Aducerea unui copil pe lume pentru a salva o relație nu este doar o nedreptate pentru micuț, dar este aproape sigur o rețetă pentru despărțire. Viața într-un cuplu nu este ușoară, iar rezolvarea conflictelor necesită timp și efort. Apariția unui copil în peisaj nu face decât să vină cu mai multă muncă, stres și hormoni. Și nu va rezolva niciun conflict, doar îl va intensifica.

Iată 9 motive pentru care un copil nu rezolvă problemele din cuplu:

1. Prioritățile voastre nu pot fi aceleași

Dacă un cuplu nu împărtășește anumite priorități, este posibil să aibă probleme care să împiedice relația să prospere, iar un copil poate înrăutăți lucrurile. Dacă cuplul nu funcționa înainte ca o echipă, este puțin probabil să funcționeze după apariția celui mic. Fie că unul dintre ei nu dorea să devină părinte sau nu și-a dat seama cât de mult timp și efort cere un bebeluș, fie că altul nu vede copilul ca prioritate, lucrurile sunt sortite eșecului. 

2. Vei avea timp mai puțin pentru a vorbi și a rezolva lucrurile

Problemele se rezolvă prin comunicare. Când apare un bebeluș sau dacă cuplul locuiește cu unul dintre părinți, experimentează o relație în care timpul petrecut împreună lipsește. Copilul ocupă foarte mult timp, iar proaspeții părinți au mai puține oportunități de a comunica despre dificultățile cu care se confruntă și de a căuta soluții împreună. Astfel, problemele se intensifică.

3. Vei dezvolta o percepție că unul dintre voi muncește mai mult decât celălalt

Acum ești responsabil nu numai pentru tine, ci și pentru micuțul care a venit pe lume și de care trebuie să ai grijă. Munca asiduă pe care părinții o depun pentru a avea grijă de un bebeluș și pentru a plăti facturile trebuie distribuită uniform. În caz contrar, unul dintre voi se poate simți împovărat și indignat, ceea ce va duce la mai multe probleme, potrivit specialiștilor.

4. Este posibil să apară neînțelegeri în privința creșterii și educării copilului

Deoarece ambii părinți provin din familii diferite și uneori din medii culturale distincte, ei au anumite idei și obiective în minte în ceea ce privește creșterea ideală. Poate unul nu vrea un televizor în casă, iar celălalt crede că așa poate stimula copilul. În orice caz, cercetările confirmă faptul că apariția dezacordurilor în această privință adaugă o tensiune suplimentară relației.

5. Tata s-ar putea să fie gelos pe copil

Legătura dintre mamă și copil apare, în majoritatea cazurilor, în mod natural după naștere, dar legătura dintre tată și copil are nevoie de timp pentru a se dezvolta și a se suda. De obicei, bărbații sunt martori la modul în care atenția și grija partenerei se îndreaptă spre nou-născut. Oamenii de știință susțin că acest lucru poate crea tensiune, din moment ce tatăl se poate simți dat la o parte și devine un pic gelos pe copil. Ignorată s-ar simți și mama, dacă tatăl ar fi cel care s-ar ocupa de copil. 

6. Membrii familiei pot pune presiune pe relația de cuplu

Odată cu apariția bebelușului, membri ai familiei, ca mătușile, unchii și verișorii, pot începe să emită judecăți despre modul în care oricare dintre părinți are grijă de nou-născut. Dacă sunt prea obositori, pot merge până la a-și exprima în mod deschis dezaprobarea, ceea ce poate duce la apariția stresului la părinți.

7. Vei avea timp sau oportunitate limitată pentru „reîncărcare”

În primele săptămâni de viață, bebelușul îți poate da tot programul peste cap și părinții se lovesc de lucruri noi. Ambii adună nopți nedormite, trebuie să schimbe scutece în mijlocul parcului și să facă față maratoanelor de plâns. Cei doi pot acumula atât de multă tensiune încât vor apărea crizele de nervi. Acesta este motivul pentru care părinții ar trebui să încerce să stabilească un program care să le permită să facă ceva și pentru ei, ca modalitate de relaxare, reducere a stresului și reîncărcare a bateriilor. Studiile arată că acest lucru contribuie la bunăstarea lor.

8. Hormonii pot aduce multă încordare

Când o femeie rămâne însărcinată și naște, ea eliberează hormoni care o fac să se simte profund vulnerabilă. Proaspăta mamă începe să se teamă că partenerul ei o va părăsi, ceea ce o împinge să îl controleze și asta ar putea afecta relația și mai mult.

9. Dacă relația e toxică, un bebeluș este un bilet pentru contactul fără sfârșit cu cealaltă persoană 

Când apare un bebeluș, despărțirea devine mai grea, deoarece nu numai că ar pune capăt relației, ci ar despărți o familie. Asta în cazul în care una dintre persoanele implicate este abuzivă. Și chiar dacă relația s-a încheiat, dacă există un copil, atunci va exista întotdeauna un fel de contact care trebuie întreținut. Ei vor continua să se vadă întreaga viață, în calitate de părinți separați.