Doar 25% dintre cupluri reușesc să conceapă în prima lună de activitate sexuală fără protecție. Cum să nimerești în lista acestor norocoși?

1. Renunțați la fumat

Ciudat, dar eficient. La bărbați nicotina reduce spermatogeneza, altfel spus întîrzie producerea spermatozoizilor  și distruge libera lor mobilitate, iar în cazul femeilor – se reduce nivelul de estradiol, cel mai activ hormon. Conform datelor publicate de British Medical Association, fumatul, chiar în cazul în care doar unul din parteneri fumează, șansele ca să conceapă un copil scad cu 10-40 %. În afară de asta, acest viciu, reduce libidoul și determină lipsa orgasmului. Deci, deziceți-vă de acest viciu și încercați  să evitați fumatul pasiv în locurile publice.

Concepe rapid: 13 moduri

2. Verificați trusa de prim ajutor  

Acordați atenție selecției medicamentelor. În timpul ovulației nu folosiți medicamente anti-inflamatorii și analgezice: acestea influențează negativ asupra fonului hormonal. Decogestionantele și antihistamicele pot provoca uscăciunea vaginală și îngroșarea mucusului cervical, ceeea ce împiedică mișcarea spermatozoizilor. Antibioticele provoacă perturbarea florei bacteriene în vagin: va trebui să amînați conceperea pentru 1-2 cicluri menstruale. După încheierea oricărui tratament medicamentos, va trebui să amînați conceperea pentru, cel puțin, o lună, deoarece excreția medicamentelor în organism, de regulă, continuă pentru cîteva săptămîni încă. Important de menționat este că aceste remarci nu se răsfrîng asupra vitaminelor, pentru pregătirea de sarcină, acestea vor fi foarte  utile.

3. Revizuiți-vă dieta

Pentru o concepere de succes, este nevoie de a respecta o schemă de alimentare  bine gîndită. Nu este recomandat să apelați la diete pentru slăbire: utilizarea produselor cu conținut scăzut de calorii vă afectează hormonii care răspund de fertilitate. O parte din estrogeni (hormonii feminini) se sintetizează nu doar în ovare, ci și în țesutul adipos. Mai puține grăsimi  direct influențează nivelul scăzut de estrogen. Deci, se recomandă ca greutatea să fie una regulată la primele încercări de a rămîne însărcinată. Încercați să consumați mai multe fructe, legume și produse bogate în în fibre (pîine integrală, orez, paste). Acidul folic este extrem de necesar pentru concepție și pentru dezvoltarea sarcinii, acesta poate fi găsit în frunzele legumelor verzi, spre exemplu în varză, broccoli sau spanac. Proteinele și fierul, care acționează asupra stării ovarelor și mecanismului ovulației, în mare măsură se poate regăsi în produsele leguminoase. Sursa de calciu, care în mod obligator este necesar copilului se regăsește în produsele lactate. Iar pentru ca oranismul să beneficieze de  omega-3, care asigură fluiditatea sîngelui către uter, se recomandă ca dieta diurnă să conțină somon. Din rîndul uleiurilor vegetale sănătoase fac parte produsele bogate în vitamina E, care se recomandă să se ia cu cel puțin trei luni pînă la planificare.

De la dulciuri mai bine să vă deziceți: creșterea nivelului de zaharoză în sînge declanșează secreția excesivă de adrenalină - hormon care „atacă” conceperea progesteronului.

4. Urmăriți ovulația

Cel mai familiar  este să faceți un calendar și să numărați 14-16 zile de la începutul menstruației. O altă modalitate ar fi să dați ascultare propriilor simțuri și să prindeți momentul, micile dureri abdominale, sensibilitatea sînilor, creșterea libidoului. Dar, cel mai bine este să folosiți teste speciale: ovulația poate avea loc în orice zi, cu atît mai mult dacă nu aveți un ciclu menstrual regulat. Nu trebuie să dăm uitării și metoda bine cunoscută pentru determinarea ovulației – măsurarea temperaturii bazale. Pentru a determina caracterul ovulației, această procedură trebuie executată pe termenul a 3-5 cicluri menstruale.

5. Mențineți ritmul

Numeroasele studii efectuate de oamenii de știință au demonstrat că abstinența pe timp mai îndelungat de 7 zile, poate fi catalogată ca cauză a scăderii fertilității masculine: dar în această situație se majorează cantitatea de spermă, însă nu și calitatea ei. Cu toate acestea, în cazul bărbaților care duc o viață sexuală intensă, calitatea spermei de asemeni suferă – ea nu reușește să se producă. De aceea, se consideră ca fiind optimal  să se facă sex de 3-4 ori pe săptămînă. În  maratonul pentru rezultat nu uitați de proces: unii cercetători consideră  că orgasmul crește șansele de a rămîne însărcinată. În timpul orgasmului, uterul se contractă, ceea ce face ca spermatozoizii să pătrundă mai ușor.

