Atunci când ești într-o continuă încercare de a concepe un copil, mai mulți factori diferiți îți pot afecta șansele de a rămâne însărcinată. Chiar dacă este un lucru strict individual, există o serie de factori care pot influența timpul de care este nevoie pentru a rămâne însărcinată.

În mod normal, cuplurile care ”se pun pe treabă” vor concepe un copilaș într-un an, în cazul în care desigur - au relații sexuale neprotejate în mod regulat. În mod statistic, există aproximativ 84 de conceperi din 100 de relații într-un an și aproximativ 92 de conceperi din 100 de relații ce durează până la doi ani.

Conceperea unui copil poate deveni o obsesie

Încercarea de a concepe un copil poate deveni o obsesie care te consumă în totalitate iar perioada de început a fiecărei luni poate deveni extrem de demoralizatoare. Un lucru de reținut este faptul că este perfect normal să nu concepi imediat ce începi să încerci.

Ce factori afectează posibilitatea de a rămâne însărcinată?

Vârsta. Factorul cel mai evident este vârsta, cu toate că vor exista întotdeauna femei de peste 40 de ani care vor rămâne însărcinate la prima încercare, adevărul este că fertilitatea începe să scadă atunci când femeile ajung la 35 de ani. Statisticile spun că, la vârsta de 35 ani, 94 din 100 de femei vor rămâne însărcinate după 3 ani, dar la vârsta de 38 ani, doar 77 din 100 vor face acest lucru.

Cât de des faci sex. Desigur, nu vei rămâne însărcinată foarte repede, dacă nu faci sex, dar cât de des ar trebui să faci sex pentru a rămâne însărcinată? Clișeul femeii înnebunite să facă un copil, stând în pat și urmărind ceasul cu un test de ovulație în mână este destul de familiar, dar medicii sunt de părere că această obsesie nu este deloc productivă. Stresul nu ajută fertilitarea.

Cel mai bun mod de a face sex este atunci când crezi că s-ar putea să fii fertilă prin încercarea de a observa semnele ovulației, dar, de asemenea, să faci sex la două sau trei zile, astfel încât să existe spermă în locul potrivit chiar de fiecare dată când ovulezi.

Sănătatea cuplului. Starea generală de sănătate va avea un efect asupra timpului de care ai nevoie pentru a concepe. Un întreg istoric de probleme de sănătate a aparatului reproducător, sindromul de ovar polichistic (PCOS), intervenții chirurgicale anterioare asupra organelor de reproducere și de endometrioaza pot face mai greu procesul de concepere, la fel ca în cazul antecedentelor de astm sau diabet.

Femeilor care sunt fie subponderale, fie supraponderale le poate lua mai mult să conceapă deoarece ambele condiții afectează nivelurile de hormoni, care pot suprima ovulația.

Alimentația și stilul de viață. Exercițiile fizice, o dieta sănătoasă și stabilă îți pot da o șansă mai bună de concepție. Medicii recomandă nu mai mult de două unități de alcool o dată sau de două ori pe săptămână și renunțarea la fumat cu totul. Fumatul și consumul de alcool pot avea atât un efect advers asupra numărului de spermatozoizi, și a calității sau motilității spermei.

Pentru a da micilor înotători cele mai mari șanse de fertilizare a oului, cel mai bine e să mănânci sănătos, să bei moderat și să faci loc de exerciții. Oh, și fără pantaloni strânși la bărbați - testiculele au nevoie de o temperatură mai rece, în scopul de a produce o spermă bună și puternică.

Înlocuiește-i chiloții strânși și sfătuiește-l să poarte chiloți largi - gen boxeri. Alte lucruri benefice pentru fertilitatea masculină sunt suficiența de zinc și seleniu.

Probleme de fertilitate. Pot exista probleme de fertilitate care stau la bază, cum ar fi ovare polichistice, trompe uterine blocate sau alergia la spermă care împiedică concepția. Dacă aveți sub 35 ani și ați încercat să concepeți mai mult de un an, mergeți la medicul de familie, care ar putea fi în măsură să vă trimită să faceți niște investigații de fertilitate. Dacă aveți peste 35 ani, adresați-vă la medicul de familie după 6 luni de încercări. Dacă aveți nelămuriri înainte de acest lucru sau ați avut probleme de sănătate a sistemului reproductiv, ați putea face oricând un test de verificare a sănătății pre-concepției, împreună cu medicul dumneavoastră.

Dacă îți dorești ceva cu adevărat, vei reuși! Odată cu înaintarea în vârstă depinde de fiecare cuplu în parte dacă își dorește cu adevărat - și cât de mult - să facă sau nu un copilaș. Știm cu toții statisticile, însă totul depinde de circumstanțele personale și biologice. Este adevărat că natura are jocul ei - unele femei rămân însărcinate după 2 luni, altele după 3 ani de încercări. Totul este să îți dorești cu adevărat.

Mulți medici mai amintesc un lucru esențial - deseori neglijat. Faceți sex cât mai frecvent și cât mai mult posibil. Aparent, sexul o dată pe lună vă oferă o șansă de 3% de a concepe, dar a face sex de 20 ori pe lună vă oferă o șansă de 40%.

În continuare, detoxifierea și alimentația sănătoasă (12 porții de fructe și legume pe zi și multă apă), sunt aliați importanți în atingerea țelului propus. Un cuplu care își dorește să facă un copil trebuie să facă front comun și să își dorească în aceeași măsură ca minunea să se întâmple.