Până nu demult, anomaliile de poziție a uterului și conceperea unui copil erau considerate concepte incompatibile. Ginecologii vorbeau despre dificultățile de concepție, despre probleme în timpul sarcinii și riscurile relativ ridicate în timpul nașterii. Medicina modernă de reproducere vine să distrugă acest mit, susținând idea că, aceste anomalii nu mai sunt o problemă pentru conceperea unui copil, dacă, se respectă o serie de reguli.

Cum să concepi un copil în cazul anomaliilor de poziție a uterului

Uterul este amplasat în micul bazin, sub organele abdomenului, între vezica urinară ce se afla în fața acestuia și rect care se află în spatele acestuia. Între axul corpului uterin și axul colului uterin există unghiul de flexiune a cărui valoare este de 120-180. În mod normal poziția uterului este anteversa.

Se consideră anomalie de poziție a uterului, atunci când între corpul colului uterin și colul uterin se formează un unghi de 90-110 grade. Această abaterea se poate dezvolta în diferite direcții: în spate, în față, în dreapta sau în stânga. Cele mai frecvente anomalii de poziție ale uterului sunt cele cu deviație în față sau în spate.

Cum afectează aceste anomalii fertilitatea

Cel mai nefavorabil pentru concepție și fertilitate este înclinarea uterului în spate. Desigur, o importanță considerabilă îl are unghiul de înclinare, precum și cauzele acestei anomalii.

În multe cazuri, o terapie efectuată corect poate reduce gradul de înclinare a uterului, iar uneori, pot duce la dispariția completă a aceastei anomalii. Dar, chiar și cel mai bun ginecolog se va abține să garanteze o concepție și o sarcină fără probleme chiar dacă va efectua o serie de măsuri de diagnostic. De obicei, pentru a trata asemenea anomalii trebuie să se elimine principala cauză care le-a provocat care este individuală în fiecare caz aparte.

Cum să concepi un copil în cazul anomaliilor de poziție a uterului

Care sunt cauzele anomaliilor de poziție a uterului

Uneori aceste anomalii sunt congenitale și pot apărea chiar în timpul dezvoltarii intrauterină a viitoarei femei și pot să nu se manifeste până la debutul perioadei fertile, când apar și problemele de concepție. Cele mai frecvente cauze le constituie însă, diverse probleme ale muschilor pelvieni: slăbirea lor, întinderea sau ruperea din diverse motive, o inflamație cronică a organelor genitale interne, precum și apariția diferitelor tumori ale uterului sau inflamații ale organelor din vecinătatea lui.

Cum să rămâi însărcinată dacă ai o astfel de anomalie

În internet, puteți găsi o mulțime de sfaturi despre cum să rămâneți însărcinată dacă aveți o anomalie de poziție a colului uterin, și majoritatea dintre ele se referă la pozițiile sexuale pe care trebuie să le adopți.

Într-adevăr, alegerea poziției sexuale pentru conceperea unui copil este importantă, dar nu într-atât precum se vorbește pe forumuri.  

Da, penetrarea din spate precum și pozitia aplecată a femeii într-adevăr facilitează accesul spermatozoizilor către colul uterin într-o anumită măsură, dar o concepere de succes nu exclude problemele care pot apărea în timpul sarcinii.

Să nu uităm că una dintre cele mai frecvente cauze ale avortului spontan o constituie anume aceste anomalii a poziției uterului, de aceea se recomandă terapiile ginecologice foarte competente și meticuloase care reduc sau elimină complet această problemă.

Cum să concepi un copil în cazul anomaliilor de poziție a uterului

Cum se tratează aceste anomalii?

Așa cum am menționat, tratamentul depinde de cauza care a dus la apariția acestei probleme. Dacă în timpul examinării, s-au descoperit procese inflamatorii cronice, femeii i se vor prescrie medicamente anti-inflamatorii și un curs de vitamine pentru a îmbunătăți tonusului organismului.

Fizioterapia, care vizează întărirea mușchilor și care influiențează unghiul colului uterin în raport cu uterul, este o altă metodă de a rezolva această problemă.

Rezultate foarte bune are și masajul pelvian.

Exercițiile fizice sunt și ele cu adevărat eficiente pentru înlăturarea acestei probleme, deoarece una dintre principalele cauze ale acestei boli sunt problemele cu mușchii. Dar exercițiile fizice destinate eliminării problemei într-o zonă atât de sensibilă ca aparatul reprodutiv feminin, nu seamănă deloc cu exercițiile de fitness care sunt făcute cu scopul de a scăpa de celulită, de exemplu.

Aceste exerciții sunt recomande de un specialist, care va evalua unghiul de îndoire a uterului, starea mușchilor, precum și caracteristicile individuale ale structurii corpului. Țineți minte, exercițiile incorect selectate pot agrava problema! Fii responsabilă pentru sănătatea ta!