”, a explicat autorul.