Deşi infertilitatea şi obezitatea par a fi două teme ce aparent nu au multe în comun, ele s-au dovedit a fi strâns legate una de alta. Obezitatea afectează atât femeile cât şi bărbaţii şi poate fi un impediment real pentru cupluri atunci când își doresc să devină părinți.

 

mamaplus

Există o serie de factori de care trebuie să ţii cont în momentul în care te gândeşti la posibilitatea de a avea un nou membru în familia ta. Vârsta, stilul de viaţă, kilogramele în plus sau minus, profesia, toate sunt aspecte de care ar trebui să ţii cont.

Obezitatea afectează şi ovulaţia iar în acest caz procesul de a rămâne gravidă poate fi îngreunat. Sistemul reproducător feminin este cel mai afectat de kilogramele în plus, iar acest aspect conduce la alterarea calităţii ovulelor, afectează circulaţia sangvină la nivelul placentei dar şi dezvoltarea fătului.

Cresc riscurile de apariţie a tromboflebitei, hipertensiunii, a diabetului gestaţional, toate favorizând piederea sarcinii. De asemenea creşte şi riscul pierderii unei sarcini. Surplusul de kilogame este asociat adesea şi cu sindromul ovarelor polichistice, care coduce la infertilitate în cazul mamei.

În cazul bărbaţilor, pentru că nici ei nu sunt scutiţi de probleme când vorbim de fertilitate, obezitatea determină scăderea nivelului de testosteron şi inhibă hormonii sexuali, fapt ce afectează calitatea spermei şi a numărului de spermatozoizi.

Ce-i de făcut?

  • Adoptă un stil de viaţă sănătos cu o alimentaţie corespunzătoare şi nu uita să faci mişcare constant.
     
  • Renunţă la alcool şi nu fă un exces de cafea, băuturi dulci şi acidulate.
     
  • Scoate fumatul de pe lista plăcerilor tale nevinovate.
     
  • Apelează periodic şi sub supravegherea unui medic specialist la administrarea de multivitamine care conţin acid folic .

Sursa