Da, da, tot mai multe femei fumează. Mai ales, acest fenomen capătă tot mai mare amploare în rândul tinerilor. Potrivit diverselor studii, 20-25% dintre femei fumează. Vârsta medie a fumătorului începător este de13 ani. În liceu și în universitare fumează  aproape jumătate dintre fete. Aproape toată lumea știe despre daunele fumatului asupra sănătății și totuși fumează. Uimitor, nu?

Foarte important! Lăsați fumatul!

Dar să nu vorbim despre cancerul pulmonar, sau despre moartea prematură, despre bolile de inimă, probleme ale pielii și alte efecte ale fumatului. Până la urmă, este treaba fiecăruia (în special în cazul în care nu se fumează în locuri publice). Haideți să vorbim despre cazurile în care fumatul nu mai este treaba personal a unei femei, să vorbim despre fumatul în timpul sarcinii.

Cum să renunți la fumat în timpul sarcinii?

Uimitor  este și faptul că o întrebare foarte frecventă și populară în motoarele de căutare în internet este "să las sau nu fumatul în timpul sarcinii?" Adică femeile sunt nedumerite, ele au nevoie de mai multe informații la subiect. Fumatul în timpul sarcinii afectează nu numai sănătatea femeii care a făcut alegerea conștientă de a fuma, ci și starea de sănătate a copilului, care din păcate nu poate alege. Doar 20-25% dintre femeile fumătoare renunță la fumat în timpul sarcinii. Aproximativ același număr de femei reduc numărul de țigări. Restul 50-60% nu schimbă nimic în obiceiurile lor.

Nu vom vorbi în detaliu despre ce consecințe poate avea fumatul aupra fătului, doar vom da un scurt rezumat al statisticilor (în nici un caz complete și fără detalii tulburătoare).

1. La gravidele fumătoare, avortul spontan apare la 25-40% din cazuri, în timp ce la nefumătoare - doar în 7-8%. Adică în unul din 4 cazuri și chiar mai des, graviditatea femeilor fumătoare se termină cu avort.

2. Printre însărcinatele fumătoare frecvența nașterii premature este de 22,5% la nefumătoare - 4,5%. Asta este unul din cele cinci sarcini în randul fumătoarelor a căror sarcină care nu s-a terminat cu avort spontan (cercetător O. Vangen).

3. Îmcă mai aveți dubii dacă este cazul să renunțați la fumat în timpul sarcinii? Atunci mergem mai departe. Potrivit lui O.Ruth și P.Cassano, fumatul a crescut foarte mult mortalitatea perinatală. De exemplu, în cazul în care mama fumează până la 5 țigări pe zi, rata mortalității perinatale este de aproape 16 copii din 1000, între 5 și 14 țigări pe zi - 26 de cazuri din 1000, mai mult de 15 țigări - aproape 30 de cazuri la mie. Un fel de ruleta rusească pentru copii.

4. Mergem mai departe? Fumatul poate fi un factor care cauzează malformații congenitale. Deseori, mamele fumătoare nasc copii cu defecte cardiace, palatoschizis sau despicatura valului palatin, strabism.

Nu mai vorbim despre bolile cronice, dezvoltarea fizică și psihică întârziată (care, potrivit unor studii, este vizibilă nu numai după naștere, dar și la șapte și unsprezece ani). În Finlanda, există statistici, care demonstrează că, copiii născuți de mame fumătoare, se îmbolnăvesc și sunt spitalizați mai des.

Foarte important! Lăsați fumatul!

Desigur, există o mulțime de cazuri în care "mama fuma ca o locomotivă," iar copilul s-a noscut sănătos. Dar mamele a căror copil s-a născut bolnav, nu scriu pe forumuri deoarece ar trebui să recunoască că problemele lor pot fi asociate cu fumatul ... deci nu există garanții că ești una din norocoase sau dacă ești o mama cu experianță, vei naște un copil sănătos. Ești dispusă să riști? Nu? Atunci gândiți-vă la copil. Ești gata să-l tratezi de boli cronice și să-ți ții în brațe micuțul suferind? Vei putea să-l privești știind că suferă din cauza ta?  Sau este mai bine totuși să renunți la fumat în timpul sarcinii sau chiar înaintea ei și să excluzi un astfel de risc?

Cel mai bine este să renunți la fumat înainte de sarcină

Dacă planificați o sarcină, nu așteătați ca testul să indice 2 liniuțe și să renunți brusc la fumat când ești deja gravidă. Este recomandat să renunți la fumat mai înainte, cel puțin cu 3 luni înainte de sarcină, sau, ideal ar fi să uiți de țigări cu un an înainte de sarcină pentru ca organismul să reușescă să scape de toxine. În cazul în care soțul fumează, și nu este gata să renunțe, atunci ar trebui să vă înțelegeți cu el ca să nu fumeze în apartament sau în prezența ta.

Multe mame care au renunțat la fumat înainte de sarcină, spun că au reușit datorită gândului la copil. Cineva a mers în vacanță, altcineva și-a schimbat cercul social (în cazul în care era fumător). Există o mulțime de păreri pozitive despre cartea Alionei Kara "O modalitate ușoară de a renunța la fumat." În cele din urmă, dacă nu știți cum să renunțe la acest obicei există țigările electronice fără nicotină și alte substanțe nocive.

Din păcate, dacă citești acest articol, atunci ești una dintre cele 25% dintre tinere (sau 50% din femeile foarte tinere) care fumează. Sperăm că vei devein una dintre cele  25% care au reușit să renunțe la fumat în timpul sarcinii! Mult noroc!

Foarte important! Lăsați fumatul!

Sursa