Burta și spatele sunt părțile cele mai solicitate ale corpului de-a lungul sarcinii. Tocmai de aceea, tonifierea sau pregătirea spatelui și a abdomenului inferior în perioada de preconcepție este esențială pentru prevenirea multor probleme și complicații.

mamaplus

Uterul în care crește și se dezvoltă fătul până la naștere se extinde treptat și pune presiune atât pe mușchii abdominali, cât și pe zona lombară și pe mușchii planșeului pelvin, producând dureri și disconfort.

Specialiștii susțin că secretul prin care scapi de aceste simptome incomode și "porți" mai ușor bebelușul în pântec constă în pregătirea atentă a zonei abdominale și a spatelui încă din perioada preconcepției, prin exerciții fizice adecvate!

Potrivit scriitoarei Julie Tupler, coautoarea cărții "Lose your Mummy Tummy", atunci când începi sarcina cu mușchii abdominali și lombari bine tonifiați, ești protejată de durerile de spate care apar pe măsură ce burta crește spre sfârșitul sarcinii.

În plus, se pare că o pregătire temeinică a zonei abdominale și lombare te ajută să faci față mai bine travaliului și nașterii naturale. Nu există dovezi și studii în acest sens, dar multe mămici care și-au lucrat cu atenție zona abdominală înainte de concepție au constatat și faptul că travaliul a fost mai ușor de îndurat și chiar mai scurt decât se așteptau.

Și perioada de recuperare de după aducerea pe lume a copilului este mai scurtă și mai rapidă atunci când îți pui la punct musculatura abdominală, lombară și pelvină înainte de instalarea sarcinii.

Sarah Picot, autoarea cărții "Pilates și Sarcina: o carte de exerciții pentru înainte, în timpul și după sarcina" consideră că antrenamentele de tip pilates sunt cele mai potrivite pentru lucrarea musculaturii profunde a abdomenului sau a spatelui.

Sursa