"Și eu am fumat - și nimic, copilul s-a născut sănătos!" - Aceste cuvinte mama însărcinată cu siguranță de multe ori le-a auzit de la prieteni. Cu toate acestea, specialiştilor le este bine cunoscut: fumatul în timpul sarcinii, nu poate trece neobservat pentru copilul ei, doar că consecințele acestei dependențe de multe ori nu sunt detectate imediat. Nu este mai bine să se renunțe la fumat o dată şi pentru totdeauna?

Fumatul şi sarcina

Deci, pentru ce mamei însărcinate (și viitorului tată) li se intrezice fumatul?

Mai întîi de toate, acest obicei poate întîrzia concepţia: conform statisticilor, femeile fumătoare au nevoie de un timp mai mare pentru a rămîne însărcinate. Dacă femeia gravidă fumează, conținutul de oxigen din sînge este redus la copilul nenăscut aproape de două ori. Acest lucru se datorează faptului că monoxidul de carbon ce se conține în fum, înlocuiește o parte din oxigenul din sîngele matern. Mai mult, sub influenţa toxinelor vasele de sînge se îngustează, reducînd fluxul de sînge la făt. Ca rezultat substanțele nocive ale fumatului pot afecta grav creșterea copilului nenăscut. De aceea, copiii mamelor fumătoare se nasc cu o greutate mică. În plus, conform statisticilor, mai mulţi copii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii au probleme cu învățătura. Ei au, de asemenea, o excitabilitate crescută. Cei mai multi copii năcuţi de aceste mame, mai tîrziu în viaţă suferă de alergii. Substanțele care, sunt inhalate de către mamă împreună cu fumul de ţigară interferează cu absorbția de către organism a vitaminei B, C și a acidului folic și crește probabilitatea abaterilor grave și problemelor la copil. Se crede că fumatul contribuie la aparitia defectelor specifice la nou-născuţi: palatoschizis ("gură de lup"), diverselor boli cardiace şi bolilor grave ale sistemului nervos.

Femeile care fumează la fel pot apărea complicații în timpul sarcinii. De exemplu, riscul unui astfel de fenomen periculos ca placenta abruptio, a crescut cu 25% la femeile mai puţin fumătoare și 65% - la fumătoarele înfocate. Și acest lucru este foarte periculos atît pentru femei cît și pentru copil, aşa cum de la desprinderea de placentă începe sîngerarea, care poate fi fatală pentru ambii. O altă anomalie - placenta previa ¬ cînd placenta este situată la ieșirea din uter – se întîmplă cu 25% mai des la persoanele puţin fumătoare şi la 90% mai frecvent la fumătoarele înrăite. Acesta este, de asemenea, un fenomen foarte periculos, care poate fi însoțit de hemoragice gravă. În plus, fumatul crește riscul avortului spontan, naşterilor premature şi morţii premature. Reţineţi, că probabilitatea acestor complicaţii depinde de numărul de țigări fumate. Prin urmare, în cazul în care refuzaţi la obiceiuri, cel puțin, reduceţi numărul lor pînă la minim.

Fumatul şi sarcina

Efectul tutunului asupra organizmului

La fumători este redus la maxim nuvelul toleranţei la sarcina exercițiilor fizice, perturbează funcționarea sistemului imunitar, care protejează organismul de factorii agresivi. Creşte probabilitatea dezvoltării bolilor de inimă, creier, plămîni, intestine. Riscul dezvoltării cancerului pulmonar, laringelui, cavităţii bucale și esofagului direct legat de cantitatea inhalată de fumul de țigară. Cancerul de rinichi, vezica urinară, stomac, glandă pancreatică, precum și colului uterin, într-o anumită măsură apar din cauza fumatului. În rîndul persoanelor cu cancer pulmonar, 85% - fumători.

Fumatul pasiv și țigările "light"

Fumatul pasiv în timpul sarcinii, precum şi fumatul activ, au efecte mutagene și cancerigene asupra fătului. În timpul inhalării fumului de tutun prin se irită căile respiratorii, care duc la boli respiratorii acute. Fumul de tutun interferează pătrunderea oxigenului la făt, care afectează în mod negativ procesele de creștere și dezvoltare ale copilului. Dacă vă aflaţi mai mult de trei ore pe zi, într-un loc unde alţii fumează, probabilitatea nașterii unui copil cu o subponderalitate slabită este aproape la fel ca şi cum ar fuma ea. Deci, încercați să cereţi colegilor, rudelor și prietenilor, să nu fumeze în prezența dumneavoastră în timp ce sunteți gravidă.

Și ce se poate spune despre așa-numitele ţigări uşoare? Din păcate, oamenii care folosesc ţigari cu un conținut scăzut de nicotină și gudron, de obicei, fumează un număr mai mare de țigări mai frecvent și mai profund crește expunerea la substanțe nocive. Diversitatea aromelor adăugate la aceste țigări reprezintă, de asemenea, un potențial de risc, aşa cum efectul lor asupra femeii gravide nu este cunoscut încă.

Fumatul şi sarcina

Cum să renunțaţi la fumat

Oamenii încep să fumeze, de obicei în adolescență sub influența oricăror motive psihologice. Mai tîrziu, factorii psihologici și obişnuinţa susţin dependența şi omului îi este greu să-şi imagineze ziua fără o țigară, deși e conștient de faptul că conform statisticilor 80% dintre fumători doresc să renunţe.

