Sarcina și nașterea sunt întotdeauna un miracol, un dar extraordinar. Dar când aștepți gemeni? Sau tripleți? Nu e de mirare că gemeni și părinții lor atrag întotdeauna atenția celor din jur care îi privesc uneori entuziasmați, alteori cu simpatie.  

Gemenii: de la concepție până la naștere

Acesta este într-adevăr un fenomen rar. Gemenii reprezintă aproximativ 2% din totalul de nașteri iar tripleții doar 2% din totalul de gemeni. Dar, înainte de a conduce un cărucior dublu, trebuie să parcurgi drumul lung al unei sarcini "ieșite din tipare".

Copiii născuți ca urmare a unei sarcini multiple sunt numiți gemeni. Există două tipuri de gemeni: identici sau asemănători.

Cum se întâmplă?

Exista 2 tipuri de gemeni: dizigoți (care sunt diferiți) apar din fecundarea a două ovule distincte de către doi spermatozoizi distincți. Este posibilă și fertilizarea a două sau mai multe ovule mature în același folicul. Interesant este că uneori diferența dintre momentul conceperii în cazul dizigoților poate fi de la câteva ore la câteva zile. Ei au deci un patrimoniu genetic diferit și pot să nu semene între ei și să nu fie de același sex.

Gemenii monozigoți (identici) apar atunci când un singur ovul (zigot) este fecundat. Ovulul apoi se împarte în două, rezultând apariția gemenilor identici care conțin aceleași gene. Cauzele acestui proces nu sunt cunoscute încă de știință din cauza complexității mecanismelor biochimice care reglementează diviziunea celulară. Gemenii identici au același tip de gene, deci sunt și de acelasi sex. Gemenii monozigoti pot fi de dimensiuni diferite la naștere, dar cu trecerea timpului încep să semene foarte mult. Gemenii monozigoti se întâlnesc de 5 ori mai puțin decât cei dizigoți. Printre gemenii monozigoți domină băieții.

O temă aparte constituie gemenii conjuncți sau siamezi (gemeni uniți anatomic). Se crede că formarea gemenilor conjuncți are loc în momentul în care ovulul fertilizat se divide în două, în cazul sarcinii gemelare, și acest proces este înterupt producându-se două corpuri embrionare parțial formate, unite între ele.

Gemenii siamezi sunt extrem de rari. Ei se nasc o dată la 10 milioane de nașteri.

Multe sarcini cu siamezi nu se termină cu nașterea lor. Pentru fiecare pereche de gemeni născuți sunt raportate 10-12 persoane care au avut un frate geamăn în uter.

Gemenii: de la concepție până la naștere

Este posibilă planificarea unei sarcini cu gemeni?

O cale naturală nu există. În cazul în care sarcina a survenit deja, iar femeia știe despre ea, atunci nu mai poate schimba cursul dezvoltării, pentru că în procesul de fertilizare este pusă informațiile despre viitorul copil, inclusiv dacă acesta va fi singur sau vor fi gemeni.

Dar unii factori însă cresc probabilitatea de a concepe gemeni dizigoți, în timp ce probabilitatea pentru gemenii identici, nu este asociată cu factori ereditari și externi și constituie în medie 3 la 1000 de sarcini, și anume 0,3%.

De exemplu, la vârsta de 35-39 de ani, pentru femei crește probabilitatea de a concepe o astfel de sarcină. În perioada fertilă târzie în corpul unei femei crește concentrația unui hormon care stimulează maturizarea ovulelor. Astfel, în același timp, se pot maturize și fi gata de fertilizare câteva ovule. Este de asemenea cunoscut faptul că producția acestui hormon este afectată de durata luminei zilei. Prin urmare, primăvara sunt mai multe șanse de a concepe gemeni, atunci când soarele începe să ne încălzească în mod semnificativ.

Dacă într-o familie s-au născut deja gemeni, șansa de a apărea gemeni fraterni este cu atât mai mare cu cât sunteți mai aproape de generația în care s-a întâmplat. Tendința pentru nașterea de gemeni dizigoți apare numai la femei. Bărbații din aceste familii pot transfera această proprietate fiicelor lor, deși în urmașii acestor bărbați, frecvența nașterilor de gemeni nu s-a observat.

Cel mai des, se maturizează mai multe ovule în același timp la femeile cu ciclu menstrual scurt : 20-21 de zile și la femeile cu anomalii uterine.

În ultimii ani, pentru tratamentul infertilității și a altor boli ginecologice se administrează medicamente hormonale utilizate pe scară largă pentru a stimula maturizarea ovulelor și ovulația. Ca rezultat, după mulți ani de infertilitate apare sarcina cu gemeni sau tripleți! Se dezvoltă cu succes și tehnologia de fertilizare in vitro (FIV), care de asemenea, a contribuit la faptul ca sarcina cu gemeni sau tripleti să nu mai fie o raritate. Gemeni FIV sunt întotdeauna fraterni, de multe ori heterosexuali, fiecare  cu aspectul și caracterul său.

O frecvență semnificativ mai mare de nașteri cu gemeni se atestă în țările unde au loc diferite răsturnări sociale, războaie.

Gemenii: de la concepție până la naștere

Când puteți afla despre gemeni?