6. Păstrați poziția

Poziția cea mai favorabilă depinde de modul în care stă femeia. Dacă uterul este în poziție mijlocie, sau este înclinată în fața bazinului mic, nu există hotare. Însă, în cazul înclinației în spate a uterului, spermatozoizii vor întîmpina greutăți. Consultați medicul pentru a vă spune  care poziție e potrivită pentru dumneavoastră. Într-un caz  poziția potrivită este culcată pe burtă, în alt caz, se recomandă ca șoldurile să se ridice în sus.  Însă, dacă e să stai culcată jumătate de oră, cu picioarele-n sus, este mai puțin folositor. Cînd sperma se află în vagin, milioane de spermatozoizi tind să ajungă la țelul propus, iar să le încurce ar putea doar bolile colului uterin. Scurgerea de spermă (care e „în plus”), după terminarea actului sexual este ceva normal.

7. Sunați părinților…

…ca să afli despre posibilele boli transmise sau genetice din cadrul familiei. Indiferent de informațiile primite, vizita unui medic genetician nu trebuie evitată. Specialistul este apt de a descoperi probleme ascunse, care pot avea influență negativă asupra conceperii, probleme ce pot apărea pe parcursul sarcinii sau asupra sănătății viitorului copil. Copiii născuți din părinți cu probleme congenitale pot să se nască perfect sănătoși, aceasta se datorează neregulilor din celulele germinale.

8. Vizitați specialiștii

Trebuie neapărat să verificați prezența infecțiilor cronice, care afectează dezvoltarea fătului. Aceasta include toxoplasmoza, chlamydia, citomegalovirus, herpes. Pînă la concepere trebuie să rezolvați aceste probleme și să faceți un curs de recuperare. În perioada de sarcină, datorită  scăderii nivelului de imunitate pot apărea diverse boli ascunse pînă atunci. Mergeți la stomatolog: gingivita și paradontoza (boli ale gingiilor) pot afecta funcționarea normală a hormonilor sexuali. Un indicator mai puțin bun este și subponderabilitatea, dar și supraponderabilitatea în cazul femeilor: în ambele cazuri posibilitățile de a apărea ciclu menstrual neregulat și tulburări ale ovulației, sunt majore. Verificați la clinică dacă ai făcut toate vaccinurile, deoarece femeilor însărcinate nu le face bine să perceapă viruși de rujeolă sau rubeolă.

9. Atenție la produsele chimice

Unii compuși chimici ce se conțin în produsele cosmetice,pot cauza un dezechilibru hormonal. Dacă produsul miroase puternic, în timpul utilizării acestuia este recomandabil să utilizați o mască. Aerosolii este mai bine să fie înlocuiți cu produsele de curățare lichide. Nu se recomandă să scoateți petele de pe haine în condiții casnice: adresați-vă la curățătorie pentru acest lucru.

10. Monitorizați-vă activitatea fizică

Orice tip de activitate aerobică: dans, ciclism, înot, primblări, drumeții, chiar și mersul pe scări, dă o doză de greutate inimii și plămînilor, dar și îi face ca să lucreze mai activ, și sîngele mai bogat în oxigen circulă prin tot corpul, inclusiv sistemul reproductiv. Medicii recomandă să acordați atenție consolidării spinale și abdominale: mușchii bine întăriți vă vor fi de folos în timpul sarcinii, dar și a nașterii. Însă, activitatea fizică nu trebuie să fie  prea intensă. Cu cîteva luni înainte de concepeție se recomandă să reduceți din intensitatea efortului fizic. Antrenamentele intens active provoacă apariția reacției organismului de apărare: lui nu-i pasă de sarcină, el depune tot efortul pentru dezvoltarea mușchilor, așa încît șansele de concepere scad. Încordarea mușchilor în exces poate provoca modificarea trompelor uterine, dar și a uterului în sine. Aceasta va servi drept obstacol în calea reuniunii spermatozoizilor și ovulelor, va încurca atașarea ovulului.

11. Nu vă supraîncălziți

Temperatura optimă pentru maturizarea spermatozoizilor este cea de cu 2 grade mai joasă ca temperatura corpului în sine. Pentru a asigura o astfel de temperatură, lengeria intimă ar trebui să fie confecționată din fibre naturale și să aibă forme lejere. Purtarea pantalonilor strîmți și a chiloților sintetici poate afecta capacitatea organismului de a fertiliza. Din aceleași motive, bărbaților nu le este recomandat să facă băi fierbinți, să facă băi de abur sau să frecventeze saunele regulat sau să folosească încălzirea scaunelor în mașină.

12. Învățați-vă să vă relaxați

Chiar și la cel mai aglomerat program trebuie să reușiți să găsiți timp pentru odihnă și plăcere. Orice distracție în compania persoanei dragi – o metodă testată anterior de a  vă regăsi sufletește. Vă puteți ocupa de cele mai plăcute lucruri, mergeți la teatru sau la cinema, faceți ieșiri în aer liber. Acest lucru vă va consolida relația, vă va elibera de stresul de încercare de a concepe copii.

13. Locul de muncă nu fuge nicăieri

Dacă serviciul vă solicită pînă la refuz,chiar și pe plan psihologic, poate că, ar trebui să vă gîndiți la alte activități. Rutina și irabilitatea constantă, ca și oboseala cronică, afectează coceperii. Totalitatea hormonilor sexuali feminini sunt controlați de sistemul nervos central, iar situațiile stresante provoacă tulburări menstruale, lipsa ovulației, și în general, probleme cu debutul sarcinii.