Cu siguranță, o situaţie mult mai favorabilă, în care aţi putea renunţa lafumat ar fi înainte de o sarcină, dar acest lucru nu se întîmplă întotdeauna, pentru că, de obicei, o femeie află despre sarcina nu a doua zi după ce a fost conceput copilul, dar uneori la o lună sau chiar mai mult. Acest lucru înseamnă că, în primul rînd, la una dintre cele mai importante pentru starea de sănătate a copilului, stadiul sarcinii, ea va primi o cantitate mare de substanțe nocive. În cazul în care în avans nu aţi putut renunţa la tigară, atunci aceasta trebuie să se facă imediat, de îndată ce ați aflat despre sarcină.

Există multe metode şi diferite modalități de combatere a fumatului. Nu este o întrebare inactivă cum să renunțaţi la fumat - imediat sau treptat.

În primul rînd, trebuie remarcat faptul că la cei mai mulţi fumători, în special la femeile tinere, dependenţa de tigări este de natură psihologică, deci este o chestiune de modă, imagine, mediu, exemple de stereotip ale unor persoane respectate, dar nu din necesităţile reale ale corpului. În timp ce procesele patologice sunt asociate cu fumatul, nu sunt exprimate și oamenii se respectă, aveți posibilitatea să renunțaţi la fumat în mod independent și simultan. Este de ajuns doar să vreţi să înțelegeţi că fumatul - acesta nu este distractiv, precum și durata și intensitatea de inhalare a masei de substanțe toxice, care afectează negativ organismul. Pur și simplu nu faceţi un efort de a lupta cu obiceiul acesta, trebuie doar să decideţi, cum este mai comod pentru dvs, ce calitate a vieții și ce fel de viitor vă doriţi dvs și copiilor dvs.

Ca regulă, femeile gravide au o aversiune fiziologică faţă de fumul de ţigară, şi astfel ar trebui să vă folosiţi de aceasta - desigur, în cazul în care există o dorință de a avea un urmaș sănătos și inteligent. Odată cu "vechimea" fumatului se formează un cerc vicios, care definește așa-numita dependență. Ea duce la o reducere semnificativă și la încălcări de reglementare în dezvoltarea propriilor receptori. Prin urmare, în urma refuzului brusc de la țigări se dezvoltă "sindromul de retragere", adică se micşorează nivelul tensiunii arteriale, apare o slăbiciune, letargie, există o dorință mare de a fuma, începe o slăbiciune generală, creşte oboseala, apar dureri în inimă, tuse. În această situație, vă recomandăm un autocontrol, scădeţi treptat numărul de țigări fumate, treceţi la cele uşoare, reducînd numărul lor, pînă la o renunţare completă pentru a permite organizmului să se adapteze, deoarece întreruperea bruscă de țigări poate dăuna sănătății provocînd pînă la un atac de angină pectorală.

Mijloace suplimentare pentru a facilita adaptarea, pot fi guma de mestecat sau patch-urile cu nikotină. Guma mestecată un timp îndelungat reduce pofta de țigări. Dezavantajul acestei metode - ca în această perioadă nivelul nicotinei în sînge este mare şi în acest moment sau loc toate efectele negative ale nicotinei. La sfîrșit nivelul de nicotină scade și există iarăşi dorința de a fuma. Cei care fumează prea mult, de multe ori încearcă să reducă cantitatea de țigări datorită gumei, dar şansele de succes pe termen lung sunt slabe. Nicotina din patch-urile aplicate pe piele, folosite zi de zi, oferă o aprovizionare constantă de sînge în mici doze de nicotină. Nivelul de nicotină din sînge nu se diminuiază. Prin combinarea acestor două metode efectul este mai mare şi pentru un timp mai îndelungat. Atît patch-urile cît și folosirea gumei sunt mai bune în comparaţie cu țigara, dar în timpul sarcinii, este mai bine să renunţaţi la toate.

Fumatul şi sarcina

Cîteva sfaturi practice, care vă ajută să renunțaţi la fumat:

• Renunțaţi la fumat în fiecare zi. Nu spuneţi: "Nu voi fuma niciodată", mai  bine spuneţi:  "Nu voi fuma azi".

• Rămîneţi fermă deciziei. Dacă nu vă reuşeşte și începeţi din nou, nu disperați. Acest lucru nu poate însemna că, niciodată nu se poate face față cu aceasta, doar că încă nu v-a reușit.

• Găsiți-vă alte modalităţi în care să vă relaxați. De exemplu, atunci cînd aveţi neplăceri și sunteţi tensionată, respiraţi adînc şi imaginazaţi-vă un loc pitoresc sau amintiţi-vă un gust sau un miros plăcut.

• Gîndiți-vă la o ocupație. Lucra la ideile dvs. sau găsiţi un nou hobby.

• Adresaţi-vă pentru sprijin. Convingeţi soţul sau prietena să renunţe la ţigări, împreună cu dvs.

• Evitați orice care vă aminteşte de fumat. Aruncați  toate țigările, scrumierele şi brichetele. Dacă este posibil, evitați locurile și activitățile ce vă aduc aminte de fumat.

• Păstrați la îndemînă niște gustări. Legumele, fructele, floricelele de porumb vă pot abate de la gîndul țigărilor.

Reţineţi: Orice persoană poate renunţa la fumat.