Acum cincisprezece sau douăzeci de ani, despre gemeni se putea afla la naștere sau la 20 de săptămâni de sarcină. Puteți recunoaștere o sarcină multiplă după următoarele criterii:

Creșterea uterului în cazul sarcinii multiple are loc mai rapid, astfel încât mărimea uterului nu corespunde termenului sarcinii. Totodată dimensiunea uterului nu corespunde cu dimensiunea redusă a capului fetal. O lungă perioadă de timp, sarcina multiplă era diagnosticată în timpul examenului la ginecolog, unde se depistau în uter trei sau mai multe părți mari ale fătului (două capuri și un capăt pelvian sau două capete pelvine și un cap). La fel de important era prezența în diferite părți ale uterului a două puncte distincte ale inimii.

Astăzi, cu ajutorul ultrasunetelor, deja în a 5-a săptămână de sarcină, gravida poate afla câți copii așteaptă. Medicul pe ecran detectează două "puncte" vii în curs de formare. Este interesant și faptul că mamele care se gândeau la un avort, la auzul veștii despre gemeni renunță la această idee în aproape 100% dintre cazuri. Un medic cu experiență, va putea determina deja la 14 săptămâni de sarcină despre ce tip de gemeni este vorba (monozigoți sau dizigoți).

Pentru diagnosticul sarcinilor multiple este de asemenea folosită fonocardiografia, cu care se pot înregistra tonurile inimilor nu numai în ultimele luni de sarcină, dar, și la 20-22 de săptămâni.

Gemenii: de la concepție până la naștere

Prețul fericirii duble

De îndată ce medicul stabilește că gravida așteaptă gemeni sau chiar tripleți, o va înscrie în categoria femeilor cu grad ridicat de risc. Acest lucru se datorează faptului că femeile cu sarcini multiple au un risc de două ori mai mare de a dezvolta complicații comparativ cu femeile care poartă doar un copil.

Chiar și în cazul sarcinii obișnuite femeie se poate simți obosită, iar în al doilea trimestru apar dificultăți de respirație, palpitații cardiace. Acest lucru se datorează faptului că inima și plămânii întâlnesc impedimente în funcționarea lor datorită deplasării semnificative a fundului diafragmei uterului, a cărei dimensiune în cazul sarcinilor multiple crește de trei-patru ori. În cazul sarcinii multiple crește riscul hipertensiunii arteriale, varice, tromboză venoasă. Desigur, exercițiile fizice și ridicarea de greutăți sunt interzise. Sunt recomandate exerciții moderate cum ar fi mersul pe jos, înotul. În timp ce stați așezată, întindeți picioarele pe un suport pentru picioare sau o masuță joasă de cafea, acest fapt va servi ca o măsură preventivă împotriva varicelei. Sunt necesare și bandajele și dresuri speciale. Creșterea rapidă a uterului poate întinde pielea, astfel încât să ducă la apariția vergeturilor. Puteți reduce apariția lor prin îngrijire specială pentru pielea de pe abdomen și coapse.

Femeile care așteaptă gemeni au adesea intoxicații la termen de sarcină mic. Acest lucru se datorează faptului că nivelul de hormoni în sânge este semnificativ mai mare decât în ​​cazul sarcinii normale. La mamele cu sarcini multiple este mai probabil să apară și preeclampsie - o boală care afectează toate organele și sistemele mamei. Preeclampsia se manifesta prin creșterea tensiunii arteriale, prezența proteinelor ​​în urină, umflarea picioarelor.

La sfârșitul sarcinii este adesea marcată nevoia frecventă de a urina din cauza presiunii uterului asupra vezicii. Femeile gravide se plâng de multe ori de arsuri la stomac și constipație. Volumul stomacului mamei se reduce din cauza presiunii de întindere a uterului. Din acest motiv, mesele trebuie împărțite în șase mese cu porții mici. În ciuda porțiilor mici, mesele trebuie să fie echilibrate. Pentru fiecare copil "în plus" ar trebui să ajungă adăugător 300 de calorii, proteine ​​și calciu. Mama însărcinată are nevoie mai ales, de fier și acid folic, lipsa lor duce la dezvoltarea anemiei la mamă (scăderea hemoglobinei) și hipoxie la copii. În plus trebuie administrate vitamine speciale pentru femeile gravide, precum și o suplimente speciale de fier. Este bine, în cazul în care hemoglobina se poate menține nu mai puțin de 110 g / l.

Cea mai grava complicație a sarcinii multiple este considerată nașterea prematură. În cazul gemenilor sau tripleților, presiunea uterului duce adesea la faptul că cervixul se deschide înainte de termen. Uneori, în scopul de a menține sarcina cel puțin până la 36 de săptămâni, trebuie să se recurgă la un dispozitiv special, care împiedică deschiderea de col uterin, sau se fac cusături pe colul uterin, care sunt îndepărtate la 36-37 de săptămâni. Cu același scop, medicul poate recomanda internarea gravidei în departamentul de patologie a sarcinii, în momentul în care riscul unui avort spontan sau a nașterii premature este mare. Nu refuzați o asemenea propunere.

Gemenii: de la concepție până la naștere

Frecvența malformațiilor în dezvoltarea fetală în cazul dizigoților este aceeași ca și în cazul sarcinii normale, în timp ce în cazul gemenilor monozigoți este 2 ori mai mare. Cursul unei astfel de sarcini este adesea complicată de întârziere în creștere a unuia dintre copii. De obicei, diferența de greutate corporală între gemeni este mică și este de aproximativ 200-300 de grame.

Cu toate acestea, marea majoritate a sarcinilor multiple se dezvoltă fără complicații  până la 37-38 de săptămâni atunci când începe nașterea. De obicei, medicii la acest termen recomandă spitalizarea, care are scopul de a supraveghea gravida și de a stabili metoda de naștere.

Sursa